Περιβάλλον Ζωή και Γη

Τρεις βαθμούς μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ανταρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα. εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας

Κατά τρεις βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων, που δημοσιεύεται έξι ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Κατά τρεις βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων, που δημοσιεύεται έξι ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.

"Στη διάρκεια αυτού του αιώνα, η τρύπα του όζοντος θα διευρυνθεί, κάτι που θα επιτρέψει να γίνουν απολύτως αισθητές οι συνέπειες της υπερθέρμανσης, μέσω της Ανταρκτικής", αναφέρει στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας στην Ανταρκτική (SCAR), στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζονται 450 επιστήμονες από πέντε ερευνητικά κέντρα του πλανήτη.

Η έκθεση, που είναι 550 σελίδων, αναφέρεται στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί, αλλά και στις εκτιμήσεις για το μέλλον της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η ενίσχυση της έντασης των δυτικών ανέμων στο Νότιο Ωκεανό, που εξαρτάται από την τρύπα του όζοντος, διατήρησε την Ανταρκτική εκτός των συνεπειών της υπερθέρμανσης τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως αυτοί οι άνεμοι παράλληλα επέτρεψαν την άνοδο των αερίων CO2 προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Επιπλέον, στο ρεύμα που περιπλέει την Ανταρκτική παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από το σύνολο των ωκεανών. Εάν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί, ορισμένα είδη-εισβολείς μπορεί να απειλήσουν τα ενδημικά είδη της περιοχής.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι στο δυτικό μέρος της λευκής ηπείρου, στη χερσόνησο της Ανταρκτικής παρατηρήθηκε στη διάρκεια του έτους άνοδος της θερμοκρασίας, με συνέπεια να ευνοείται η άφιξη νέων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Παράλληλα, ορισμένα χόρτα και βακτηρίδια εισάγονται στην περιοχή από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου το 90% των παγετώνων της χερσονήσου της Ανταρκτικής έχουν αρχίσει να λιώνουν. Το λιώσιμο των πάγων έχει αρνητικές συνέπειες στην παρουσία πινγκουίνων στη Γη Αντελί και προκάλεσε αύξηση του πληθυσμού τους στα ανατολικά της ηπείρου και προς τη Θάλασσα Ρος. Η κλιματική αλλαγή θεωρείται υπεύθυνη για τη μείωση των πληθυσμών στα "κριλ" (μικρά οστρακόδερμα).

Παράλληλα, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του αιώνα, οι πάγοι θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πράγμα που θα αυξήσει την παραγωγή φυτοπλαγκτόν. Το λιώσιμο των παγετώνων στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής θα συμβάλει στην γενικότερη άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,4 μέτρα το 2.100.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η μεταβλητότητα του κλίματος στις περιοχές του πόλου είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο του πλανήτη, αλλά οι αλλαγές στο έδαφος των περιοχών αυτών είναι ακόμα ελάχιστες.

Επιτάχυνση της τήξης των πάγων από το 2006

antarctica ice melt Οι πάγοι στην ανατολική Ανταρκτική (κάντε κλικ στη πάνω εικόνα για μεγέθυνση) άρχισαν να λιώνουν πιο γρήγορα μετά το 2006, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη του αναμενομένου άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature’s Geoscience οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανατολική Ανταρκτική χάνει κατά μέσον όρο από 5 έως 109 γιγατόνους πάγους το χρόνο, από τον Απρίλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2009, αλλά μετά το 2006 ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι έχει επιταχυνθεί.

"Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλες απώλειες πάγων στην ανατολική Ανταρκτική, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, μετά το 2006", δήλωσε ο Ζιανλί Τσεν, του κέντρου διαστημικών ερευνών του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

"Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει μία σημαντική αλλαγή στην ανατολική Ανταρκτική, που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στα επίπεδα των θαλασσών στον κόσμο", πρόσθεσε ο Τσεν.

Πηγή: ΑΠΕ – Reuters

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share