Το σφαιρικό τηλεσκόπιο F.A.S.T. (αρκτικόλεξο του Five-hundred-meters ApertureSpherical Radio-Τelescope), που βρίσκεται στην επαρχία Γκουιτζού ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2011 στην Πίνγκτανγκ, μια κοιλάδα σε σχήμα μπολ, που ευνοεί την λήψη ραδιο-σημάτων από το σύμπαν λόγω φυσικής κατασκευής αλλά και του ότι είναι απομακρυσμένη από τα γήινα ραδιοκύματα που προκαλούν παρεμβολές.
Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου συναρμολογείται αυτή τη στιγμή σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Κίνας.
Ο σκελετός του ραδιοτηλεσκοπίου είναι έτοιμος και πλέον άρχισαν να συναρμολογούνται τα πάνελ που θα το απαρτίζουν.
Για το λόγο αυτό κινέζοι εργάτες θα τοποθετήσουν τα 4.600 ισόπλευρα τρίγωνα πάνελ [που το καθένα έχει μήκος πλευράς 11 μέτρα] τα οποία θα ολοκληρώσουν το «παζλ».
Όταν το μεγαλεπήβολο έργο θα έχει ολοκληρωθεί, το καλοκαίρι του 2016, το F.A.S.T. θα είναι ένα μεγάλο «πιάτο» που θα έχει το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Η δε διάμετρος του θα φτάνει τα 500 μέτρα, γεγονός που θα το καθιστά αυτομάτως ως το μεγαλύτερο σε όλη την υφήλιο, παίρνοντας την πρωτιά απ’ το τηλεσκόπιο Αρεσίμπο που βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, που έχει διάμετρο 300 μέτρα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του τηλεσκοπίου, το F.A.S.T. θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στη Δυτική Ευρώπη, στο Έφελσμπεργκ της Γερμανίας, που ήταν και το μεγαλύτερο πλήρως στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο σε όλο τον κόσμο επί 30 χρόνια, μέχρι τη λειτουργία του τηλεσκοπίου του Γκριν Μπανκ των ΗΠΑ το 2000.
Καθώς και επτά φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο «Lovell» των 76μ. στο Αστεροσκοπείο Τζόντρελ Μπανκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Πεκίνο να έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.
Κι όπως δηλώνει και το όνομα του θα είναι τόσο γρήγορο, όσο και υπερευαίσθητο, δηλαδή θα μπορεί να πιάνει μέχρι και τους «ψιθύρους» του διαστήματος.
Θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν για την σχολαστική έρευνα μεγάλων τμημάτων του σύμπαντος.
«Έχοντας ένα τόσο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέχρι και τα πιο αδύναμα και πιο μακρινά ραδιοφωνικά σήματα. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση ζωής έξω από το γαλαξία μας και στην διερεύνηση της προέλευσης του σύμπαντός μας», τονίζει ο Γου Σιάνγκπινγκ, γενικός διευθυντής της Κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και το παράδειγμα του Αρεσίμπο, δεν είναι δα και το πιο εύκολο έργο να καταγράψεις μηνύματα εξωγήινης ζωής καθώς μέχρι και το Ινστιτούτο SETI μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να λάβει σήματα ζωής από έναν άλλον γαλαξία.
Όμως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως ίσως αυτή τη φορά σταθούμε πιο τυχεροί, καθώς, όσον αφορά στα ραδιοτηλεσκόπια… το μέγεθος όντως μετράει και το F.A.S.T. ενδέχεται τελικά να κάνει τη διαφορά.