Είναι η Σύμπαν επίπεδο;
Εικόνες από τη βρεφική ηλικία του σύμπαντος

Από το BBC 12-5-2000


Επίπεδο Σύμπαν ανίχνευσε το τηλεσκόπιο, που ανατρέπει τις μέχρι τώρα δοξασίες για καμπυλόγραμμο Σύμπαν.
(Το επίπεδο Σύμπαν είναι αυτό που η απόσταση μεταξύ δύο σημείων δίνεται από την ευκλείδια γεωμετρία)
Η εργασία υποστηρίχθηκε από ένα άλλο πείραμα που λέγεται Boomerang (Ballon Observations Of Millimetric Extragalactic Radiation And Geophysics) του οποίου τα τελευταία δεδομένα του μήνα δείχνουν πως η γεωμετρία του Σύμπαντος είναι επίπεδη.

Ένα τηλεσκόπιο που πέταξε πάνω από την Ανταρκτική με αερόστατο έδωσε εικόνες που απεικονίζουν το σύμπαν σε πολύ μικρή ηλικία. Nsf
Προετοιμασία για εκτόξευση του Maxima, ένα τηλεσκόπιο που τοποθετήθηκε σε ένα αερόστατο. Το αερόστατο φτιάχτηκε στο Τέξας.

Το πείραμα που είναι μια διεθνής συνεργασία λέγεται Maxima από τα αρχικά Μillimeter Anisotropy eXperiment IMaging Array που διεύθύνεται από το Πανεπιστήμιο Berkley της California.

Το υπερευαίσθητο τηλεσκόπιο πετούσε για περίπου 11 ημέρες στα τέλη του 1998 παίρνοντας μετρήσεις κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Η ακτινοβολία αυτή είναι διάχυτη σε όλο το σύμπαν και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι είναι το απομεινάρι του Big Bang που συνέβη 12 με 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Τo πειράμα Boomerang εκτελέστηκε με παρόμοιο τρόπο, αλλά τα αποτελέσματα του Maxima είναι πιό ακριβή και λεπτομερεικά.
Αυτό σημαίνει ότι το Maxima παρήγαγε την υψηλότερη ανάλυση της χαρτογράφησης της καλούμενης Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου (Cosmic Microwave Background   CMB)
Η CMB προέρχεται από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του Σύμπαντος και αντιστοιχεί σε θερμοκρασία  -270.45 βαθμούς Κελσίου.

universeTo Maxima βλέπει τους κυματισμούς του Σύμπαντος στα πρώτα του στάδια

Οι εικόνες δείχνουν δομές που προηγούνται και των παλαιοτέρων άστρων και γαλαξιών. Απεικονίζουν τις ασυνέχειες στην πυκνότητα του νεαρού σύμπαντος και οδηγούν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων. Από αυτές τις ασυνέχειες προέκυψαν οι γαλαξίες.

Είναι μια καλή επιβεβαίωση της βασικής Κοσμολογίας, και ένας θρίαμβος για την Επιστήμη.
Paul Richards

Το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα από τις πληροφορίες των εικόνων είναι ότι το σύμπαν φαίνεται να είναι "επίπεδο". Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύεται στο τελευταίο Nature, τα νέα ευρήματα αποκλείουν το ενδεχόμενο ο χωροχρόνος να είναι καμπυλόμορφος. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε κλίμακα, οι παράλληλες γραμμές στο σύμπαν δεν τέμνονται ποτέ. Ακόμα σημαίνει ότι το σύμπαν ποτέ δεν θα καταρρεύσει σε ένα αντίστροφο "Big Bang". "Δείχνουμε λοιπόν ότι το σύμπαν είναι επίπεδο, και ότι θα διογκώνεται για πάντα", δήλωσε ο Πάολο ΝτεΜπερνάρντις του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

Home