Περιβάλλον Ζωή και Γη

Κλιματική αλλαγή: Οι πραγματικοί ένοχοι

Share

Οι δύο πραγματικοί ένοχοι για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου της Γης, αλλά με διαφορετικού βαθμού ενοχή έκαστος, είναι ο υπερπληθυσμός και η υπερκατανάλωση.

climate-change

Πολλές ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το άριστο μέγεθος του παγκοσμίου  πληθυσμού  της Γης είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια. Μέγεθος μεγαλύτερο των τριών δις θα δημιουργήσει οικολογικό έλλειμμα και πολλά προβλήματα. Σήμερα, ο πληθυσμός της Γης είναι 7,4 δις, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο.  Σε 35 χρόνια προβλέπεται να φθάσει τα 9 δις και στο τέλος του αιώνα τα 10. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τα χάλια του πλανήτη εκείνη την εποχή.

Μεγάλης, αλλά μικρότερης σημασίας από τον υπερπληθυσμό, είναι η υπερκατανάλωση. Δεν είναι μόνο οι προκλητικές σπατάλες των πλουσίων, όπως τα ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα, οι θερμαινόμενες ιδιωτικές πισίνες, η πολυτελής σπάταλη διαβίωση κτλ. Αλλά και η υπερκατανάλωση του μεσαίου πολίτη. Οι τεράστιοι όγκοι των σκουπιδιών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και ατράνταχτο στοιχείο της ενοχής της υπερκατανάλωσης, ακόμη και των λαϊκών στρωμάτων σ’ όλο τον κόσμο.

earthΟι εκπομπές αερίων, που αυξάνουν την θερμοκρασία του πλανήτη, και προκαλούν πολλά άλλα και σοβαρά περιβαλλοντολογικά προβλήματα, είναι αποτέλεσμα της παραγωγής προϊόντων που προορίζονται, τελικά,  για την κατανάλωση των ανθρώπων, πλουσίων και φτωχών.

Αν δεν περιοριστεί η σπατάλη πόρων λόγω υπερκατανάλωσης και κυρίως αν δεν μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, οι επόμενες γενεές έχουν πολλά να υποφέρουν. Δεν λείπουν φωνές σοβαρών επιστημόνων που μιλούν για μεγάλες καταστροφές.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ στον Παρίσι τον Δεκέμβρη του 2015 δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά, ούτε στον υπερπληθυσμό, ούτε στην σπατάλη της υπερκατανάλωσης.

Πώς να εξηγήσουμε την σιωπή; Άγνοια, αδιαφορία, υποκρισία, ή απλώς άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;

Θεόδωρος Λιανός

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share