Νέες πηγές ακτίνων γάμμα στο Διάστημα

Μαύρη τρύπα Από το περιοδικό USA TODAY 23/3/00
Οι μαύρες τρύπες γίνονται αντιληπτές από την ακτινοβολία-Χ που εκπέμπουν τα σωμάτια γύρω από αυτήν καθώς η μαύρη τρύπα τα επιταχύνει έλκοντάς τα και τελικά τα καταπίνει.


Επιστήμονες της NASA ανέφεραν ότι πρόσφατα έγινε ένα μεγάλο βήμα στην κατανόηση των πηγών ακτίνων-γ του διαστήματος, αλλά συγχρόνως ήρθαν αντιμέτωποι με ένα νέο μυστήριο. Οι ακτίνες-γ είναι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες πολύ υψηλής ενέργειας. Καταλαμβάνουν το άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με τις πιο μεγάλες συχνότητες, μεγαλύτερες από αυτές των ακτίνων Χ.

Σ’ ένα άρθρο στο περιοδικό Nature στις 22 Μαρτίου, επιστήμονες από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard στο Greenbelt, Md, ισχυρίζονται ότι οι μισές περίπου από τις απροσδιόριστες πηγές ακτίνων-γ του γαλαξία μας ανήκουν σε μια νέα ομάδα ουράνιων αντικειμένων. Αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται κοντά στο κεντρικό επίπεδο του γαλαξία μας και μοιάζουν να ακολουθούν την ζώνη Gould, δηλαδή μια ζώνη που αποτελείται από άστρα μεγάλης μάζας και νέφη διαστημικής σκόνης.

Τα νέα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι μαύρες τρύπες, οι οποίες καθώς έλκουν τα πάντα γύρω τους επιταχύνουν τα διάφορα σωμάτια λειτουργώντας σαν επιταχυντές. Οι μάζες τις οποίες έλκουν και καταπίνουν οι μαύρες τρύπες είναι από παλαιότερα γνωστό ότι εκπέμπουν και ακτίνες Χ.

Άλλες πιθανές εκδοχές για τα αντικείμενα αυτά είναι ότι πρόκειται για άστρα μεγάλης μάζας ή για εξωτικά pulsars. Τα pulsars, μας ήταν μέχρι τώρα γνωστά ως πηγές ραδιοκυμάτων με τη μορφή παλμών σε πολύ κανονικά χρονικά διαστήματα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συνηθισμένα pulsars είναι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων που διαθέτουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

 
Home