ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙΑ

Άρθρο του Νίκου Ράμου , Φεβρουάριος 2008

Σ’ αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε εύκολα μια μπαταρία από λεμόνια με συνήθη υλικά καθημερινής χρήσης καθώς και υλικά ηλεκτρολογικής φύσεως που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα ανάλογου τύπου.

Για μα κατασκευάσετε αυτή τη μπαταρία θα χρειασθείτε:

 
1. Τέσσερα λεμόνια
2. Τέσσερις επιψευδαργυρωμένες βίδες (Zn) – ως αρνητικό πόλο
3. Τέσσερα πεντάλεπτα (Cu) – ως θετικό πόλο (Εικόνα Α)
4. Πέντε καλώδια – κροκοδειλάκια
5. Ένα LED (Light Emitting Diode)*
 
* Εναλλακτικά μπορείτε να συνδέσετε ένα κομπιουτεράκι τσέπης ή οτιδήποτε άλλο
το οποίο λειτουργεί με τάση περίπου ~2V.


Εικόνα Α

Δημιουργία της μπαταρίας:
 
Χρησιμοποιώντας έναν χαρτοκόπτη ή σουγιά τοποθετήστε τα πεντάλεπτα καθώς και τις βίδες για κάθε ένα από τα τέσσερα λεμόνια όπως φαίνεται στην εικόνα 1.


Εικόνα 1

Τώρα συνδέστε τα «τροποποιημένα» λεμόνια με τα καλώδια κλείνοντας κατόπιν το κύκλωμα με το LED όπως φαίνεται στην εικόνα 2. Η σύνδεση των λεμονιών με τα καλώδια πρέπει να γίνει ως: νόμισμα (+) --> βίδα (-).


Εικόνα 2

Λόγω του φωτισμού στον χώρο όπου έχουμε τη διάταξη, το LED δεν φαίνεται ότι αναβοσβήνει (διότι αυτό γίνεται πολύ ασθενώς) και έτσι κλείνουμε το κύκλωμα συνδέοντας ένα πολύμετρο όπου φαίνεται η τάση που δημιουργείται από τα τέσσερα λεμόνια (εικόνα 3).



Εικόνα 3

Γιατί ανάβει το LED:

Μόλις το κιτρικό οξύ που περιέχει το κάθε λεμόνι έρθει σε επαφή με την επιψευδάργυρωμένη βίδα πραγματοποιείται η ημιαντίδραση , όπου Μ κάποιο από τα μέταλλα μεταπτώσεως της πρώτης σειράς του Περιοδικού Πίνακα (Π.Π), στην περίπτωση αυτή του ψευδαργύρου (Zn).

Ο ψευδάργυρος με θετικό κανονικό δυναμικό οξείδωσης   υψηλότερο του χαλκού μετατρέπεται πιο εύκολα σε ιόν έναντι του τελευταίου με αποτέλεσμα η ημιαντίδραση του χαλκού να λαμβάνει χώρα κατά την αντίθετη φορά. Έτσι έχουμε ροή ηλεκτρονίων από τον ψευδάργυρο προς τον χαλκό ή μια διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο μετάλλων που δημιουργεί αυτό το ρεύμα.

Τελικά συνδέοντας μεταξύ τους τα τέσσερα λεμόνια-μπαταρίες (εικόνα 2) και κλείνοντας τη διάταξη με το LED, αυτό αρχίζει να αναβοσβήνει ασθενώς. Όσο περισσότερα λεμόνια συνδέσουμε βάση της παραπάνω διάταξης τόσο μεγαλύτερη διαφορά δυναμικού μπορούμε να πετύχουμε.


Άλλες συνεργασίες του γράφοντα με την παρούσα ιστοσελίδα είναι οι εργασίες με τίτλο: 
 
· Φαινόμενα μη τοπικότητας πλησίον του ορίζοντα γεγονότων μιας μελανής οπής
· Κβαντική μηχανική και μελανές οπές
 
Email επικοινωνίας: 5v_ramos@otenet.gr
 

Home