Αστροφυσική, Διάστημα

Ανακαλύφθηκε από τον Gaia τεράστιος νάνος γαλαξίας «φάντασμα»

Written by Δ.Μ.
Share

Ένα τεράστιο γειτονικό γαλαξία «φάντασμα» στον αστερισμό του Antlia, κρυμμένο πίσω από το δίσκο του δικού μας γαλαξία, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων αναλύοντας τα στοιχεία του δορυφόρου Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

gaiaspotsaghTo Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ο Γαλαξίας μας και ο Antlia 2.

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία.

Ο Ant 2 βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130.000 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Έχει μέγεθος περίπου το ένα τρίτο του δικού μας γαλαξία και είναι εξίσου μεγάλος με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν άλλο γαλαξία δορυφορικό του δικού μας, αλλά είναι 10.000 φορές πιο αχνός σε φωτεινότητα σε σχέση με τον τελευταίο.

Από αυτές τις ιδιότητες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Antlia 2 βρίσκεται σε ένα από τα λιγότερο πυκνά Φωτοστέφανα (άλως) Σκοτεινής που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα

Ο δορυφόρος Gaia έχει παράγει τον πληρέστερο κατάλογο άστρων μέχρι σήμερα και έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τον γαλαξία μας και τους «γείτονές» του. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περίπου 60 γαλαξίες δορυφορικοί του δικού μας και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν αρκετά περισσότεροι, που είναι έως τώρα αόρατοι όπως ο Ant 2.

ΑΠΕ και εδώ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share