Περιβάλλον Ζωή και Γη

Ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται για το 2010

Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό ότι θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό ότι θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, κατά τον επόμενο χρόνο, θα είναι 14,58 βαθμοί Κελσίου, ή κατά 0,58 βαθμούς υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 14 βαθμών, που έχει καταγραφεί από το 1961.

climate-change

Πιστεύουν πως ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και μιας μέτριας θέρμανσης του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι ικανός να οδηγήσει σε άνοδο τις θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας μέχρι σήμερα είναι 14,52 βαθμοί και σημειώθηκε το 1998.

Οι τελευταίες προγνώσεις από τους ειδικούς του κλίματος δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει σχεδόν 0.6 βαθμούς πάνω από το μέσον όρο της περιόδου 1961-90.

Δεν είναι πάντως απολύτως βέβαιο ότι όντως το 2010 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος μετά το 1860, οπότε και άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας, λένε οι ειδικοί της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικά αν το ρεύμα Ελ Νίνιο υποχωρήσει απρόσμενα γρήγορα στην αρχή του επόμενου έτους ή αν υπάρξει μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε θα εκτοξευτεί στην ατμόσφαιρα ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και σωματιδίων που θα εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να φθάσουν στη Γη, οπότε και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα μειωθεί.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο East Anglia, διατηρεί ένα από τα τρία αρχεία καταγραφής της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που χρησιμοποιούνται και από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Το 1988 υπήρξε ένα ακραία θερμό ρεύμα Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα του ανατολικού Ειρηνικού, απελευθερώνοντας έτσι στην ατμόσφαιρα θερμότητα παγιδευμένη στα βάθη των ωκεανών και ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θερμοκρασία της Γης.

Πριν λίγες ημέρες η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας μαζί με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα πρώτη δεκαετία του 21ού αιώνα υπήρξε και μάλιστα με διαφορά, η θερμότερη από τότε που υπάρχουν αρχεία καταγραφής των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Η ανάλυση τους, επίσης,, έδειξε ότι το 2009, σχεδόν σίγουρα, θα είναι το πέμπτο θερμότερο έτος εδώ και 160 χρόνια.

Πηγή: BBC

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share