Άστρα έχουν παρόμοιο καιρό με τη Γη

Πηγή: ZeeNews.com, 25 Ιουνίου 2007

Αστρονόμοι για πρώτη φορά έχουν παρατηρήσει τον καιρό σε ένα άστρο, που μπορεί να προκαλείται από τις ίδιες δυνάμεις όπως στους πλανήτες.

Προηγουμένως, οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι οποιεσδήποτε δομές στα αστέρια είχαν προκληθεί από τα μαγνητικά πεδία. Οι ηλιακές κηλίδες, παραδείγματος χάριν, είναι σχετικά ψυχρές περιοχές πάνω στον ήλιο, όπου ισχυρά μαγνητικά πεδία αποτρέπουν την ενέργεια να ρεύσει προς τα έξω.

Αλλά τώρα, μετά από επτά χρόνια προσεκτικών παρατηρήσεων στο άστρο άλφα της Ανδρομέδας έχουν δείξει ότι τα αστέρια δεν χρειάζονται τα μαγνητικά πεδία για να σχηματίσουν τελικά νέφη, γιατί το άστρο αυτό είδαν ότι δεν είναι μαγνητικό,  και αυτό ήταν ένα αίνιγμα για τους αστροφυσικούς.

Περίπου 97 έτη φωτός μακριά μας, το άλφα της Ανδρομέδας - το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό της Ανδρομέδας ενώ είναι πάνω από το διπλάσιο πιο καυτό από τον ήλιο και κατά προσέγγιση τρεις φορές τη μάζα και τη διάμετρός του - είναι κατ' ασυνήθιστο τρόπο από τα πιο πλούσια άστρα σε υδράργυρο και μαγγάνιο. Οι προηγούμενες παρατηρήσεις παρόμοιων άστρων είχαν αποκαλύψει ανώμαλες κατανομές του υδραργύρου, αλλά όλα τους είχαν ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Αλλά η έρευνα αυτών των νεφών από μέταλλα μπορεί να ρίξει φως και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα στοιχεία μέσα στα άστρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι καθώς τα σχετικά μεγάλα αστέρια δεν αναμιγνύουν αέρια στις ατμόσφαιρές τους, όπως αναμιγνύουν τα λιγότερο μεγάλα άστρα όπως είναι ο ήλιος μας, γι αυτό και η ισορροπία μεταξύ της βαρυτικής έλξης και η ώθηση της πίεσης της ακτινοβολίας συγκεντρώνει μερικά βαριά στοιχεία σε ορισμένα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

Σε αυτά τα σημεία της ατμόσφαιρας, θεωρήθηκε, ότι τα μαγνητικά πεδία τους συνέχισαν τη διαδικασία του χωρισμού, διαχωρίζοντας μερικές χημικές ουσίες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αλλά τώρα ο Oleg Kochukhov του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία και η ομάδα του έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν είναι απαραίτητο για να δημιουργήσει τα χημικά νέφη σε ένα αστέρι.

Οι ερευνητές δεν είναι, εντούτοις, βέβαιοι για το τι είναι αυτό που αναγκάζει τα νέφη να αλλάζουν σχήμα με τον χρόνο. Θεωρούν ότι οι αλλαγές "μπορούν να έχουν την ίδια κρυμμένη φυσική με τα καιρικά μοτίβα στους γήινους και γιγάντιους πλανήτες".

Επίσης, τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα νέφη να σχηματίζονται από μέταλλο δεν είναι βέβαιο. Ο Kochukhov πρότεινε ότι οι τυχαίες διαταραχές στην ατμόσφαιρα του άλφα της Ανδρομέδας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα νέφη, "μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που αρκετά συχνά φαίνεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας", ή ίσως η βαρυτική έλξη από το συνοδό άστρο του άλφα της Ανδρομέδας διαταράσσει τον ουρανό του.

Ο Kochukhov σημείωσε ότι πρόσφατα είδε περίπου έξι άστρα, τα οποία είχαν νέφη από στρόντιο, από ύτριο και λευκόχρυσο.


Το άστρο άλφα της Ανδρομέδας ονομάζεται επίσης Alpheratz αλλά και Sirrah. Επειδή είναι στα όρια με τον αστερισμό του Πήγασου για αυτό παλιότερα ονομαζόταν και δ Peg (Delta Pegasi). Τα παραπάνω ονόματα προέρχονται από τα αραβικά όπου σημαίνει κάτι σαν ο 'ομφαλός του αλόγου'. Σήμερα πάντως έχει εγκαταλειφθεί η ονομασία δ Peg και το άστρο αυτό θεωρείται ότι είναι μέσα στα όρια της Ανδρομέδας.

Home