Περιβάλλον Ζωή και Γη

Γιγάντιο παγόβουνο έσπασε από τον πάγο της Ανταρκτικής

Ένα γιγάντιο παγόβουνο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, ή έκτασης 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις αρχές του μήνα, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Mertz της Ανταρκτικής (μετά τη σύγκρουσή του με άλλο γιγάντιο παγόβουνο

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ένα γιγάντιο παγόβουνο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, ή έκτασης 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις αρχές του μήνα, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Mertz της Ανταρκτικής (μετά τη σύγκρουσή του με άλλο γιγάντιο παγόβουνο.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως διαταραχθούν τα κυκλικά ρεύματα του ωκεανού και ανατραπεί η κλιματική ισορροπία για αρκετά χρόνια. 

glacier_antarctica

Από την άκρη του παγετώνα Mertz αποκολλήθηκε το παγόβουνο έκτασης σαν το Λουξεμβούργο, που ταξιδεύει στη δυτική Ανταρκτική

Αν και η αποκόλληση του παγόβουνου δεν συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, σχετίζεται οπωσδήποτε με τις φυσικές διαδικασίες που συντελούνται στο στρώμα πάγου, όπως εκτιμούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Mertz είναι μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Το 2002, ένα παγόβουνο μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα του Ross, ενώ το 2007, ένα παγόβουνο που είχε σχεδόν την έκταση της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island στη δυτική Ανταρκτική.

Η αποκοπή από την άκρη του παγετώνα αυτού και η παρουσία των παγόβουνων στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τα ρεύματα στον ωκεανό και μάλιστα σε μια σημαντική ζώνη για τη δημιουργία πυκνών, παγωμένων υδάτων τα οποία και καθορίζουν τα ρεύματα. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει με τη ραγδαία παραγωγή θαλάσσιου πάγου που εκτινάσσεται διαρκώς προς τα δυτικά.

ice_in_antarctica

Κατανομή των πάγων στην Ανταρκτική, φαίνεται η θέση του παγετώνα Ross (Ρος)

Οι ωκεανοί λειτουργούν ως γιγάντιοι μηχανές για το κλίμα του πλανήτη, μετακινώντας ποσότητες θερμότητας μέσω ρευμάτων πάνω και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε ενδέχεται να κινηθεί βόρεια ή και να παραμείνει επί δεκαετίες στα ύδατα της Ανταρκτικής.

glaciers_antarctica

Εγκάρσια τομή παγοκρηπίδας ενός στρώματος πάγου στην Ανταρκτική

Πηγή: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share