Νανοσωλήνες από άνθρακα συνδέθηκαν με καρκίνοΠηγή: The Guardian, 21 Μαΐου 2008 |
Επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι νανοσωλήνες από άνθρακα θα μπορούσαν να συνδεθούν με την εμφάνιση καρκίνου, παρόμοια με του αμιάντου, και όπως ανέφεραν βρετανοί αξιωματούχου θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση αυτών των υλικών, για να προστατευτεί η ανθρώπινη υγεία. Οι νανοσωλήνες από άνθρακα αναπτύχθηκε το 1991 και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμοι, γιατί είναι πολλοί ανθεκτικοί και πολύ ελαφρείς. Είναι πολύ καλοί αγωγοί της θερμότητας και του ηλεκτρισμού και έχουν καταπλήξει γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας γενεάς της ηλεκτρονικής. Στα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν νανοσωλήνες, όπως τα
πάνελ των αυτοκινήτων, οι ρακέτες του τένις, οι ιστοί στα γιοτ και τα
πλαίσια των ποδηλάτων, οι ίνες ενσωματώνονται σε σύνθετα υλικά,
παρέχοντας τους μεγάλη αντοχή και ελαφρότητα. Με αυτήν την μορφή τα
κυλινδρικά μόρια του άνθρακα είναι πιθανό να είναι σχετικά αβλαβή. Οι νανοσωλήνες από άνθρακα πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα επιφέρουν επανάσταση στις κατασκευές, καθώς είναι 100 φορές πιο δυνατοί από το ατσάλι και ταυτόχρονα οκτώ φορές ελαφρότεροι. Με αυτούς μπορούν να κατασκευαστούν ισχυρότατα σύρματα και επίπεδα αντικείμενα. Μαζί με άλλα συνθετικά υλικά θα μεταβάλουν ριζικά τον τρόπο ανοικοδόμησης. Τα κτίρια που θα κατασκευάζονται θα μπορούν να επικαλυφθούν με ηλιακά πλακίδια με τα οποία θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Στην ιατρική, οι νανοκάψουλες με φάρμακα θα προγραμματίζονται ώστε να απελευθερώνουν το φορτίο τους μόνο όταν θα φτάσουν στο στόχο τους, όταν παραδείγματος χάρη, έλθουν σε επαφή με καρκινικά κύτταρα. Οι υπέρμαχοι της νανοτεχνολογίας δικαίως υποστηρίζουν ότι οι νέες μέθοδοι θα επιφέρουν μία νέα Βιομηχανική Επανάσταση. Η πρώτη φορά που έγινε αναφορά στις αρχές που διέπουν την νανοτεχνολογία, καίτοι ως όρος δεν υπήρχε ακόμα, ήταν κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας ορόσημο που έδωσε ο φυσικός Ρίτσαρντ Φέϊνμαν στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Φυσικών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Caltech, στις 29 Δεκεμβρίου 1959. Στην ομιλία του ο δρ. Φεϊνμαν περιέγραψε μια διαδικασία η οποία θα έδινε στους ερευνητές τη δυνατότητα να διαχειριστούν κατά το δοκούν μόρια και άτομα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία στην κατάλληλη κλίμακα. Ο όρος, όμως, «νανοτεχνολογία» πρωτοακούγεται από τον καθηγητή Νόριο Τανιγκούτσι του πανεπιστημίου επιστημών του Τόκιο. Τον χρησιμοποιεί σε μελέτη του το 1974. Την δεκαετία του 1980 ο όρος απέκτησε την σημερινή του σημασία αφού ερευνήθηκε εκτενώς από το δρ. Ερικ Ντρέξλερ, ο οποίος προώθησε τη χρήση της νανοτεχνολογίας με τα βιβλία και τις ομιλίες του. Μήπως τα νανοτρόφιμα απειλούν το πιάτο μας γιατί δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας; Τα νανοτρόφιμα υπόσχονται τα πάντα. Να μειώνουν στο μηδέν τα λιπαρά σε ένα παγωτό αλλά να είναι εξίσου γευστικό με ένα κανονικό. Να μειώνουν την χοληστερίνη στο κρέας αλλά συγχρόνως να είναι νόστιμο. Να μην νιώθουμε αλλεργία για κάποια τρόφιμα κλπ. Στα νανοτρόφιμα η επεξεργασία γίνεται σε μοριακό επίπεδο και
έτσι, ενώ η γεύση τους παραμένει αμετάβλητη μπορεί να δρα ευεργετικά για
την υγεία ή να παραμείνει φρέσκο για πάντα. Στον κόσμο της νανοτεχνολογίας
τα παρασιτοκτόνα είναι αβλαβή για όλους, εκτός από τα έντομα τα οποία
στοχεύουν τα καταστρέψουν, ενώ οι έξυπνες συσκευασίες εντοπίζουν και
καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τη σήψη του προϊόντος. Είναι, όμως, και μία διατροφική κόλαση για όποιον πιστεύει ότι τα νανοτρόφιμα δεν έχουν ελεγχθεί αρκετά ώστε να γνωρίζουμε τις συνέπειές τους. Ένα είναι το βέβαιο: Μετά την αντιπαράθεση για τα μεταλλαγμένα, τα νανοτρόφιμα θα πυροδοτήσουν ένα νέο πόλεμο με πεδίο μάχης την κουζίνα μας. Στην Ευρώπη, τα νανοπροϊόντα προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά
θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, όπως επιβάλλει
οδηγία του 1997, ελέγχει τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα ή όσα έχουν
υποστεί μεταβολές σε μοριακό επίπεδο. Η οδηγία απαιτεί την αξιολόγηση των
προϊόντων προτού κυκλοφορήσουν στα κράτη-μέλη της Κοινότητας. Τι θα συμβεί
όμως με τα νανοτρόφιμα; |