Μαθηματικά

Πρώτη φορά στην ιστορία κερδίζει το βραβείο των μαθηματικών Fields μια γυναίκα

Θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που ένα από τα τελευταία προπύργια της ανδρικής κυριαρχίας έπεσε. Μια γυναίκα έχει κερδίσει το πιο διάσημο βραβείο μαθηματικών του κόσμου , για πρώτη φορά από τότε που το βραβείο καθιερώθηκε, σχεδόν 80 χρόνια πριν. Η Maryam Mirzakhani, καθηγήτρια μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ στην Καλιφόρνια, ιρανικής καταγωγής, έγινε η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Fields Medal – που συχνά περιγράφεται ως το Βραβείο Νόμπελ για τα μαθηματικά – σε μια τελετή στη Σεούλ την Τετάρτη.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που ένα από τα τελευταία προπύργια της ανδρικής κυριαρχίας έπεσε. Μια γυναίκα έχει κερδίσει το πιο διάσημο βραβείο μαθηματικών του κόσμου , για πρώτη φορά από τότε που το βραβείο καθιερώθηκε, σχεδόν 80 χρόνια πριν. Η Maryam Mirzakhani, καθηγήτρια μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ στην Καλιφόρνια, ιρανικής καταγωγής, έγινε η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Fields Medal – που συχνά περιγράφεται ως το Βραβείο Νόμπελ για τα μαθηματικά – σε μια τελετή στη Σεούλ την Τετάρτη.Mirzakhani-maths

Το βραβείο, αξίας 15.000 καναδικών δολαρίων, απονέμεται σε εξαιρετικά ταλέντα, κάτω από την ηλικία των 40, μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση.

Έχουν δοθεί  μέχρι τώρα  55 μετάλλια Fields, δεδομένου ότι το Βραβείο άρχισε να απονέμετε  το 1936. Ο Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν αρνήθηκε το βραβείο το 2006 για την απόδειξη της εικασίας Poincare.

Η Maryam Mirzakhani  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ το 2004. Η πορεία της στα μαθηματικά δεν ήταν δεδομένη. Σαν παιδί, το πάθος της δεν ήταν για τους αριθμούς, αλλά για τη λογοτεχνία. Το σχολείο της στην Τεχεράνη ήταν κοντά σε ένα δρόμο γεμάτο από βιβλιοπωλεία και επειδή το ξεφύλλισμα δεν επιτρεπόταν , κατέληγε να αγοράζει πολλά τυχαία βιβλία. «Ονειρευόμουν  να γίνω συγγραφέας»  είπε σε μια συνέντευξη για το Ινστιτούτο Clay των  Μαθηματικών (CMI), το 2008. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ακολουθήσω τα μαθηματικά πριν από την τελευταία μου χρονιά στο γυμνάσιο.»

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share