Αστροφυσική, Διάστημα

Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το χαοτικό κέντρο του γαλαξία μας

Νέες φωτογραφίες από το κέντρο του Γαλαξία μας, αποκαλύπτουν το χαοτικό περιβάλλον στην καρδιά του, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Νέες φωτογραφίες από το κέντρο του Γαλαξία μας, αποκαλύπτουν το χαοτικό περιβάλλον στην καρδιά του, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα.

Εικόνα του κέντρου του Γαλαξία μας

Η εικόνα αυτή, που δείχνει το κέντρο του Γαλαξία, από τον αστερισμό του Τοξότη έως τον αστερισμό του Σκορπιού, ελήφθη από έναν ερασιτέχνη αστρονόμου και αστροφωτογράφο, τον Stephane Guisard.

Ο Stephane Guisard, μηχανικός στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή, χρησιμοποίησε το προσωπικό του τηλεσκόπιο των 10 εκατοστών για να τραβήξει 1.200 εικόνες πάνω από νύκτες κατά τον ελεύθερο χρόνο του. Συνδυάζοντας τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε σε συνολικά 200 ώρες χρόνου έκθεσης, έφτιαξε αυτό το εντυπωσιακό μωσαϊκό εικόνων του κέντρου του Γαλαξία.

Η εικόνα αποκαλύπτει μια περιοχή του ουρανού που εκτείνεται από τον αστερισμό του  Τοξότη έως τον αστερισμό του Σκορπιού. Μέσα στην εικόνα φαίνεται ένα σκονισμένο κομμάτι του δίσκου του Γαλαξία, που περιέχει τους βραχίονες των σπειρών του Γαλαξία. Βλέπουμε πολύχρωμα νεφελώματα – συμπεριλαμβανομένου και του ροζ νέφους από το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας – εκεί όπου συναντάμε έναν έξαλλο σχηματισμό νέων άστρων.

«Η περιοχή που έχω απεικονίσει σε αυτήν την εικόνα είναι μια απίστευτα πλούσια περιοχή του ουρανού, και την θεωρώ μία από τις πιο όμορφες," λέει ο Guisard.

Η εικόνα του Guisard είχε κυκλοφορήσει ως μέρος του σχεδίου Gigagalaxy Zoom του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, που έχει ως στόχο να συνδέσει τις εικόνες του ουρανού, όπως φαίνονται με γυμνό μάτι, έως εικόνες που λαμβάνονται από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Μπορείτε να εξερευνήσετε τις εικόνες απευθείας στην διεύθυνση http://www.gigagalaxyzoom.org κάνοντας ζουμ στον ουρανό με άκρα λεπτομέρεια.

Μια άλλη νέα όψη της καρδιάς του Γαλαξία προέρχεται από το παρατηρητήριο Chandra των ακτίνων-Χ της NASA. Η εικόνα, ένα μωσαϊκό από εικόνες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια 88 ξεχωριστών παρατηρήσεων, αποκαλύπτει την περιοχή γύρω από την υπερβαρέα κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, που ονομάζεται Τοξότης Α*. Η περιοχή αυτή φωτίζεται με διάχυτο φως ακτίνων-X από νεαρά αστέρια, ή από άστρα που πεθαίνουν ή ακόμη και από το πλούσιο φως που βγαίνει έξω από το δίσκο συσσώρευσης του υλικού, καθώς αυτό πέφτει μέσα στην μαύρη τρύπα Τοξότης Α*.

Κέντρο Γαλαξία Η νέα έγχρωμη παραπάνω εικόνα του κέντρου του Γαλαξία μας στην περιοχή των  ακτίνων-Χ. Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης μυστηριώδη νήματα ακτίνων-Χ που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν μεγάλες μαγνητικές δομές που αλληλεπιδρούν με ρεύματα πολύ ενεργητικών ηλεκτρονίων που απελευθερώνονται από ταχύτατα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων.

Η νέα έγχρωμη εικόνα του Chandra κυκλοφόρησε σε ένα συμπόσιο στη Βοστώνη που ονομάζεται "Η πρώτη δεκαετία ανακαλύψεων του Chandra." Ως γνωστόν το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra των ακτίνων-Χ πέταξε στο διάστημα τον Ιούλιο του 1999.

Πηγή: MSNBC

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share