Ερευνητές αποθήκευσαν δεδομένα σε DNA βακτηρίων

Πηγή: Associated Press, 17 Μαΐου 2007

Μια ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Masaru Tomita παρέμβαλε με επιτυχία σε ένα κοινό βακτήριο την διάσημη εξίσωση του Αλβέρτου Αϊνστάιν E=mc2 και την ημερομηνία 1905, το έτος που ο Αϊνστάιν δημοσίευσε τη θεωρία της σχετικότητας.  Κι ενώ το μελάνι μπορεί να εξασθενίσει και στους υπολογιστές τα δεδομένα μπορούν να σβήσουν, οι βακτηριακές πληροφορίες διαρκούν όσο το είδος αυτό παραμένει ζωντανό -- ενδεχομένως και για εκατομμύρια χρόνια - σύμφωνα με τον Tomita, ο οποίος διευθύνει την ομάδα των ερευνητών στο πανεπιστήμιο Keio.

Αυτές τις μέρες, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε δίσκους, σε τσιπ υπολογιστών, σε σκληρούς δίσκους και στο χαρτί. Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία βλέπουν κάτι πολύ μικρότερο αλλά ανθεκτικότερο -- τα βακτηρίδια.

Οι τέσσερις χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν τη γενετική κωδικοποίηση στο DNA λειτουργούν σαν τα ψηφιακά στοιχεία. Οι συνδυασμοί των χαρακτήρων αυτών μπορούν να παίξουν το ρόλο των γραμμάτων και των συμβόλων -- έτσι οι κώδικες στα γονιδιώματα μπορούν να μεταφραστούν, ή να διαβαστούν, για να παραγάγουν μουσική, κείμενο, βίντεο ή άλλο περιεχόμενο.

Η γενετική κωδικοποίηση είναι τόσο ογκώδης που οι πληροφορίες -- ας πούμε ένα έργο του Σαίξπηρ -- μπορούν να βρίσκονται κάπου μέσα στο γονίδιο χωρίς να έχει καμιά επίδραση στις άλλες πληροφορίες που κρύβονται μέσα στο DNA.

Αλλά οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τα αποθηκευμένα στοιχεία. Ο Tomita τονίζει ότι τα στοιχεία αποθηκεύονται σε τέσσερις θέσεις μέσα στα βακτηρίδια, έτσι ώστε τα στοιχεία να μένουν άθικτα σε τυχόν μεταλλάξεις των γονιδίων. Εν τούτοις, ο Katsumi Doi, ένας ειδικός στα βακτήρια και πανεπιστημιακός καθηγητής είναι δύσπιστος.

"Μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε πρακτικές εφαρμογές", λέει ο Doi. "Αλλά η ιδέα είναι όμορφη."

Η μετάφραση του μηνύματος του Einstein θα απαιτούσε να επιλυθεί ο κώδικας. Αλλά ο Tomita είναι το είδος του επιστήμονα που θεωρεί ότι αν ένας εξωγήινος μας συναντήσει στο απώτερο μέλλον -- και κατέχει φυσικά ανώτερη νοημοσύνη μπορεί να λύσει γρήγορα τον κώδικα.

Ο Tomita απαξιεί να απαντήσει στην προφανή ερώτηση: "Ποιος στον κόσμο πρόκειται να διαβάσει τα βακτηρίδια;"

"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτηκαν ακόμη να αποθηκεύσουν στοιχεία για χιλιάδες χρόνια", συμπληρώνει ο Tomita. "Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο. Αλλά εμείς σκεφτόμαστε για εκατοντάδες εκατομμυρίων ετών."

Home