Αστροφυσική, Διάστημα Περιβάλλον Ζωή και Γη

Τα αστέρια που εκρήγνυνται επηρεάζουν τον καιρό μας

Written by Δ.Μ.

Οι κοσμικές ακτίνες που εκτοξεύονται από άστρα που εκρήγνυνται έχουν αντίκτυπο στον καιρό μας, έδειξε για πρώτη φορά μια μελέτη. Η έρευνα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας διαπίστωσε ότι τα σουπερνόβα απελευθερώνουν ιόντα που φτάνουν μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και τα οποία βοηθούν στην νεφοκάλυψη. Καθώς σχηματίζονται περισσότερα σύννεφα, το κλίμα ψύχεται, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο καιρό.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Οι κοσμικές ακτίνες που εκτοξεύονται από άστρα που εκρήγνυνται έχουν αντίκτυπο στον καιρό μας, έδειξε για πρώτη φορά μια μελέτη. Η έρευνα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας διαπίστωσε ότι τα σουπερνόβα απελευθερώνουν ιόντα που φτάνουν  μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και τα οποία βοηθούν  στην νεφοκάλυψη.  Καθώς σχηματίζονται περισσότερα σύννεφα, το κλίμα ψύχεται, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο καιρό.

NGC6302Κοσμικές ακτίνες παράγονται σε ένα γιγαντιαίο σουπερνόβα, όπως αυτό που προέκυψε από ένα αστρικό θάνατο στο Πλανητικό Νεφέλωμα NGC 6302

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι κοσμικές ακτίνες, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα του Ήλιου, συνδέονταν με τη Μεσαιωνική Θερμική Περίοδο γύρω στο έτος 1000 μ.Χ. και την ψυχρή περίοδο της Μικρής Εποχής των Παγετώνων μεταξύ του 13ου και του 19ου αιώνα, όταν ο Τάμεσις πάγωνε τακτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή παγοδρομιών.

“Τελικά, έχουμε το τελευταίο κομμάτι του παζλ που εξηγεί πώς τα σωματίδια από το διάστημα επηρεάζουν το κλίμα στη Γη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Henrik Svensmark.

“Μας βοηθάει να κατανοήσουμε για το πώς οι αλλαγές που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα ή από τη δραστηριότητα μιας σουπερνόβα μπορούν να αλλάξουν το κλίμα”.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο χρόνια παρατηρήσεων σχετικά με τις επιδράσεις των κοσμικών ακτίνων σε μια προσομοίωση της ατμόσφαιρας της Γης, η οποία αναδημιουργήθηκε μέσα σε ένα θάλαμο σύννεφων – ένα κλειστό εργαστήριο που αντανακλά την πίεση και την υγρασία της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Έδειξε λοιπόν ότι σωματίδια υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται από άστρα που εκρήγνυνται χτυπούν τα ηλεκτρόνια στα μόρια του αέρα, παράγοντας ιόντα – θετικά ή αρνητικά φορτισμένα σωματίδια.

Τα φορτισμένα σωματίδια έλκουν το νερό και το θειικό οξύ για να σχηματίσουν συστάδες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξατμίζονται, μια διαδικασία γνωστή ως πυρήνωση. Καθώς οι συστάδες αυτές αναπτύσσονται, προσελκύουν περισσότερο νερό, και αν μεγαλώσουν αρκετά, θα σχηματίσουν σύννεφα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η μαγνητική δραστηριότητα του Ήλιου μεταβάλλει την εισροή κοσμικών ακτίνων στη Γη. Όταν ο ήλιος είναι ήσυχος – όπως συμβαίνει σήμερα – τότε μπορούν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα περισσότερες κοσμικές ακτίνες και ο πλανήτης ψύχεται.

Όταν είναι ενεργός ο Ήλιος οι μαγνητικές εκπομπές του εμποδίζουν να φτάσουν στη Γη τόσες πολλές κοσμικές ακτίνες, προκαλώντας τη δημιουργία λιγότερων νεφών και επιτρέποντας το κλίμα να είναι ζεστό.

Magnetic bursts of energy from the SunΜαγνητικές εκρήξεις ενέργειας από τον Ήλιο εμποδίζουν τις κοσμικές ακτίνες να φτάσουν στη Γη

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share