Αστροφυσική, Διάστημα

Λείψανα έκρηξης σουπερνόβα βρέθηκαν σε μετεωρίτη

Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει θραύσματα και ίχνη από μια τεράστια αστρική έκρηξη μέσα σε ένα μικρό κομμάτι διαστημικού βράχου, που έπεσε στη Γη περισσότερο από 150 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει θραύσματα και ίχνη από μια τεράστια αστρική έκρηξη μέσα σε ένα μικρό κομμάτι διαστημικού βράχου, που έπεσε στη Γη περισσότερο από 150 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, φαίνεται ότι το αστέρι που εξεράγει άφησε πίσω του τα σημάδια της έκρηξης του, την ίδια περίπου εποχή που γεννήθηκε και το ηλιακό μας σύστημα πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.

meteite_remnant_supernova Αυτή η τεχνητά χρωματισμένη εικόνα του λείψανου της σουπερνόβα του Κέπλερ συνδυάζει δεδομένα που πάρθηκαν σε ακτίνες Χ από το Chandra, σε ορατό φως από το Hubble και με υπέρυθρη ακτινοβολία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Ο κοσμοχημικός Nicolas Dauphas και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν κάνει ανάλυση σε μετεωρίτες για μικροσκοπικά λείψανα ενός σουπερνόβα που εξερράγη περίπου πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Ήλιος μας είναι μεν λίγο παλιότερος από το γεγονός αυτό, αλλά η έκρηξη έγινε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια προτού ξεκινήσει ο σχηματισμός των πλανητών.

Με την ανάλυση του μετεωρίτη Orgueil, που προσγειώθηκε το 1864 στη Γαλλία, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι ο βράχος είχε περίεργα επίπεδα του χρωμίου.

Οι συγκεντρώσεις του χρωμίου σε προηγούμενες έρευνες διαπιστώθηκε ότι διαφέρει σημαντικά από πλανήτη σε πλανήτη και στους διάφορους μετεωρίτες ή αστεροειδείς. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου ήταν πάντα μια πρόκληση για τους ειδικούς.

Στην νέα  εργασία, διαπιστώθηκε ότι το αστέρι που ανατινάχθηκε σε σουπερνόβα βρισκόταν πολύ κοντά. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν τι είδους ουράνιο σώμα ήταν αυτό που έγινε υπερκαινοφανής.

Ο ερευνητής Nicolas Dauphas, που έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ήταν ο επικεφαλής της νέας εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal.

Μελέτες του πώς έμοιαζε η σκόνη και τα αέρια, που σχημάτισαν το ηλιακό μας σύστημα, προτού καταρρεύσουν έδειξαν ότι το ισότοπο χρώμιο 54 θα πρέπει να ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλα τα σώματα του ουρανού.

Αλλά, αν αυτό όντως συνέβαινε, τότε η χημική αυτή ουσία θα πρέπει να βρισκόταν σε σχετικά ίσες συγκεντρώσεις σε όλα τα αντικείμενα που συνθέτουν την γειτονιά του Ήλιου, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει.

"Ήταν μια πολύ καλά αναμεμιγμένη σούπα. Αλλά αυτή μοιάζει σαν κάποια από τα συστατικά της, που ήταν εκεί μέσα, να μην κατάφεραν να ομογενοποιηθούν εντελώς, και αυτό ασφαλώς είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα”, εξηγεί ο Bradley Meyer.

Ο Bradley Meyer είναι μεν επισκέπτης καθηγητής της Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Clemson, αλλά δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

Ομάδες αστρονόμων υποδεικνύουν σαν αιτία γι αυτό το γεγονός, μια έκρηξη σουπερνόβα που συνέβη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ήταν η αιτία που προκάλεσε τον σχηματισμό του Ήλιου.

“Φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα τεράστιο άστρο συνείσφερε κάποιο υλικό για τον σχηματισμό  του ηλιακού μας συστήματος λίγο πριν από τη γέννησή του", προσθέτει ο Meyer.

"Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε ένα ισότοπο σαν το χρώμιο 54 και ενδεχομένως να μάθουμε πάρα πολλά για το τι συνέβη στην πρώτη περίοδο του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος”, καταλήγει ο ο εμπειρογνώμονας.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share