Μαθηματικά Πρόσωπα - Γεγονότα

Μακροχρόνιος μαθηματικός γρίφος λύθηκε από ένα ερασιτέχνη μαθηματικό

Written by Δ.Μ.

Έπειτα από δεκαετίες πάλης και πάλης με το Πρόβλημα Hadwiger-Nelson, κάποιος ερασιτέχνης μαθηματικός, ο Άγγλος Aubrey de Grey , βρήκε μια πειστική απάντηση. Ο περιβόητα στριφνός γρίφος επιμένει από το 1950 και παραμένει άλυτος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κάτι με το οποίο κρατούν το μυαλό τους απασχολημένο οι μαθηματικές ιδιοφυίες εδώ και δεκαετίες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Έπειτα από δεκαετίες πάλης και πάλης με το Πρόβλημα Hadwiger-Nelson, κάποιος ερασιτέχνης μαθηματικός, ο Άγγλος Aubrey de Grey, βρήκε μια πειστική απάντηση. Ο περιβόητα στριφνός γρίφος επιμένει από το 1950 και παραμένει άλυτος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κάτι με το οποίο κρατούν το μυαλό τους απασχολημένο οι μαθηματικές ιδιοφυίες εδώ και δεκαετίες.

Aubrey-de-Grey_1400

Το πλέον υπέροχο της ιστορίας μας είναι ότι ο τύπος που φαίνεται να έχει λύσει τον γρίφο δεν είναι μαθηματικός, παρά ένας βρετανός πληροφορικός που έγινε βιολόγος και έχει μια σειρά από περίεργες ιδέες περί ανθρώπινης εξέλιξης! Και πλέον περνά τον καιρό του αναζητώντας μια θεραπεία κατά της γήρανσης, έχοντας ήδη πει πως έχουμε τις δυνατότητες να ζούμε ακόμα και χίλια χρόνια.

Decades-Old Graph Problem Yields to Amateur MathematicianΟ 53χρονος Aubrey de Grey ανέβασε τη μελέτη του στη διαδικτυακή πύλη της βιβλιοθήκης του σπουδαίου Πανεπιστημίου Cornell. Και παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επισήμως δεκτή, καθώς περιμένει τα μεγάλα κεφάλια να την αναλύσουν, οι πρώτες αναφορές από τη μαθηματική κοινότητα συμφωνούν πως αυτή πρέπει να είναι η λύση.

Ήταν το 1950 όταν ο Edward Nelson, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ακόμα, ρώτησε μια φαινομενικά απλή ερώτηση που θα στοίχειωνε τα μαθηματικά αιώνια. Φανταστείτε, μας λέει, ένα γράφημα, μια παράσταση σημείων που συνδέονται με γραμμές. Χρωματίστε, μας λέει μετά, όλα τα σημεία, προσέχοντας όμως δύο συνδεδεμένα σημεία να μην έχουν το ίδιο χρώμα. Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός χρωμάτων που χρειάζεστε για να χρωματίσετε κάθε τέτοιο γράφημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, ακόμα και με άπειρα σημεία;

ChromaticColoring_1581vGraph_DeGrey_2KΤο γράφημα De Gray

Αυτή είναι η βάση του προβλήματος που θα έμενε γνωστό ως Hadwiger-Nelson (“The Chromatic Number of the Plane Is at Least 5.”) και θα πονοκεφάλιαζε τους μαθηματικούς τα τελευταία 70 χρόνια!

Ο Aubrey de Grey (Όμπρει Ντι Γκρέυ) είπε πως χρειαζόμαστε 5 χρώματα και μένει τώρα να φανεί αν έχει δίκιο. Οι πειστικότερες απαντήσεις έλεγαν μέχρι τώρα πως τα χρώματα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 4 και περισσότερα από 7.

«Στάθηκα εξαιρετικά τυχερός», είπε στο περιοδικό «Quanta», «δεν γίνεται και κάθε μέρα να βρίσκει κάποιος μια λύση σε ένα πρόβλημα 60 ετών»…

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share