Ανακαλύφθηκε τώρα ο πιο κοντινός μας γνωστός γαλαξίας

Πηγή: space.com, Νοέμβριος 2007

Ένας μικρός γαλαξίας έχει μόλις ανιχνευθεί δεδομένου ότι αυτός ξεσκίζεται και καταπίνεται από τον πολύ μεγαλύτερο δικό μας Γαλαξία. Ο νάνος γαλαξίας Μέγας Κύων ή Canis Major όπως λέγεται τώρα, είναι ο γαλαξίας που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας από οποιοιδήποτε άλλο γαλαξία που ξέρουμε. Μάλιστα είναι τόσο κοντά που σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια θα έχει ενσωματωθεί στον δικό μας Γαλαξία.

Η ανακάλυψη από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, μας δίνει κι άλλες αποδείξεις ότι ο Γαλαξίας έχει αποκτήσει το μέγεθος που έχει από συγχωνεύσεις και προσακτήσεις. Οι ερευνητές περιέγραψαν το γαλαξία αυτό ως ένα "διαμελισμένο πτώμα."

Ο νάνος γαλαξίας Μέγας Κύων είναι, κατά μέσον όρο, κάπου 25.000 έτη φωτός από το ηλιακό σύστημά μας και περίπου 42.000 έτη από το κέντρο του Γαλαξία. Έτσι γίνεται ο πιο κοντινός μας γαλαξίας αντικαθιστώντας σε αυτή τη θέση τον Τοξότη, έναν άλλο νάνο γαλαξία, που ανακαλύφθηκε το 1994.

Ο νέος γαλαξίας δεν μοιάζει με το δικό μας. Εκτός του ότι έχει πολύ λιγότερα άστρα, απλώνεται στον ουρανό σε μια μορφή αρκετά αταίριαστη για έναν κανονικό γαλαξία. Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Κύων σχηματίζει ένα δαχτυλίδι γύρω από το Γαλαξία -- μια ένδειξη για το πώς σχίζεται και καταπίνεται από τον δικό μας.

Οι αστρονόμοι τον βρήκαν ανιχνεύοντας αρκετά ψυχρά, κόκκινα αστέρια που είναι σπάνια μέσα στο Γαλαξία.

"Στις γαλαξιακές κλίμακες, ο νάνος γαλαξίας Μέγας Κύων είναι ένας ελαφρύς με μάζα περίπου ένα δισεκατομμύριο ήλιους μόνο", λέει η Michele Bellazzini του παρατηρητήριου της Μπολόνιας, ένα άλλο μέλος της ομάδας. "Αυτός ο μικρός γαλαξίας είναι απίθανο να διατηρήσει τη συνοχή του πολύ περισσότερο. Ωθείται και τραβιέται από την κολοσσιαία βαρύτητα του Γαλαξία μας, ο οποίος έχει κλέψει σταδιακά τα αστέρια του."

Το γαλαξιακό αυτό σνακ μπορεί να αύξησε κατά 1% τη μάζα του Γαλαξία, είναι η εκτίμηση των αστρονόμων.

Ο γαλαξίας Canis Major είναι λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του Γαλαξία μας και έχει επίμηκες σχήμα. Αν ήταν ορατός με γυμνό μάτι, θα καταλάμβανε στον νυχτερινό ουρανό δεκαπλάσια έκταση από ό,τι η πανσέληνος. Από το κύριο σώμα του ξεκινά μια γραμμή από άστρα που στροβιλίζονται γύρω από τον γαλαξία μας και πέφτουν μέσα του, εξαιτίας της βαρυτικής του έλξης.

Ορισμένα από τα άστρα αυτά φαίνονται μάλιστα να περνούν σχετικά κοντά από τη Γη. "Σε υπολογιστικά μοντέλα που τρέξαμε, ορισμένα άστρα φαίνονται να πέφτουν κοντά στο Ηλιακό Σύστημα", ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η ανακάλυψη έγινε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από την έρευνα Two-Micron All Sky Survey (2MASS). Τα ψυχρά αστέρια, που μέχρι τώρα ήταν μη ανιχνεύσιμα λόγω της σκόνης του Γαλαξία, λάμπουν έντονα στο υπέρυθρο φως.

"Είμαστε τώρα ικανοί να μελετήσουμε ένα μέρος του Γαλαξία που ήταν προηγουμένως κρυμμένο."

Όπως και οι άλλοι προσαρτώμενοι γαλαξίες, ο νάνος Μέγας Κύων θα ζήσει τελικά μόνο ως μεμονωμένα αστέρια. Παρά το βίαιο σκίσιμο της δομής της, οι πιθανότητες οποιουδήποτε άστρου να συγκρουστεί με ένα άλλο κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης είναι πολύ μικρές,  λένε οι επιστήμονες.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο πλησιέστερος μας γαλαξίας είναι και ο πιό επικίνδυνος;

Home