Περιβάλλον Ζωή και Γη Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Written by Δ.Μ.

Σε ετήσια βάση, η αιολική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο βόρειο Ατλαντικό είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει όλο τον κόσμο, αναφέρουν σε μια έρευνα τους καθηγητές του Ιδρύματος Κάρνεγκι στο Στάνφορντ . Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κατά μέσο όρο 70% υψηλότερες πάνω από τους ωκεανούς σε σχέση με την ξηρά. Προκειμένου να παραχθεί το ισοδύναμο όλης της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα, το αιολικό πάρκο θα πρέπει να έχει έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή στο μέγεθος της Ινδίας

Share

Σε ετήσια βάση, η αιολική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο βόρειο Ατλαντικό είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει όλο τον κόσμο, αναφέρουν σε μια έρευνα τους καθηγητές του Ιδρύματος Κάρνεγκι στο Στάνφορντ  . Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κατά μέσο όρο 70% υψηλότερες πάνω από τους ωκεανούς σε σχέση με την ξηρά. Προκειμένου να παραχθεί το ισοδύναμο όλης της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα, το αιολικό πάρκο θα πρέπει να έχει έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή στο μέγεθος της Ινδίας

aioliki-energeia

Στην ξηρά, το έργο είναι ανέφικτο, επειδή όταν προστίθενται περισσότερες ανεμογεννήτριες σε ένα πάρκο, η συνδυασμένη οπισθέλκουσα από τις περιστρεφόμενες λεπίδες περιορίζει την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παραχθεί. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλα αιολικά πάρκα στην ξηρά περιορίζεται σε περίπου 1,5 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον βόρειο Ατλαντικό, ωστόσο, το όριο θα ήταν πολύ υψηλότερο, ξεπερνώντας τα 6 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό είναι δυνατό επειδή περισσότερη θερμότητα διαχέεται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεπερνιέται, γιατί βρέθηκε ότι τα γιγάντια υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ενέργεια των ανέμων σχεδόν σε όλη την ατμόσφαιρα, ενώ τα χερσαία αιολικά πάρκα περιορίζονται στους αιολικούς πόρους κοντά στην επιφάνεια. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παραγωγή από το υποθετικό απέραντο αιολικό πάρκο του βόρειου Ατλαντικού θα έπεφτε στο ένα πέμπτο του ετήσιου μέσου όρου. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθούσε να παράγεται αρκετή ενέργεια για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα τέτοιο αιολικό πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπου τα κύματα συχνά φτάνουν ύψος πάνω από 3 μέτρα. Ακόμα και εάν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια λειτουργίας και συντήρησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολυάριθμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο η έρευνα λειτουργεί ως χρήσιμη άσκηση υπενθύμισης της προοπτικής της αιολικής ενέργειας.

ΑΠΕ

About the author

Δ.Μ.

Share