Ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούν ως δομικά συστατικά οι ζωντανοί οργανισμοί της Γης ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε κομήτη, δίνοντας ώθηση στη θεωρία της πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία οι πρώτες ύλες της ζωής έφτασαν στον πλανήτη από το Διάστημα.
Το απλό αμινοξύ γλυκίνη ανιχνεύθηκε σε απειροελάχιστες ποσότητες σε δείγματα από την ουρά του κομήτη Βιλντ-2, τον οποίο πλησίασε το σκάφος Stardust της NASA τον Ιανουάριο του 2004. Τα δείγματα έπεσαν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα το 2006.
Έτσι, η ανακάλυψη ενός αμινοξέου σε υλικό που συλλέχθηκε κομήτη προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες της NASA, οι οποίοι υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον πως η καταγωγής όλων των έμβιων όντων του πλανήτη είναι από…το διάστημα.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα αμινοξύ σε κομήτη» δήλωσε η αστροβιολόγος Τζέιμι Ελίσα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ. «Η ανακάλυψή μας συνηγορεί στη θεωρία ότι ορισμένα από τα συστατικά της ζωής σχηματίστηκαν στο Διάστημα και έφτασαν στη Γη πριν από πολύ καιρό με τις προσκρούσεις μετεωριτών και κομητών» εκτιμά.
Η έρευνα έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση Meteoritics and Planetary Science.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν τη γλυκίνη στις πρώτες, προκαταρκτικές αναλύσεις, έπρεπε όμως να βεβαιωθούν ότι δεν επρόκειτο για μόλυνση των δειγμάτων από γήινους οργανισμούς. Η εξωγήινη προέλευση του αμινοξέος επιβεβαιώθηκε αργότερα από την παρουσία ασυνήθιστα υψηλών συγκεντρώσεων άνθρακα-13.
Γλυκίνη και άλλα αμινοξέα δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κομήτες, είχαν όμως ανακαλυφθεί σε αρκετούς μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη.
Τα 20 βασικά αμινοξέα που απαντώνται σε όλους τους οργανισμούς της Γης ενώνονται μεταξύ τους στη σειρά και σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες.
Η διαδικασία εξακρίβωσης της προέλευσης του αμινοξέος διήρκεσε 3 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, το δείγμα είχε συλλεχθεί από το Stardust το 2004 και έφτασε στη Γη το 2006. Εκτοτε οι επιστήμονες της NASA εξέταζαν το δείγμα και παρότι είχαν εντοπίσει τη μικροποσότητα γλυκίνης εξαρχής, τους πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να επιβεβαιώσουν την… καταγωγή της. Το στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εν λόγω γλυκίνη είναι εξωγήινης προέλευσης είναι ότι είναι πολύ πιο πλούσια σε ισότοπα του άνθρακα και συγκεκριμένα έχει σαφέστατα μεγαλύτερη συγκέντρωση σε άνθρακα-13 από τη γήινη «ξαδέρφη» της.
Η ανακάλυψη αμινοξέων που έχουν δημιουργηθεί στο Διάστημα και ο εντοπισμός τους σε κομήτη ενισχύουν τη θεωρία για την προέλευση και την ανάπτυξη της ζωής στη Γη, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης μας ζωντάνεψε από την τυχαία πρόσκρουση μετεωριτών ή και κομητών στην επιφάνειά του.
Leave a Comment