Αστροφυσική, Διάστημα

Οι νέοι εξωπλανήτες που βρέθηκαν γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο μας αυξάνει τις πιθανότητες ανακάλυψης εξωγήινης ζωής

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έξι ακόμα νέους εξωπλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δύο γειτονικά μας άστρα παρόμοια με τον ήλιο μας. Οι δύο πλανήτες είναι πολύ μεγαλύτεροι από την Γη, βραχώδεις με μάζες από 5 έως 7,5 φορές τη μάζα της Γης. Είναι οι πρώτοι τέτοιοι πλανήτες που βρέθηκαν γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο μας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έξι ακόμα νέους εξωπλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δύο γειτονικά μας άστρα παρόμοια με τον ήλιο μας. Οι δύο πλανήτες είναι πολύ μεγαλύτεροι από την Γη, βραχώδεις με μάζες από 5 έως 7,5 φορές τη μάζα της Γης. Είναι οι πρώτοι τέτοιοι πλανήτες που βρέθηκαν γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο μας.

virgo-planets

Αυτό το σχέδιο δείχνει τις τροχιές των τριών νέων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από το άστρο 61 Virginis, κάπου 28 έτη φωτός μακριά μας,  μαζί με τις τροχιές δύο πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος για σύγκριση.

"Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι πλανήτες με χαμηλή μάζα είναι αρκετά συνηθισμένοι γύρω από τα κοντινά αστέρια. Η ανακάλυψη νέων πλανητών δυνητικά κατοικήσιμων μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά μας”, δήλωσε ο Steven Vogt του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Αυστραλοί, Αμερικάνοι και Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τους νέους αυτούς πλανήτες με το αγγλο-αυστραλιανό τηλεσκόπιο στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, και το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

Το άστρο 61 Virginis είναι ορατό στον αστερισμό της Παρθένου και είναι το πιο παρόμοιο με τον ήλιο μας από αυτά ποτ βρίσκονται στην αστρική γειτονιά μας.

Ο μικρότερος από τους τρεις πλανήτες έχει μάζα 5,3 φορές της Γης και στρέφεται γύρω από το μητρικό του αστέρι μία φορά κάθε 4,2 ημέρες. Οι αστρονόμοι λένε ότι ο πλανήτης αυτός είναι κλειδωμένος σε μια σύγχρονη περιστροφή, όπως είναι η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη, έτσι ώστε πάντα η μία πλευρά του να αντιμετωπίζει το αστέρι. exoplanets

Το μεγαλύτερο από τα τρία έχει μάζα 24,9 φορές της Γης. Οι τρεις τροχιές των πλανητών είναι μέσα από την τροχιά της Αφροδίτης.

"Αυτές οι πλανήτες είναι ιδιαίτερα συναρπαστικοί," δήλωσε το μέλος της ομάδας Chris Tinney του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. "Ο Ποσειδώνας στο ηλιακό μας σύστημα έχει μάζα 17 φορές μεγαλύτερη της Γης. Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά άστρα σαν τον ήλιο μας που έχουν πλανήτες με αυτή τη μάζα ική ή και λιγότερο”.

Οι αστρονόμοι τονίζουν ότι θα ψάξουν για ακόμη μικρότερους πλανήτες που θα μπορούσαν να είναι βραχώδεις και κατάλληλοι για τη ζωή.

Ο άλλος πλανήτης πολύ μεγαλύτερος από τη Γη βρέθηκε γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται HD 1461, ένα άλλο άστρο "δίδυμο" του ήλιου μας, που βρίσκεται 76 έτη φωτός μακριά μας και είναι ορατό στον αστερισμό του Κήτους.

Ο πλανήτης αυτός έχει μάζα 7,5 φορές της Γης, αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν πρόκειται για ένα μεγάλο βραχώδη πλανήτη ή για έναν πλανήτη που αποτελείται από αέρια και πάγο, όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία βρέθηκε επίσης σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον ήλιο μας, που λέγεται  23 Librae, και βρίσκεται 84 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ζυγού. Ο πλανήτης έχει περίοδο 14 χρόνια, πολύ παρόμοια με του Δία (12 χρόνια).

Κανένας εκ των πλανητών δεν έχει έχει παρατηρηθεί άμεσα, αλλά είχαν εντοπιστεί από την αποκαλυπτική ταλάντευση της τροχιάς των άστρων τους, η οποία παράγεται από τη βαρύτητα των πλανητών.

Τα άστρα βρίσκονται σχετικά κοντά μας με βάση τις αποστάσεις του σύμπαντος, αλλά πολύ μακριά ώστε ένα οποιοδήποτε υπάρχον γήινο διαστημόπλοιο να φθάσει μέχρι τους πλανήτες τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal.

Πηγή: CBC News

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share