Αστροφυσική, Διάστημα

Το διαστρικό μήνυμα του βράχου Oumuamua

Written by Δ.Μ.

Τον Οκτώβριο του 2017, μια ομάδα αστρονόμων στη Χαβάη εντόπισε ένα μυστηριώδες φως στον ουρανό. Αμέσως άρχισε ένας ενθουσιασμός και συζήτηση για το τι μπορεί να σημαίνει. Ένας διαστημικός βράχος ασυνήθιστου σχήματος είχε έρθει ταξιδεύοντας στη γειτονιά μας. Και τον Δεκέμβριο του 2017 ο ασυνήθιστος επισκέπτης οδεύει μακριά και πάλι, φέρνοντας ένα μήνυμα ότι προέρχεται από ένα άλλο αστρικό σύστημα, ένα από αυτά που δημιουργήθηκαν εκεί έξω, πριν ίσως από δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη επίσκεψη ενός αντικειμένου από τόσο μακριά. Και είμαστε ίσως τα πρώτα όντα που το είδαμε.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Τον Οκτώβριο του 2017, μια ομάδα αστρονόμων στη Χαβάη εντόπισε ένα μυστηριώδες φως στον ουρανό. Αμέσως άρχισε ένας ενθουσιασμός και συζήτηση για το τι μπορεί να σημαίνει. Ένας διαστημικός βράχος ασυνήθιστου σχήματος είχε έρθει ταξιδεύοντας στη γειτονιά μας. Και τον Δεκέμβριο του 2017 ο ασυνήθιστος επισκέπτης οδεύει μακριά και πάλι, φέρνοντας ένα μήνυμα ότι προέρχεται από ένα άλλο αστρικό σύστημα, ένα από αυτά που δημιουργήθηκαν εκεί έξω, πριν ίσως  από δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη επίσκεψη ενός αντικειμένου από τόσο μακριά. Και είμαστε ίσως τα πρώτα όντα που το είδαμε.

Path-of-Oumuamua

Ένα φωτεινό φως έλαμπε γύρω του. Η μακροχρόνια έκθεση του στις κοσμικές ακτίνες έχει δημιουργήσει στην επιφάνεια του ένα μονωτικό οργανικό πλούσιο στρώμα  Αυτή η επίστρωση – περισσότερο ροζ από ασήμι – θα μπορούσε να προστατεύει ένα πλούσιο εσωτερικό σε πάγο, αντί αυτός να έχει εξατμιστεί κατά το πέρασμά του κοντά στον ήλιο 

Θα μπορούσε όμως να μας εξηγήσει ορισμένες από τις αρχικές απόψεις μας σχετικά με την πραγματική φύση του βράχου. Οι παρατηρητές που σαρώνουν τον ουρανό για διαστρικά αντικείμενα κοιτάζουν να δουν την χαρακτηριστική ομίχλη των κομητών, που δημιουργούν τα εξωτερικά στρώματα τους καθώς εξαχνώνεται ο πάγος τους. Αυτό το χαρακτηριστικό τους καθιστά πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν καθώς περνούν κοντά στον Ήλιο

Η απουσία της χαρακτηριστικής ουράς του αντικειμένου αυτού μπέρδεψε τους αστρονόμους, λέγοντας ότι μπορεί να πρόκειται για βραχώδη αστεροειδή.. Αλλά τελικά με την οργανική ασπίδα του προστατεύει το αντικείμενο αυτό από την εξάχνωση του πάγου, θα μπορούσε να είναι κι ένας κομήτης – αφού τα μοντέλα δείχνουν ότι μπορεί να κρύβεται πάγος από κάτω, ανενόχλητος από το φλερτ του σώματος με τον Ήλιο

Undated European Southern Observatory handout image of an artist’s impression showing the first interstellar asteroid: `Oumuamua. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Monday November 20, 2017. A lost interstellar asteroid has entered the solar system after wandering between the stars for hundreds of millions of years, scientists believe. The unique object, named Oumuamua, is highly elongated, about 400 metres (1,312 ft) long and coloured dark red. It is the first space rock from outside the solar system ever observed by astronomers. See PA story SCIENCE Asteroid. Photo credit should read: ESO/M. Kornmesser/PA Wire  NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder. Ίσως θα μπορούσε να προέρχεται κι από έναν πλανήτη σε μεγάλη απόσταση από εδώ. Αν δεν είναι κομήτης, μία δημοσίευση αυτό το μήνα εικάζει ότι θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι από ένα μακρινό πλανήτη, που ξέφυγε από αυτόν με μια διαδικασία της βαρύτητας, γνωστή ως παλιρροϊκή διαταραχή.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τηλεσκοπίων πάνω στη Γη, το αντικείμενο έχει παραμείνει σιωπηλό. Και προς απογοήτευση των κυνηγών των εξωγήινων σε όλο τον πλανήτη, δεν υπάρχει κανένα σημάδι τεχνολογίας εκεί πάνω. Το ασυνήθιστο σχήμα σαν πούρο ενίσχυσε τις ελπίδες ότι κατασκευάστηκε από έναν εξωγήινο πολιτισμό και δεν σχηματίστηκε με φυσικό τρόπο.

Παρ ‘όλα αυτά, οι αστρονόμοι το αποκάλεσαν Oumuamua, που στην τοπική διάλεκτο της Χαβάης σημαίνει πρόσκοπος. Στο δε Nature  οι εξερευνητές του (που το εντόπισαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στο νησί Maui της Χαβάης), λένε πως το αντικείμενο φαίνεται να είναι ένας «αγγελιοφόρος που στάλθηκε από το μακρινό παρελθόν για να φτάσει σε εμάς».

Nature

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share