Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Σωματίδια από διαμάντι ανακαλύφθηκαν στο φως του κεριού

Οι μαγικές αχτίδες του φωτός των κεριών θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τα εκατομμύρια σωματίδια των διαμαντιών που καίγονται μέσα στη φλόγα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

candle_diamontΟι μαγικές αχτίδες του φωτός των κεριών θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τα εκατομμύρια σωματίδια των διαμαντιών που καίγονται μέσα στη φλόγα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Αντρέα ανακάλυψαν ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικά νανοσωματίδια από διαμάντι δημιουργούνται κάθε δευτερόλεπτο καθώς καίγεται το κερί.

Αποδεικτικά στοιχεία των διαμαντιών ανακαλύφθηκαν, επίσης, σε φλόγες από φυσικό αέριο και ξύλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Communications.

Ο Wuzong Ζου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι αν ανακαλυφθεί ένας τρόπος για την εξαγωγή αυτών των νανο-σωματιδίων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεθόδους παραγωγής των διαμαντιών.

Οι ριπές από το φως των κεριών είχαν συγκριθεί με τα διαμάντια από φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Michael Faraday. Όπως ανέφερε κάποτε πως το φως των κεριών έχει τη λαμπερή ομορφιά του χρυσού και του αργύρου αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη λάμψη των κοσμημάτων, όπως το ρουμπίνι και το διαμάντι. Αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να ξεπεράσει από μόνο του την λαμπρότητα και την ομορφιά της φλόγας.

Το πρώτο κερί λέγεται πως εφευρέθηκε στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια και ναι μεν ήταν γνωστό ότι η φλόγα του κεριού σε γενικές γραμμές προκαλείται από την καύση των οργανικών ουσιών του κεριού, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό, αλλά η ακριβής διαδικασία δημιουργίας και η σύστασή της ήταν ένα μυστήριο μέχρι τώρα.

Μια προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μόρια των υδρογονανθράκων στο κάτω μέρος της φλόγας των κεριών μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα από τη στιγμή που θα φτάσει στην κορυφή, αλλά δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς συνέβαινε ενδιάμεσα. 

Αφαιρώντας σωματίδια από το κέντρο της φλόγας για πρώτη φορά, ο Zhou εντόπισε δείγματα όλων των τεσσάρων γνωστών μορφών του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων του φουλερενίου, του γραφίτη και άμορφου άνθρακα εκτός των διαμαντιών.

Ο ίδιος τονίζει: “Δυστυχώς τα σωματίδια από διαμάντι καίγονται στη διαδικασία της καύσης, και μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα, όμως αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε μια φλόγα του κεριού για πάντα. Η έρευνά μου δείχνει ότι είναι δυνατόν να δούμε τα διαμάντια στη φλόγα, αλλά αυτό μας δίνει επίσης την ευκαιρία να σκεφτούμε για το αν τα διαμάντια μπορούν να σχηματιστούν με έναν διαφορετικό τρόπο."

Πηγή: Independent

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share