Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Νέα μη επεμβατική μέθοδος με λέιζερ ίσως αντικαταστήσει τις ακτίνες-Χ και τη μαστογραφία

Είναι δυνατόν μία απλή και ασφαλής ακτίνα λέιζερ να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια ασθενειών, όπως τερηδόνα, οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν άλλες πιο επεμβατικές τεχνολογίες; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απάντηση είναι ναι. Η εν λόγω τεχνολογία υπάρχει ήδη, λειτουργεί και θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμη για χρήση εντός των επόμενων πέντε ετών, ισχυρίζονται.

Print Friendly, PDF & Email
Share

laser_cancer_detectorΕίναι δυνατόν μία απλή και ασφαλής ακτίνα λέιζερ να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια ασθενειών, όπως τερηδόνα, οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν άλλες πιο επεμβατικές τεχνολογίες; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απάντηση είναι ναι. Η εν λόγω τεχνολογία υπάρχει ήδη, λειτουργεί και θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμη για χρήση εντός των επόμενων πέντε ετών, ισχυρίζονται.

Τα φασματοσκόπια Raman, όπως αποκαλούνται, μετρούν το μήκος κύματος και την ένταση του σκεδαζόμενο φως που εκπέμπεται από τα μόρια, και χρησιμοποιεί αυτές τις μετρήσεις για τον προσδιορισμό της παρουσίας των βιολογικών δεικτών της αρρώστιας. Έτσι, στην ουσία, η τεχνολογία θα είναι ικανή μια μέρα να αντικαταστήσει μια σειρά από άλλες διαγνωστικές διαδικασίες που είναι επεμβατικές, χρονοβόρες, ακόμη και επικίνδυνες για την υγεία.

"Μπορείτε να αντικαταστήσετε πολλές διαδικασίες, πολλές διαγνώσεις που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Michael Morris, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. "Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η μη επεμβατική τεχνολογία, είναι πολύ γρήγορη – πολύ πιο γρήγορη από την κλασική διαδικασία. – Και πιο ακριβή"

blue_laser_light_used_in_raman_spectroscopy

Φως μπλε λέιζερ χρησιμοποιείται στα φασματοσκόπια Raman

Η φασματοσκοπία Raman ήδη χρησιμοποιείται στη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία για παρόμοιες λειτουργίες, αλλά η δυνατότητα της στον ιατρικό κλάδο την καθιστά ακόμη πιο βιώσιμη. Επειδή το λέιζερ θα είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και μικρές αλλαγές στα χημικά μείγματα των ιστών και των οστών, οι χρήσεις του είναι απεριόριστες.

"Το Raman σας δίνει ένα μοριακό αποτύπωμα," εξήγησε ο Michael Morris. "Εμείς θα ανοίγουμε το λέιζερ και αφού συλλέξουμε αρκετό σήμα για λίγα λεπτά, θα το κλείνουμε. Αρχικά, θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα."

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εξετάσεις αίματος που το παίρνουμε με βελόνες, η φασματοσκοπία Raman απλά θα είναι σε θέση να αναλύσει το αίμα κάτω από το δέρμα, για παράδειγμα. Και αντί να χρειάζεται να υποβληθούν οι γυναίκες σε μαστογραφία, που εκθέτονται επανειλημμένα  σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας, οι γυναίκες θα μπορούν αντίθετα να σαρωθούν με ένα φασματοσκόπιο Raman για τον τυχόν προσδιορισμό ενός καλοήθους ή κακοήθους όγκου στον ιστό τους.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share