Αστροφυσική, Διάστημα

Ο πιο σκοτεινός πλανήτης είναι καλυμμένος στο μυστήριο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο σκοτεινό μέχρι σήμερα πλανήτη εντός ή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις τους, αντανακλά λιγότερο από το 1% του φωτός που πέφτει πάνω του από το μητρικό του άστρο, με συνέπεια να είναι πιο μαύρος ακόμα και από τον άνθρακα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο σκοτεινό μέχρι σήμερα πλανήτη εντός ή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις τους, αντανακλά λιγότερο από το 1% του φωτός που πέφτει πάνω του από το μητρικό του άστρο, με συνέπεια να είναι πιο μαύρος ακόμα και από τον άνθρακα.

Darkest-Exoplanet-Is-Veiled-in-Mystery-2  Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη TRES-2b, του πιο σκοτεινού απ’ όλους τους γνωστούς πλανήτες και φεγγάρια

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο David Kipping του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν στο Χάρβαρντ, δημοσιεύουν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας. Εκτιμούν δε ότι ο εξωπλανήτης, που του δόθηκε η ονομασία TrES-2b, είναι ένας αέριος γίγαντας στο μέγεθος περίπου του Δία. Ο τελευταίος όμως "κολυμπά" σε φωτεινά νέφη αμμωνίας που αντανακλούν πάνω από το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο φωτεινός.

Αντίθετα, εξαιτίας της πολύ υψηλής θερμοκρασίας του, ο "εξωτικός" εξωπλανήτης, που είχε ανακαλυφθεί το 2006, δεν διαθέτει ανακλαστικά νέφη. Ο TrES-2b βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο μητρικό άστρο του (σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ η Γη απέχει 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και το φως του μητρικού άστρου θερμαίνει τον πλανήτη, περίπου, στους 1.000 βαθμούς Κελσίου, οπότε είναι αδύνατο να σχηματιστούν νέφη αμμωνίας.

Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη περιέχει χημικές ουσίες που απορροφούν το φως, όπως κάλλιο, ατμούς νατρίου και οξείδιο του τιτανίου σε αέρια μορφή. Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την σχεδόν πλήρη μαυρίλα του πλανήτη.

"Δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι ο πλανήτης είναι τόσο υπερβολικά μαύρος", δήλωσε ο ερευνητής David Spiegel του πανεπιστημίου Πρίνστον. Πάντως, ο μυστηριώδης εξωπλανήτης δεν είναι και τόσο κατάμαυρος, επειδή είναι τόσο καυτός εκπέμπει μια αχνή ερυθρά ανταύγεια όπως τα ένα αναμμένο κάρβουνο ή οι αναμμένες εστίες σε μια ηλεκτρική κουζίνα”, προσθέτει.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι, όπως και το φεγγάρι μας, ο συγκεκριμένος πλανήτης κινείται σε "κλειδωμένη" τροχιά γύρω από το άστρο του, έτσι ώστε μόνο η μια πλευρά του αντικρίζει μόνιμα τον μακρινό μητρικό άστρο. Kepler_space_telescope Οι μετρήσεις του φωτός του εξωπλανήτη έγιναν με τη βοήθεια των οργάνων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA. Το Κέπλερ, μέχρι σήμερα, έχει ανακαλύψει περισσότερους από 1.200 υποψήφιους εξωπλανήτες, για εκατοντάδες από τους οποίους εκκρεμεί η επιβεβαίωση με διασταυρωμένες παρατηρήσεις. Οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν και άλλους ασυνήθιστα σκοτεινούς εξωπλανήτες για να δουν πόσο κοινοί είναι στο σύμπαν.

“Συνδυάζοντας την εντυπωσιακή ακρίβεια του Kepler στις παρατηρήσεις του σε πάνω από 50 τροχιές, εντοπίσαμε τον εξωπλανήτη που είχε την μικρότερη μεταβολή που είδαμε ποτέ στη φωτεινότητα: μόλις 6 μέρη ανά εκατομμύριο. Με άλλα λόγια, το Κέπλερ ήταν σε θέση να ανιχνεύσει άμεσα ορατό φως που προέρχεται από τον ίδιο τον πλανήτη,” καταλήγει ο Kipping.

Πηγή: SoftPedia

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share