Οι σεισμοί αλλάζουν τη βαρύτητα

Από τους New York Times, 19 Οκτωβρίου 2004

Με ένα σεισμό το τοπίο αλλάζει, καθώς ένα τμήμα του γήινου φλοιού γλιστρά ως προς ένα άλλο κατά μήκος μιας ρωγμής. Σε αυτή τη μετατόπιση οφείλεται η δημιουργία ενός σεισμού, οι οποίοι μπορούν να φέρουν το θάνατο και την καταστροφή.

Αλλά όλη αυτή η μετακίνηση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη βαρύτητα. Επειδή η βαρύτητα συσχετίζεται με τη μάζα, η μετατόπιση ενός μεγάλου κομματιού του φλοιού - στο επίκεντρο του σεισμού - θα αλλάξει την τιμή της  βαρύτητας σε εκείνη την θέση.

Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, και έχει μετρηθεί μετά από μερικούς σεισμούς, ειδικότερα μετά το μεγάλο σεισμό της Αλάσκας  το 1964. Αλλά τα στοιχεία τόσο από αυτόν όσο και άλλων περιπτώσεων θεωρούνται κάπως διφορούμενα επειδή οι μετρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος, πολύ πριν πολύ και μετά από κάθε σεισμό.

Αλλά τώρα, οι επιστήμονες στην Ιαπωνία μέτρησαν τις βαρυτικές αλλαγές από έναν σεισμό με πολύ μεγάλη ακρίβεια, παίρνοντας συνεχώς μετρήσεις για λίγες μόνο μέρες, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο τριών οργάνων που λέγονται βαρύμετρα.

Οι ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα Ιδρύματα, μελέτησαν την επίδραση του σεισμού Tokachi-oki, έναν ισχυρό σεισμό ιδιαίτερου τύπου, που εμφανίστηκε κοντά στο νησί Hokkaido στις 25 Σεπτεμβρίου του 2003. Σε έναν σεισμό του τύπου αυτού, η Γη κινείται κάθετα κατά μήκος της ρωγμής.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι στον χώρο του επίκεντρου, η βαρύτητα αυξήθηκε λιγότερο από ένα μικρο-Galileo (μια μονάδα της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ή ο ρυθμός με τον οποίο ένα σώμα που πέφτει επιταχύνεται). Ή διαφορετικά, εάν η δύναμη της βαρύτητας προτού γίνει ο σεισμός ήταν 1, μετά από το σεισμό ήταν περίπου 1 και ένα δισεκατομμυριοστό.

Τα αποτελέσματα ταιριάζουν ακριβώς με τους θεωρητικούς υπολογισμούς, και οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι για τις έρευνες της βαρύτητας σε όλο τον πλανήτη από τους δορυφόρους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Προβλέποντας τους σεισμούς
Σεισμοί: Γιατί γίνονται και πως τους μετράμε;
Νέες προσομοιώσεις σε υπολογιστές μπορεί να οδηγήσουν σε σύστημα πρόβλεψης των σεισμών
Σύστημα προειδοποίησης σεισμών προειδοποιεί δευτερόλεπτα προτού να αρχίσουν οι δονήσεις
Home