Το Σύμπαν γεννήθηκε μέσα σε μια μαύρη τρύπα;

Από σελίδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, 17 Σεπτεμβρίου 2003

Το Σύμπαν μπορεί να έχει δημιουργηθεί από μια έκρηξη μέσα σε μια μαύρη τρύπα, σύμφωνα με μια νέα θεωρία δύο μαθηματικών, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

"Είναι από μαθηματική άποψη ένα αληθοφανές μοντέλο που βελτιώνει το καθιερωμένο μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης," λέει ο Blake Temple, καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Νταίηβις και ένας από τους συντάκτες του άρθρου μαζί με τον Joel Smoller, καθηγητή των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Στο καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν δημιουργήθηκε με τη Μεγάλη Έκρηξη, περίπου πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε, ο Κόσμος, που περιέχει ένα άπειρο ποσό ύλης και είναι άπειρος σε έκταση, έχει διασταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

A Worm HoleΣτο νέο μοντέλο, το Big Bang είναι μια πραγματική έκρηξη μέσα σε μια μαύρη τρύπα σε ένα υπάρχον όμως διάστημα. Το κύμα κλονισμού της έκρηξης επεκτάθηκε σε ένα άπειρο διάστημα, αφήνοντας πίσω από αυτό ένα πεπερασμένο ποσό ύλης. Το σύμπαν λοιπόν προκύπτει από μια λευκή τρύπα. Η λευκή τρύπα, που είναι το αντίθετο της μαύρης τρύπας, ρίχνει την ύλη προς τα έξω αντί να την απορροφήσει προς τα μέσα.

"Το κύμα κλονισμού και το σύμπαν πέρα από τη μαύρη τρύπα βρίσκονται στο μέλλον μας. Τελικά, το σύμπαν θα προκύψει από τη μαύρη τρύπα σαν μία σουπερνόβα, δηλαδή σαν ένας υπερκαινοφανής, αλλά σε μια πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα," εξηγεί ο Temple.

Οι εξισώσεις που περιγράφουν μια μαύρη τρύπα γράφτηκαν από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν ως τμήμα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Οι εξισώσεις του Einstein δουλεύουν εξίσου καλά ακόμη και εάν ο χρόνος τρέχει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Αλλά τα εκρηκτικά κύματα κλονισμού, που περιλαμβάνουν μια αύξηση στην εντροπία, είναι χρονικώς αμετάτρεπτα. Η νέα θεωρία ικανοποιεί τις εξισώσεις Einstein ενώ επιτρέπει και στο σύμπαν να διαστέλλεται.

Εάν η ύλη που εμφανίζεται από τη λευκή τρύπα προήλθε από την ύλη που έπεσε προηγουμένως σε μια άλλη μαύρη τρύπα είναι ένα ανοικτό ζήτημα, λέει ο Temple.

"Είναι φυσικό να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της μάζας που εξαφανίζεται στις ανωμαλίες (ιδιομορφίες) των μαύρων οπών και της μάζας που προκύπτει από τις ανωμαλίες των λευκών οπών," γράφουν οι Smoller και Temple. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μπορεί μια μαύρη τρύπα να συνδεθεί με μια λευκή τρύπα;
Home