Πρόσωπα - Γεγονότα

Τα 4 βήματα για να μάθετε τα πάντα με την τεχνική του Feynman

Written by Δ.Μ.

Η τεχνική Feynman, είναι ένα γνωστικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον Νομπελίστα φυσικό Richard Feynman, σας βοηθάει να μάθετε τα πάντα, διδάσκοντας κάποιον άλλο. Σε τέσσερα βήματα, είστε σε θέση να κατανοήσετε βαθύτερες έννοιες και να τις θυμάστε για αρκετό καιρό.

Print Friendly, PDF & Email
Share

  Η τεχνική Feynman, είναι ένα γνωστικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον Νομπελίστα φυσικό Richard Feynman, σας βοηθάει να μάθετε τα πάντα, διδάσκοντας κάποιον άλλο. Σε τέσσερα βήματα, είστε σε θέση να κατανοήσετε βαθύτερες έννοιες και να τις θυμάστε για αρκετό καιρό.

  Richard_FeynmanΟ Feynman ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την ικανότητά του να εξηγεί δύσκολα θέματα, όπως η κβαντική φυσική, στον οποιονδήποτε άνθρωπο

Γιατί είναι σημαντική αυτή η τεχνική

  Η τεχνική του Feynman είναι ένα νοητικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ, φυσικό Richard Feynman.  Γνωστός ως «Μεγάλος Επεξηγητής», ο Feynman ήταν σεβαστός για την ικανότητά του να απεικονίζει με σαφήνεια σχεδόν σε όλους, πυκνά θέματα όπως η Κβαντική Φυσική.  Στη «Χαμένη διάλεξη του Feynman: Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο», o David Goodstein γράφει ότι ο Feynman περηφανευόταν ότι έχει την ικανότητα να εξηγεί τις πιο περίπλοκες ιδέες με τους πιο απλούς όρους.  O Goodstein μια φορά ρώτησε τον Feynman «γιατί τα σωματίδια με ημιακέραιο spin υπακούν στην στατιστική Fermi-Dirac».  O Feynman απάντησε ότι θα ετοίμαζε μια διάλεξη για αρχάριους σχετική με το θέμα αυτό, αλλά μετά από μερικές μέρες γύρισε με άδεια χέρια.  «Δεν μπορούσα να το κατεβάσω σε επίπεδο για αρχάριους» παραδέχτηκε στον Goodstein.  «Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν το έχουμε καταλάβει».  Δηλαδή, αν ο Feynman δεν μπορούσε να εξηγήσει κάτι με απλούς όρους, υπήρχε πρόβλημα με τις πληροφορίες κι όχι με την διδακτική ικανότητα του Feynman.

  Αν μια πληροφορία δεν μπορεί να απλοποιηθεί και να επεξηγηθεί, τελικά μάλλον κάποιο πρόβλημα έχει η ίδια η πληροφορία – όχι εμείς.

Η Τεχνική Feynman παρουσιάζεται στη βιογραφία του James Gleick, ” Genius: The Life and Science of Richard Feynman”. Στο βιβλίο, ο Gleick εξηγεί τη μέθοδο αναφερόμενος στο πώς ο Feynman πέρασε τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

  Τα 4 βήματα για να κατανοήσετε τα πάντα:

  #1. Διαλέξτε το θέμα που θέλετε να κατανοήσετε και αρχίστε να το μελετάτε. Γράψτε ό,τι ξέρετε σε μια σελίδα τετραδίου, και κάθε φορά που βρίσκεται καινούριες πληροφορίες για το θέμα αυτό, συμπληρώστε τες στο τετράδιο.

  #2. Προσποιηθείτε ότι διδάσκετε το θέμα σας σε μία τάξη. Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να εξηγήσετε το θέμα με απλούς όρους.

  #3. Αν κολλήσετε επιστρέψτε πίσω στα βιβλία. Επανεξετάστε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείτε να εξηγείτε πλήρως το θέμα.

  #4. Απλοποιήστε και χρησιμοποιήστε αναλογίες. Επαναλάβετε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνδέστε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης.

  feynman

  Ο Richard Feynman (1918-1988) ήταν από τα πιο λαμπρά μυαλά της κβαντικής μηχανικής. Έχει βραβευθεί με Νόμπελ φυσικής και έμεινε γνωστός στην ιστορία με το προσωνύμιο «Ο Μεγάλος Επεξηγητής»

  Η τεχνική του Feynman είναι τέλεια για να μάθεις μια καινούρια ιδέα, να καταλάβεις καλύτερα μια υπάρχουσα ιδέα, να ξαναθυμηθείς μια ιδέα ή να μελετήσεις για ένα τεστ. Δεν αστειευόμασταν όταν λέγαμε ότι είναι κατάλληλη για οτιδήποτε. Εσύ πώς θα χρησιμοποιούσες αυτήν την τεχνική;

  Ποιος ήταν ο Richard Feynman

  Ο Αμερικανός φυσικός Richard Feynman, που είναι γνωστός για το έργο του στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, αλλά και ότι του άρεσε να παίζει bongos σε strip club, είχε επίσης την ικανότητα να εξηγεί τα πιο δυσνόητα θέματα με απλά λόγια. Απλά, κομψά σχεδόν συγκινητικά.

  Ήταν επίσης και κορυφαίος επιστήμονας. Κέρδισε το Nobel το 1965, αλλά θεωρείται και ένας από τους κορυφαίους φυσικούς όλων των εποχών. Εφηύρε τα διαγράμματα Feynman, τα οποία άλλαξαν τη φυσική για πάντα. Είχε σημαντική συνεισφορά στους τομείς της κβαντικής πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας και της φυσικής των σωματιδίων.

  Ήταν ιδιαίτερος χαρακτήρας

  Του άρεσαν οι γυναίκες, τα μαθηματικά και να παίζει bongos σε strip club. Δεν τον ενδιέφερε καθόλου τι πίστευαν οι άλλοι για αυτόν. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, ήταν ότι ο Richard Feynman πίστευε ότι η κατανόηση του κόσμου είναι σημαντική για τον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο για τον επιστήμονα. Γι’αυτό, σήμερα θεωρείται όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ιστορίας, αλλά και ένας από τους καλύτερους Δασκάλους της επιστήμης.

  Πολύ νωρίς ο Feynman βρέθηκε να δουλεύει μαζί με τους καλύτερους επιστήμονες όπως τον Einstein και τον Wolfgang Pauli.

  Ακόμα και ως νεαρός φυσικός, όμως, ο Feynman δεν νοιαζόταν με ποιον τα έβαζε. Αν δεν συμφωνούσε με τον Neils Bohr, θα του το έλεγε.

  Όταν βαριόταν πήγαινε στο Los Alamos, το υπερ-ασφαλές, μυστικό εργαστήριο στο Νέο Μεξικό, εκεί που αναπτύχθηκε και το σχέδιο Μανχάταν, και δημιουργούσε προβλήματα, άλλαζε τις κλειδαριές στα συρτάρια, τρύπωνε αργά το βράδυ στο εργαστήριο κάνοντας φάρσες, άφηνε σημειώματα στους άλλους επιστήμονες για να τους κάνει να πιστέψουν ότι η ερευνά τους είχε κλαπεί από κατασκόπους. Ξέρετε, αστεία πράγματα, για τα οποία συνελήφθη και κάποιες φορές.

  Ήταν επίμονος και περίεργος για τα πάντα. Δεν τον ένοιαζε αν έκανε λάθος. Απλά ήθελε να βρει τη λύση στο πρόβλημα.

  Πηγή  και Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share