Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Φωτογραφίζοντας το Φεγγάρι

Written by Δ.Μ.

Το φεγγάρι είναι ίσως ένα από τα πιο φωτογραφημένα θέματα που υπάρχουν, αλλά αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να τραβήξετε την Σελήνη τότε ξέρετε ότι η σύλληψη της δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το επόμενο blue moon ή έκλειψη για να πάρετε μια φωτογραφία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να τραβήξετε το φεγγάρι ανεξάρτητα από το αν είναι πανσέληνος, ή πόσο φωτεινό ή πόσο κόκκινο μπορεί να είναι.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το φεγγάρι είναι ίσως ένα από τα πιο φωτογραφημένα θέματα που υπάρχουν, αλλά αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να τραβήξετε την Σελήνη τότε ξέρετε ότι η σύλληψη της δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.  Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το επόμενο blue moon ή έκλειψη για να πάρετε μια φωτογραφία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να τραβήξετε το φεγγάρι ανεξάρτητα από το αν είναι πανσέληνος, ή πόσο φωτεινό ή πόσο κόκκινο μπορεί να είναι.

moon-from-Luca-Huter

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πάρετε μια καλύτερη εικόνα και όχι απλά μια εικόνα ενός μακρινού θολωμένου αντικειμένου στον νυχτερινό ουρανό!

Βρείτε τη σωστή νύχτα

Όπως και κάθε άλλη φωτογραφία τοπίου υπάρχουν ορισμένοι χρόνοι που είναι πιο εύκολο να συλλάβετε το φεγγάρι. Κάποιες μέρες το φεγγάρι θα είναι πιο φωτεινό από κάποιες άλλες, γι ‘αυτό προσπαθήστε να δώσετε προσοχή στις φάσεις του φεγγαριού, εντοπίζοντας το για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το πότε να το φωτογραφίσετε. Λάβετε υπόψη ότι ενώ μια πανσέληνος μπορεί να σας δώσει μια μεγάλη εικόνα, είναι επίσης εξαιρετικά φωτεινή και μπορεί να είναι δύσκολη η σύλληψη. Στις ημισελήνους μπορούμε να πάρουμε όμορφες εικόνες, ενώ στα 3/4 της πανσελήνου συχνά βλέπουμε ορατούς τους κρατήρες. Φυσικά, πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στον καιρό. Ενώ κάποια νεφοκάλυψη θα μπορούσε να σας δώσει ενδιαφέρουσες μορφές και λεπτομέρειες για να δουλέψετε με αυτές, βεβαιωθείτε ότι το φεγγάρι δεν είναι εντελώς κρυμμένο από τα σύννεφα.

Πάρτε τα σωστά εργαλεία

Εκτός από τη φωτογραφική μηχανή σας υπάρχουν κι άλλα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε μερικές εκπληκτικές εικόνες.

• Ένα τρίποδο
Επειδή εργάζεστε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο χρόνο ανοικτού κλείστρου, θα χρειαστείτε ένα τρίποδο για να αποφύγετε το κούνημα της μηχανής και να βεβαιωθείτε ότι η σκηνή σας φαίνεται με ευκρίνεια και καθαρή.

• Ένα καλό φακό
Ο τύπος φακού που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τον τύπο της φωτογραφίας που θέλετε να τραβήξετε. Αν ελπίζετε να τραβήξετε το φεγγάρι με κάποιο τοπίο τριγύρω, θα πρέπει να δείτε τη χρησιμοποίηση ενός ευρυγώνιου φακού, ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα κοντινό πλάνο του φεγγαριού και κοιτάζοντας να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, τότε πηγαίνετε με ένα τηλεφακό με μία εστιακή απόσταση 200mm-300mm ή και μεγαλύτερη είναι συνήθως ιδανικός.

• Απελευθέρωση κλείστρου από μακριά
Οποιοδήποτε μικρό σπρώξιμο στη φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να την κουνήσει και θόλωση της εικόνας. Η χρήση απομακρυσμένης απελευθέρωσης του κλείστρου μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το κούνημα της κάμερας και να σας δώσει την καλύτερη δυνατή καθαρή εικόνα. Εάν δεν διαθέτετε εργαλείο για απομακρυσμένο κλείστρο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρονοδιακόπτη στη φωτογραφική μηχανή, ώστε να μην χρειαστεί να την αγγίξετε.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε να έχετε υπομονή. Η λήψη του φεγγαριού και η λήψη μιας εικόνας για πολύ χρόνο δεν συμβαίνει κάθε φορά και δεν γίνεται εν μία νυκτί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, πρακτική και υπομονή για να πάρετε τη σωστή λήψη.

• Ρυθμίστε τη σκηνή σας
Όπως κάθε φωτογραφία τοπίου, ο προγραμματισμός μπροστά είναι ένα μεγάλο μέρος της σύλληψής σας! Στην πραγματικότητα, εάν υπάρχει μια ειδική φεγγάρι που ελπίζετε να συλλάβετε, ίσως αρχίσετε να προγραμματίζετε ημέρες εκ των προτέρων. Εφαρμογές όπως PhotoPills και Ephemeris του φωτογράφου είναι δύο καλές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να προετοιμαστείτε για το φεγγάρι που θέλετε. Η εύρεση μιας ιδανικής θέσης είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για το σουτ σου. Λάβετε υπόψη ότι η ρύπανση και ο νέφος μπορούν να αποτρέψουν μια σαφή βολή, οπότε μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε από την πόλη τους τρόπους για σαφέστερες εικόνες.

