Περιβάλλον Ζωή και Γη

Υπόνοιες ότι η κβαντική διεμπλοκή συνδέει το DNA μαζί

Μια ομάδα επιστημόνων στην Σιγκαπούρη ανακάλυψε κάτι που υποδηλώνει ότι στην κβαντική διεμπλοκή οφείλεται η διατήρηση του DNA μαζί.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια ομάδα επιστημόνων στην Σιγκαπούρη ανακάλυψε κάτι που υποδηλώνει ότι στην κβαντική διεμπλοκή οφείλεται η διατήρηση του DNA μαζί.

Στην κβαντική εμπλοκή, δύο αντικείμενα συνδέονται μαζί με ένα αόρατο κύμα τέτοιο που τους επιτρέπει να μοιράζονται ουσιαστικά την ίδια ύπαρξη. Αν συμβεί κάτι σε ένα αντικείμενο, αυτό συμβαίνει αμέσως και στο άλλο, ανεξάρτητα από την απόσταση τους.

Elisabeth_Rieper Η Elisabeth Rieper και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης λένε ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ενωμένη την διπλή έλικα του DNA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα θεωρητικό μοντέλο του DNA στο οποίο κάθε νουκλεοτίδιο αποτελείται από ηλεκτρόνια που κινούνται γύρω από έναν θετικά φορτισμένο πυρήνα. Η κίνηση του αρνητικού νέφους είναι ένας αρμονικός ταλαντωτής. Όταν τα νουκλεοτίδια συνδέονται για να σχηματίσουν ένα ζεύγος βάσεων, τα ηλεκτρονιακά νέφη πρέπει να ταλαντώνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις (spin) αλλιώς η δομή δεν θα είναι σταθερή. Η Rieper αναρωτήθηκε τι θα συμβεί με τις ταλαντώσεις όταν τα ζεύγη των βάσεων στοιβάζονται σε ένα διπλό έλικα.

Ο έλικας κανονικά πρέπει να δονείται και να καταρρέει ξεχωριστά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθόσον οι ταλαντώσεις εμφανίζονται ως μια υπέρθεση των καταστάσεων – που σημαίνει ότι ταλαντώνονται σε όλες τις δυνατές καταστάσεις ταυτόχρονα. Μια κβαντική εμπλοκή είναι αυτή που διατηρεί με αποτελεσματικό τρόπο τα πάντα ενωμένα..

Η Rieper και οι συνεργάτες της λένε ότι με μία τυπική ανάλυση, δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να κρατήσει μαζί το DNA, αλλά η κβαντική θεωρία έρχεται αρωγός σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσει μια απόδειξη ώστε να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

Πηγή: New Journal of Physics

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share