Αστρονόμοι προβλέπουν τις ατμόσφαιρες εξωηλιακών πλανητών

Πηγή: ANI, 20 Ιουνίου

Αστρονόμοι έχουν δουλέψει πάνω σε υπολογιστικά μοντέλα τα οποία μπορούν να δώσουν κάποιες νύξεις, ως προς το τι θα μπορεί να περιέχουν οι ατμόσφαιρες εξωηλιακών πλανητών παρόμοιων με τη Γη.

Ο Bruce Fegley, καθηγητής των πλανητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο St. Louis, τόνισε ότι τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει νερό σε αρκετούς εξωηλιακούς πλανήτες.

"Όσο πιο μακριά πηγαίνετε έξω από το ηλιακό σύστημα, τόσο περισσότερο νερό βρίσκετε", λέει ο Fegley, προσθέτοντας ότι τα νέα μοντέλα, και από την φασματοσκοπία πάνω στη Γη και από τα στοιχεία των διαστημικών αποστολών, έχουν κάνει τους αστρονόμους να κατανοούν καλύτερα την πλανητική ατμοσφαιρική χημεία.

"Η θεωρία για τους γιγάντιους πλανήτες αερίου (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, και Ποσειδώνας) λέει ότι αυτοί είχαν αρχικά ατμόσφαιρες, που σημαίνει ότι οι ατμόσφαιρές τους συλλήφθηκαν άμεσα από το ηλιακό νεφέλωμα κατά τη διάρκεια της προσαύξησης των πλανητών", προσθέτει ο Fegley.

"Αντίθετα, οι παρατηρήσεις του μεθανίου, του υδρογόνου και του μονοξειδίου του άνθρακα στις ατμόσφαιρες του Ουρανού και του Ποσειδώνα δείχνουν ότι αυτοί οι δύο πλανήτες είναι πολύ εμπλουτισμένοι με νερό. Αν και γενικά ταξινομούνται μαζί με τον Δία και τον Κρόνο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι υδάτινοι πλανήτες με σχετικά λεπτά αεριώδη στρώματα", συνέχισε.

"Αφ' ετέρου, οι γήινοι πλανήτες Αφροδίτη, Γη και ο Άρης έχουν σχηματίσει δευτερογενείς ατμόσφαιρες αφού έχασαν κάποια αέρια από τα στερεά υλικά τους - όταν δηλαδή θερμάνθηκαν τα στερεά υλικά τους και απελευθέρωσαν έπειτα τις πτητικές ενώσεις τους. Αυτή η διαδικασία διαμόρφωσε την πιο πρώιμη ατμόσφαιρά τους", συμπληρώνει.

Ο Fegley είπε ότι με τη βοήθεια φωτοχημικών μοντέλων για τις επιδράσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, είναι δυνατό να καταλάβουμε την ατμοσφαιρική σύνθεση των πλανητών σαν τη Γη σε άλλα ηλιακά συστήματα.

"Με τα νέα θεωρητικά μοντέλα είμαστε σε θέση να υποθέσουμε τι συνέβη με ορισμένα υλικά της επιφάνειας των πλανητών που εξατμίστηκαν, και κάνουμε ακόμη και προβλέψεις για τις ατμόσφαιρες των εξωηλιακών γήινων πλανητών".

"Καθώς η σύνθεση του γαλαξία είναι σχετικά ομοιόμορφη, τα περισσότερα αστέρια είναι σαν τον ήλιο μας - πλούσια σε υδρογόνο με σχεδόν ίδια ποσοστά στοιχείων για δημιουργία βράχων - έτσι μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ήταν αυτές οι πλανητικές ατμόσφαιρες. Νομίζω ότι οι ατμόσφαιρες των εξωηλιακών πλανητών σαν τη Γη, θα ένοιαζαν περισσότερο σαν του Άρη ή της Αφροδίτης παρά σαν την ατμόσφαιρα της Γης", τόνισε.  

Home