Στην δημοσιότητα η εικόνα του ρωσο-ευρωπαϊκού επανδρωμένου διαστημοπλοίουΠηγή: BBC, 22 Ιουλίου 2008 |
Η πρώτη επίσημη εικόνα του ρωσο-ευρωπαϊκού επανδρωμένου διαστημοπλοίου δόθηκε στην δημοσιότητα. Έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το όχημα Σογιούζ που χρησιμοποιείται σήμερα από τη Ρωσία και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συμμετάσχει άμεσα στην μεταφορά πληρωμάτων.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα διαστημόπλοια, θα χρησιμοποιήσει προωστήρες για να κάνει ομαλές προσγειώσεις όταν επιστρέφει στη Γη. Από ορισμένες απόψεις, μοιάζει με το αμερικανικό διαστημικό σκάφος της επόμενης γενιάς Ωρίων. Το 18 έως 20 τόνων Ρωσο-Ευρωπαϊκό όχημα είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει πλήρωμα έξι ατόμων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και τέσσερις αποστολές σε σεληνιακή τροχιά. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά σχετικά με αυτή την κάψουλα φαίνεται να είναι οι προωστήρες και το εξάρτημα για την προσγείωση στην κάτω του πλευρά. Ο Zak είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τους κινητήρες αυτούς για να 'μαλακώσουν' την προσγείωση του στη Γη μετά την πύρινη επανείσοδο του μέσα στην ατμόσφαιρά μας. Η κατασκευή του νέου αυτού διαστημικού αεροσκάφους κρύβει μια λογική. Να συνδυαστούν το σύστημα πρόωσης και τα ηλεκτρονικά του «Ιουλίου Βερν», που πρόσφατα εστάλη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μαζί με έναν θάλαμο πληρώματος, το οποίο θα καταλαμβάνει τη θέση του χώρου που υπήρχε μέχρι σήμερα για το φορτίο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτό έχουν δείξει
χώρες - κλειδιά, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ το
ζήτημα ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς πληρώματος
αναμένεται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των αρμόδιων υπουργών στη
συνάντηση του Νοεμβρίου στη Χάγη. Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι
αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) πετούν στο διάστημα
είτε με τα ρωσικά Σογιούζ είτε με αμερικανικά διαστημικά σκάφη. Ο διευθυντής της NASA, Μάικ Γκρίφιν, έχει κάνει έκκληση στην Ευρώπη να κατασκευάσει τον δικό της μεταφορέα πληρώματος. Μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκτοξεύθηκε το Ιούλιος Βερν, ο Γκρίφιν δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μόνο ένα «μικρό βήμα» για να αποκτήσει αυτή την ικανότητα.
Η Ρωσία από την άλλη μπορεί να προσφέρει την εκτόξευση του νέου επανδρωμένου
διαστημόπλοιου, με ένα εντελώς νέο πύραυλο ή με ένα τροποποιημένο
υφιστάμενο πύραυλο. |
|||
|