Πρόσωπα - Γεγονότα

Θανάσης Φωκάς: Ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός

Written by Δ.Μ.

«Τα Μαθηματικά μάς βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο λογικά. Και αν σκέφτεσαι λογικότερα, αυτό μπορεί να βοηθήσει για την ανάλυση οποιουδήποτε γενικότερου προβλήματος. Οπως όταν βλέπεις μια εικαστική έκθεση σιγά – σιγά ανεβαίνει το αισθητικό σου κριτήριο, όσο περισσότερο ασχολείσαι με τα Μαθηματικά τόσο τροχίζεται η λογική σου, είναι δηλαδή σημαντικά για την κουλτούρα μας, ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους σε οποιονδήποτε τομέα»

Print Friendly, PDF & Email
Share

«Τα Μαθηματικά μάς βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο λογικά. Και αν σκέφτεσαι λογικότερα, αυτό μπορεί να βοηθήσει για την ανάλυση οποιουδήποτε γενικότερου προβλήματος. Οπως όταν βλέπεις μια εικαστική έκθεση σιγά – σιγά ανεβαίνει το αισθητικό σου κριτήριο, όσο περισσότερο ασχολείσαι με τα Μαθηματικά τόσο τροχίζεται η λογική σου, είναι δηλαδή σημαντικά για την κουλτούρα μας, ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους σε οποιονδήποτε τομέα»

Fokasphoto

Αυτό επισημαίνει ο διεθνούς φήμης καθηγητής Μαθηματικών στο Cambridge και στο Imperial Θανάσης Φωκάς (1952, Αργοστόλι) που ξεκίνησε στο Λονδίνο σπουδάζοντας αεροναυπηγική, με μόνο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση μιας και πάντα η μεγάλη του αγάπη ήταν τα μαθηματικά. Στη σχολή αυτή τελείωσε πρώτος και τότε ήταν που πήρε και το πρώτο του βραβείο. Αμέσως μετά κατάφερε να κάνει διδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Αργότερα του κίνησε το ενδιαφέρον ο χώρος της ιατρικής και έτσι επάξια αποφοίτησε και από ιατρική σχολή στις Η.Π.Α.

«Τα Μαθηματικά είναι σημαντικά επειδή -για κάποιον λόγο που κανείς δεν γνωρίζει- οι βασικοί νόμοι της Φύσης είναι γραμμένοι σε μαθηματική γλώσσα και κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος για να κατανοήσεις αυτούς τους νόμους είναι να κατανοήσεις τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένοι, δηλαδή τα Μαθηματικά. Ο Νεύτων, όταν ανακάλυψε τους βασικούς νόμους που διέπουν την κλασική μηχανική, επειδή δεν υπήρχε μέχρι τότε η κατάλληλη μαθηματική γλώσσα για να εκφραστούν, ανακάλυψε και την κατάλληλη μαθηματική γλώσσα για να εκφραστούν οι νόμοι. Αυτό μας δείχνει πολύ καθαρά ότι οι νόμοι της Φύσης εκφράζονται με μαθηματικές εξισώσεις. Κατά συνέπεια δεν έχουμε άλλο τρόπο να κατανοήσουμε τη Φύση, εάν δεν κατανοήσουμε τα Μαθηματικά».

Ο «Αναγεννησιακός» Θανάσης Φωκάς

Ο Γκέλφαντ ο μεγαλύτερος εν ζωή Μαθηματικός που είναι και Βιολόγος χαρακτήρισε τον Θανάση Φωκά «Αναγεννησιακό» για να δείξει ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη ολιστικής θεώρησης μιας και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι σχέσεις μεταξύ Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής και Βιολογίας. Η αναφορά στην Αναγέννηση σχετίζεται με την προσπάθεια του καθηγητή Φωκά για σύνθεση.

Η ανακάλυψη μιας μεθόδου επίλυσης μεγάλης κατηγορίας μερικών διαφορικών εξισώσεων είναι επίσης κατάλληλη για τη λύση του προβλήματος που παρουσιάζεται στις μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου.

Στην Εποχή της απόλυτης Εξειδίκευσης ο Καθηγητής Φωκάς Ασχολείται Με Πολλά Αντικείμενα
Παρότι η εξειδίκευση κατά τον κ. Φωκά είναι αναπόφευκτη, θεωρεί ότι όσο μία επιστήμη εξειδικεύεται τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν δυσκολεύουν και τόσο περισσότερο χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι που είτε υπάρχουν σε άλλη επιστήμη είτε είναι πιο εύκολο να ανακαλυφθούν.

Μία πολύπλευρη εκπαίδευση που θα διευρύνει την σκέψη ίσως να είναι αυτό που θα πρέπει οι κοινωνίες να αναζητήσουν; Ίσως μία ουμανιστική παιδεία;

Ο Φωκάς αναφέρει ότι απέκτησε τάσεις μη εξειδίκευσης ως μία στάση άμυνας. Λέει ότι ένιωσε τέτοια αντίθεση απέναντι στα μαθηματικά όπου κατέληξε σε διάφορες άλλες επιστήμες από τη μια και από την άλλη απεδείκνυε συνεχώς την σημαντικότητα των μαθηματικών σε διαφορετικούς τομείς. Η λανθασμένη αντίληψη που λέει ότι όποιος σπουδάσει μαθηματικά πρέπει να γίνει μόνο καθηγητής έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο εξωτερικό.

Μια Συνολικά Σπουδαία Προσωπικότητα

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι ο Θανάσης Φωκάς είναι μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της σύγχρονης εποχής που αποδεικνύει περίτρανα ότι πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό, με πίστη, με αξίες ιδανικά και οράματα που δεν καταπατώνται στο βωμό του κέρδους ή της εξειδίκευσης ή της ανάπτυξης.

Βιογραφικό

Καθηγητής στην έδρα του Γαλιλαίου, Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2002), αλλά και στην Έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College του Λονδίνου (1996), Αεροναυπηγός, Διακεκριμένος Μαθηματικός, Φυσικός και Γιατρός. Έχει δώσει περισσότερες από 220 διαλέξεις σε σεμινάρια και σε διεθνή συνέδρια.

Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο «Nylon» από τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου (London Mathematical Society). Το πρακτορείο Ειδήσεων «ssociated Press» και το Πανεπιστημίο Imperial College χαρακτήρισαν το βραβείο αυτό ως το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Το 2004 τιμήθηκε με «Αριστείον» από την Ακαδημία Αθηνών της οποίας αποτελεί και τακτικό μέλος. Τον Ιανουάριο του 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόερδο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης το 2005 εξελέγη Professional Fellow του Clare Hall College του Cambridge. To Πανεπιστημίο Clarkson για να τιμήσει την επιστημονική του προσφορά καθιέρωσε σειρά διαλέξεων με τίτλο «The Fokas Distinguished Lecture Series».

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το ISI Web of Science περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.

Από το 2006 είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόσφατα του απονεμήθηκε το αριστείο του ιδρύματος Μποδοσάκη, μαζί με τον Δ. Χριστοδούλου. Παράλληλα, αποτελεί μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, αλλά και συν-εκδότης και μέλος εκδοτικής επιτροπής πολλών έγκριτων επιστημονικών περιοδικών. Στα άξια αναφοράς αποτελεί και η θέση του ως πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share