Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Πως να καταλάβουμε τα βασικά στοιχεία μιας φωτογραφικής μηχανής με εικόνες

Written by Δ.Μ.

1. Η εστιακή απόσταση f ρυθμίζει όχι μόνο το φως που μπαίνει μέσα στην κάμερα, αλλά και το βάθος πεδίου. Έτσι για χαμηλό φωτισμό χρησιμοποιούμε εστιακές αποστάσεις με μικρό αριθμό 1.4, 1.8, 2 κλπ . Όταν το φως είναι δυνατό χρησιμοποιούμε μεγάλα f 16, 22 κλπ. Συγχρόνως το βάθος πεδίου (πόσο καθαρά φαίνεται το φόντο πίσω από τα πρόσωπα) αυξάνει από αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι για να βγάλουμε καθαρά τα τοπία (με μεγάλο βάθος πεδίου) πρέπει ο φωτισμός να είναι ικανός για να έχουμε μεγάλα f.

Print Friendly, PDF & Email
Share

1. Η εστιακή απόσταση f ρυθμίζει όχι μόνο το φως που μπαίνει μέσα στην κάμερα, αλλά και το βάθος πεδίου. Έτσι για χαμηλό φωτισμό χρησιμοποιούμε εστιακές αποστάσεις με μικρό αριθμό 1.4, 1.8, 2 κλπ . Όταν το φως είναι δυνατό χρησιμοποιούμε μεγάλα f  16, 22 κλπ. Για πορτραίτα θέλουμε τέτοιες εστιακές αποστάσεις f (μικρό αριθμό).
Συγχρόνως το βάθος πεδίου (πόσο καθαρά φαίνεται το φόντο πίσω από τα πρόσωπα) αυξάνει από αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι για να βγάλουμε καθαρά τα τοπία (με μεγάλο βάθος πεδίου) πρέπει ο φωτισμός να είναι ικανός για να έχουμε μεγάλα f.

helpfoto2

 

2. Για αντικείμενα που τρέχουν πχ αυτοκίνητα χρησιμοποιούμε πολύ μικρούς χρόνους t: 1/1000, 1/500 κλπ. Αντιθέτως για ακίνητα σώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/16, 1/8 κλπ.

helpfoto1

3. Αν το πρόσωπο ή το αντικείμενο που θέλουμε να βγάλουμε είναι σκοτεινό, γιατί ο ήλιος ή το φως είναι πίσω του, τότε αυξάνουμε την έκθεση EV (exposure) σε βήματα +1, +2 κλπ μέχρι το πρόσωπο να γίνει φωτεινό. Αν το πρόσωπο ή το θέμα μας είναι πολύ φωτεινό κάνουμε υπο-έκθεση και βάζουμε το EV στο –1, –2 κλπ. Συνήθως αν ο ουρανός μας φαίνεται άσπρος τότε παίζουμε με το EV (βάζοντας το στο –1 κλπ)

iso

4. Με χαμηλό φωτισμό μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες χωρίς φλας με μεγάλο ISO, πχ 200, 400, 600 κλπ. Όμως με μεγάλο ISO εμφανίζονται κόκκοι στην φωτογραφία όταν την μεγεθύνουμε.

f22

Τη νύχτα βάζουμε μεγάλο αριθμό στο f

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share