Περιβάλλον Ζωή και Γη

Η συσσώρευση γλυκού νερού στην Αρκτική απειλεί το Ρεύμα του Κόλπου

Στον Αρκτικό Ωκεανό έχει δημιουργηθεί μια τεράστια «λίμνη» γλυκού νερού που απειλεί την Ευρώπη. Τα ύδατα της «λίμνης», η οποία μεγαλώνει συνεχώς, είναι πιθανό να εισρεύσουν στα ωκεάνια ρεύματα που καθορίζουν το κλίμα και να προκαλέσουν σε αυτά μεταβολές αλλάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη και κάνοντάς το πιο ψυχρό..

Print Friendly, PDF & Email
Share

stream_gulf Στον Αρκτικό Ωκεανό έχει δημιουργηθεί μια τεράστια «λίμνη» γλυκού νερού που απειλεί την Ευρώπη. Τα ύδατα της «λίμνης», η οποία μεγαλώνει συνεχώς, είναι πιθανό να εισρεύσουν στα ωκεάνια ρεύματα που καθορίζουν το κλίμα και να προκαλέσουν σε αυτά μεταβολές αλλάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη και κάνοντάς το πιο ψυχρό..

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου και του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας, με επικεφαλής την Katharine Giles, μελετώντας δορυφορικές εικόνες των ευρωπαϊκών δορυφόρων ERS-2 και Envisat.διαπίστωσαν ότι αυξάνεται ο όγκος του γλυκού νερού στον Αρκτικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης από το 1995 ως το 2010 ο όγκος του γλυκού νερού στον Αρκτικό Ωκεανό έχει αυξηθεί κατά 8 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα. Οι ποσότητες αυτές προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων αλλά και από την εισροή υδάτων από τους ποταμούς και έχουν σχηματίσει σύμφωνα με τους επιστήμονες μια τεράστια «λίμνη» γλυκού νερού στις δυτικές περιοχές του ωκεανού. Η λίμνη αυτή μάλιστα μεγαλώνει συνεχώς.

Οι επιπτώσεις

Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι ερευνητές δείχνουν ότι αν υπάρξει μεταβολή στην κατεύθυνση των ανέμων παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε στα μέσα των δεκαετιών του 1980 και του 1990 οι όγκοι του γλυκού νερού της «λίμνης» είναι πιθανό να εισρεύσουν στο Ρεύμα του Κόλπου του Ατλαντικού Ωκεανού το οποίο μεταφέρει θερμότητα στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Η εισροή του γλυκού νερού στο Ρεύμα του Κόλπου θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η κινητικότητα του, γεγονός το οποίο με την σειρά του θα προκαλέσει κλιματικές μεταβολές που θα οδηγήσουν τελικά στο να κάνουν την Ευρώπη να βιώσει πιο ψυχρές συνθήκες.

H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Πηγή: in.gr και Reuters

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share