Αστροφυσική, Διάστημα

Πανοραμική άποψη του Άρη από το Curiosity

Written by Δ.Μ.

Ύστερα από μήνες προόδου της εξερεύνησης του «Κόκκινου Πλανήτη», το ρομποτικό όχημα της NASA Curiosity έφτασε στην κορυφή του όρους Vera Rubin. Και όπως κάθε ορειβάτης, δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα από ψηλά.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ύστερα από μήνες προόδου της εξερεύνησης του «Κόκκινου Πλανήτη», το ρομποτικό όχημα της NASA Curiosity έφτασε στην κορυφή του όρους Vera Rubin. Και όπως κάθε ορειβάτης,  δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα από ψηλά.

Vera Rubin Ridge- CuriosityVera Rubin on Mars

Το πανοραμικό θέαμα που αντίκρισε το όχημα, και αποτυπώθηκε σε 16 διαφορετικές φωτογραφίες, είναι το πλέον φαντασμαγορικό από όσα  έχουμε δει από τον πλανήτη Άρης. Το Curiosity με τους αμβλυγώνιους φακούς του έλαβε 16 φωτογραφίες στις 25 Οκτωβρίου του 2017 από το ύψος των 327 μέτρων.

mars-fotoΗ NASA «ένωσε» τις φωτογραφίες προκειμένου να δημιουργήσει την ολοκληρωμένη αίσθηση του τοπίου και διόρθωσε τις φωτοσκιάσεις ώστε το χρώμα των βράχων να εμφανίζεται σαν να τους βλέπαμε την ημέρα στη Γη. Το Curiosity έλαβε τις φωτογραφίες σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το σημείο προσγείωσης, όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το 2012.

Από την προνομιακή αυτή θέση, το όχημα αποτύπωσε μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κρατήρα Gale. Ο ορίζοντας στις λήψεις κατά μεγάλο μέρος διαμορφώνεται από το χείλος του κρατήρα, ο οποίος έχει διάμετρο 154 χλμ. Επίσης σε μέση απόσταση αποτυπώνεται η σχετικά επίπεδη επιφάνειά του.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share