Καμπάνια της Greenpeace για την προστασία του κλίματος

Από το δίκτυο 13 Νοεμβρίου 2001

Εκδήλωση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κλίματος, μέσω της χρήσης των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, πραγματοποίησε στο Σύνταγμα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Ακτιβιστές της οργάνωσης τοποθέτησαν στην Πλατεία Συντάγματος ένα τεράστιο φουσκωτό κύβο 400 κυβικών μέτρων, δείχνοντας έτσι με παραστατικό τρόπο την ποσότητα των ρύπων που μπορούν να αποφευχθούν με την αντικατάσταση μιας και μόνο συμβατικής λάμπας από μια λάμπα χαμηλής κατανάλωσης.

Το 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται

Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, αφού τονίζει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο, αλλά και μικρές, καθημερινές κινήσεις που είναι προσιτές σε όλους, καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει οικονομικά κίνητρα και να ενημερώσει τους πολίτες σε μία εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΥΠΕΧΩΔΕ, Απρίλιος 2001), η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 9,3 εκατ. τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών εκπομπών της χώρας.

Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται.

Στην αγορά κυκλοφορούν λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης, που καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο μεγάλη, ώστε μέσα σε λίγους μόνο μήνες γίνεται απόσβεση της αγοράς του οικονομικού λαμπτήρα. Έτσι, στη συνέχεια, οι μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος "μεταφράζονται" σε καθαρό κέρδος, επισημαίνει η Greenpeace.

Για την ευρεία χρήση των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης απαιτείται όχι μόνο η ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά τους οφέλη αλλά και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε το αρχικό τους κόστος να μην αποτελεί εμπόδιο, τονίζει η οργάνωση.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει την δημιουργία νέων αιολικών πάρκων
Home