Αστροφυσική, Διάστημα

Οι πλανήτες στον ουρανό της Αθήνας αρχές Ιουνίου 2018

Written by Δ.Μ.

Ο Ερμής είναι πολύ δύσκολα ορατός στην ανατολή και το ηλιοβασίλεμα γιατί χάνεται από το φως του ήλιου. Δύσκολη ορατότητα. Προς το τέλος Ιουνίου θα είναι πιο εύκολο να τον δούμε.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στους Διδύμους) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. O δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 13 δευτερόλεπτα της μοίρας. Καλή ορατότητα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

mercuryΟ Ερμής είναι πολύ δύσκολα ορατός στην ανατολή και το ηλιοβασίλεμα γιατί χάνεται από το φως του ήλιου. Δύσκολη ορατότητα. Προς το τέλος Ιουνίου θα είναι πιο εύκολο να τον δούμε.

venusΗ Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στους Διδύμους) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. O δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 13 δευτερόλεπτα της μοίρας. Καλή ορατότητα.

marsΟ Άρης (μέγεθος -1,2, στον Αιγόκερο) ανατέλλει κατά τις 12:30 το βράδυ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, 26 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου.  Τέλεια ορατότητα.

jupiterΟ Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) τον βλέπουμε μετά τη δύση του ηλίου και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού προς τα Νότια. Τα μεσάνυχτα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Τέλεια ορατότητα.

saturnΟ Κρόνος (μέγεθος +0,3) ανατέλλει περίπου στις 10:30 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο προς το νότο πριν αρχίσει το λυκαυγές, περίπου 26 μοίρες στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη. Τέλεια ορατότητα.

uranusΟ Ουρανός ανατέλλει λίγο πριν την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 4 π.μ.). Η ορατότητα επιδεινώνεται καθώς ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός λόγω ήλιου. Δύσκολη ορατότητα

neptuneΟ Ποσειδώνας ανατέλλει λίγο πριν την ανατολή του ήλιου οπότε κρύβεται μέσα στη λάμψη του.. Πολύ δύσκολη ορατότητα

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share