Περιβάλλον Ζωή και Γη

Στην εποχή των Παγετώνων οι Ευρωπαίοι είχαν καστανά μάτια και σκούρα επιδερμίδα

Written by Δ.Μ.

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζούσαν στην Ευρώπη στην πρώιμη Εποχή των Παγετώνων.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζούσαν στην Ευρώπη στην πρώιμη Εποχή των Παγετώνων.

2000px-Aurignacian_culture_map-en.svg<Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε έναν ιδρυτικό πληθυσμό, γνωστό ως πολιτισμός Aurignacian

Στη μελέτη «Η γενετική ιστορία της Εποχής των Παγετώνων της Ευρώπης», που δημοσιεύτηκε στο Nature στις 2 Μαΐου αποκαλύπτονται νέα στοιχεία, καθώς οι ερευνητές ανέλυσαν 51 δείγματα DNA από σκελετούς 40.000 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύουν τα ευρήματα της μελέτης, οι Ευρωπαίοι της εποχής των παγετώνων είχαν σκούρο δέρμα και καστανά μάτια. Τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν πριν από 14.000 χρόνια το πολύ, ενώ το χλωμό δέρμα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο περίπου 7.000 χρόνια πριν.

Ένα άλλο μεγάλο εύρημα ήταν ότι οι διάφορες ομάδες των Ευρωπαίων κατάγονταν από ένα ενιαίο πληθυσμό που δημιουργήθηκε μεταξύ 37.000 χρόνια και 14.000 χρόνια πριν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του RT.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για την ανάλυση 51 δειγμάτων DNA από αρχαία απομεινάρια ώστε να ρίξουν φως σε πάνω από 40.000 χρόνια προϊστορίας.

Η μελέτη κατέληξε ότι τα γονίδια των Ευρωπαίων των πάγων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι τότε της ευρωπαϊκής ηπείρου είχαν σκούρο δέρμα και καστανά μάτια. Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι τα γαλάζια μάτια εμφανίστηκαν πριν 14.000 χρόνια ενώ το λευκό δέρμα εξαπλώθηκε στην ήπειρο περίπου πριν 7.000 χρόνια.

neadertahl

Προφανείς δρόμοι διασποράς στη Ευρώπη από τους πρώτους σύγχρονους ανατομικά και συμπεριφοριστικά πληθυσμούς, όπως αντικατοπτρίζεται στα αρχαιολογικά δεδομένα.

Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε έναν ιδρυτικό πληθυσμό, γνωστό ως πολιτισμός Aurignacian. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η ομάδα των ανθρώπων ζούσε στην βορειοδυτική Ευρώπη πριν από 35.000 χρόνια. Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτός μετατοπίστηκε όταν μια άλλη ομάδα πρώιμων ανθρώπων, οι Gravettian, μετανάστευσαν στην Ευρώπη 33.000 χρόνια πριν.

  gravett209

Πού βρέθηκε η ομάδα των πρώιμων ανθρώπων, οι Gravettian

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share