Πρόσωπα - Γεγονότα

Ray Dolby: Ο εφευρέτης του συστήματος μείωσης θορύβου στον ήχο

Written by Δ.Μ.

Ο Αμερικανός φυσικός, μηχανικός και εφευρέτης του συστήματος μείωσης θορύβου Dolby, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1933 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Έγινε διάσημος για τις καινοτομίες, που κυμαίνονται από τις κασέτες υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούσαμε στα στερεοφωνικά έως τον ψηφιακό ήχο surround στους κινηματογράφους. Ως μαθητής ακόμα στο Λύκειο πήγε να εργαστεί με μερική απασχόληση στην Ampex Corporation.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ο Αμερικανός φυσικός, μηχανικός και εφευρέτης του συστήματος μείωσης θορύβου Dolby, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1933 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο. Έγινε διάσημος για τις καινοτομίες, που κυμαίνονται από τις κασέτες υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούσαμε στα στερεοφωνικά έως τον πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο surround στους κινηματογράφους. Ως μαθητής ακόμα στο Λύκειο πήγε να εργαστεί με μερική απασχόληση στην Ampex Corporation.

Ray_Dolby

Ενώ ήταν ακόμα στο κολέγιο, εντάχθηκε στην μικρή ομάδα των μηχανικών της Ampex, που επινόησε την πρώτη πρακτική συσκευή εγγραφής βίντεο και ήχου ταινίας στον κόσμο, το Ampex VTR (το έτος 1956).

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βρετανία, στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ίδρυσε στο Λονδίνο την επιχείρησή του, την Dolby Laboratories. Η πρώτη επινόησή του ήταν μια συσκευή μείωσης των θορύβων για τα στούντιο ηχογραφήσεων, μια τεχνική την οποία θα πωλήσει μετά και σε κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων. Το λογότυπο Dolby εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 στα κασετόφωνα πολλών εταιρειών. Το 1975 μετέφερε την Dolby Laboratories στο Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια ο Ντόλμπι θα βρει στον κινηματογράφο μια άλλη διέξοδο για τις εφευρέσεις του, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αποκτήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο Ντόλμπι και η εταιρεία του κέρδισαν δέκα Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες τους που γίνονταν ολοένα και πιο θεαματικές, όπως οι Dolby Surround, Dolby Digital κλπ.

Ο Dolby ίδρυσε το 1965 στη δική του εταιρεία, Dolby Laboratories, και η πρώτη του εφεύρεση ήταν η μείωση θορύβου Dolby  A-τύπου, μια μέθοδος συμπίεσης και αποσυμπίεσης του ήχου, που μείωσε έτσι δραματικά το σφύριγμα του υποβάθρου στην επαγγελματική ηχογράφηση, χωρίς να έχει καμιά διακριτή παρενέργεια. Επίσης, το Dolby  Β-τύπου αύξανε την χαμηλή ένταση των υψηλών συχνοτήτων της μουσικής.

Ο Ντόλμπι και η εταιρεία του κέρδισαν δέκα Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες τους που γίνονταν ολοένα και πιο θεαματικές, όπως οι Dolby Surround, Dolby Digital κλπ.

Απεβίωσε: 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Σαν Φρανσίσκο, σε ηλικία 70 ετών, από λευχαιμία, ενώ είχε πολλά χρόνια πριν προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share