Μόλις προσδιορίσετε πότε και πού θέλετε να συλλάβετε το φεγγάρι, θα πρέπει να εξετάσετε τη σύνθεση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσκηνίου που μπορείτε να ενσωματώσετε στη βολή σας και ίσως θελήσετε επίσης να εξετάσετε την αντανάκλαση της λίμνης ή του ωκεανού καθώς και τον ουρανό και τα σύννεφα. Η προσοχή στη σκηνή, και όχι μόνο στη Σελήνη, θα ενισχύσει τη σύνθεση σας και θα βοηθήσει την εικόνα σας να ξεχωρίσει.

moon-from-Ganapathy Kumar

•  Προσαρμόστε την ισορροπία λευκού σας
Η αυτόματη ισορροπία λευκού δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή όταν φωτογραφίζετε τη σελήνη. Αντιθέτως,  δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ισορροπία λευκού ημέρας. Επειδή το φεγγάρι αντανακλά το φως του ήλιου, είναι λογικό να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση ισορροπίας του λευκού. Φυσικά, μπορείτε πάντα να τραβήξετε σε RAW και να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού αργότερα και στην μετα-επεξεργασία.

•  Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας
Η λήψη της σωστής έκθεσης για το φεγγάρι μπορεί να σας είναι λίγο δύσκολο. Γιατί εργάζεστε με πολύ λίγο φως, σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, αυτό μόνο μπορεί να ρίξει έξω το σύστημα αυτόματης έκθεσης της κάμεράς σας, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τις ρυθμίσεις μόνοι σας αν ελπίζετε να πάρετε κάτι περισσότερο από έναν έντονο λευκό κύκλο μέσα σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή εικόνα.

moon-from-Joakim Honkasalo•  Μια καλή ρύθμιση για να ξεκινήσετε είναι να λάβετε υπόψη τον κανόνα “Lunar 11” ή “Looney 11”

Ο κανόνας Looney 11 σας δίνει ένα σημείο εκκίνησης για την προσαρμογή των ρυθμίσεών σας. Σύμφωνα με αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, θα ρυθμίσετε το διάφραγμα σας στο f / 11, το ISO σας στα 100 και την ταχύτητα κλείστρου σας στο αντίστροφο του, το 1/100. Με ρύθμιση ISO 200 και διάφραγμα στο f / 11, ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου στο 1/250. Τέλος, με ρύθμιση ISO 400 και διάφραγμα στο f / 11, ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου στο 1/400 ή στο 1/500.  Τραβήξτε μερικές εικόνες και προσαρμόστε ανάλογα, έχοντας κατά νου ότι οι ρυθμίσεις σας θα διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία, τα δεδομένα  και τους στόχους σας για την προκύπτουσα εικόνα.

Αν δεν βάλετε το στάνταρτ διάφραγμα f/11 αλλά f/8 (δηλαδή μεγαλύτερο διάφραγμα με πιο πολύ φως), τότε η ταχύτητα του κλείστρου πρέπει να αλλάξει για να αντισταθμίσει το νέο f, δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης στο 1/250 δευτερόλεπτα. Γενικά, η ρύθμιση γίνεται έτσι ώστε για κάθε βήμα στην αύξηση του ανοίγματος (δηλαδή, με μείωση του αριθμού f), ο χρόνος έκθεσης πρέπει να μειωθεί στο μισό (ή ισοδύναμα, η ταχύτητα κλείστρου να διπλασιαστεί) και αντίστροφα.

Αυτό ακολουθεί τον γενικότερο κανόνα που προκύπτει από τη μαθηματική σχέση μεταξύ του ανοίγματος και του χρόνου έκθεσης – μέσα σε λογικές κλίμακες, η έκθεση είναι ανάλογη προς το τετράγωνο του λόγου ανοίγματος και ανάλογη προς τον χρόνο έκθεσης. Επομένως, για να διατηρηθεί ένα σταθερό επίπεδο έκθεσης, η αλλαγή στο άνοιγμα κατά έναν συντελεστή c απαιτεί μια μεταβολή στον χρόνο έκθεσης με συντελεστή 1/c² και αντίστροφα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης μιας δοκιμαστικής λήψης για να έχετε τις σωστές ρυθμίσεις Εάν δεν μπορείτε να δείτε τους κρατήρες της Σελήνης, τότε η έκθεση σας μπορεί να είναι πολύ φωτεινή – προσπαθήστε να μειώσετε την ταχύτητα (μικρότερος χρόνος) του κλείστρου ή να ρυθμίσετε ξανά την εστία σας.

Θυμηθείτε, ότι η λήψη του φεγγαριού γίνεται επιτυχημένη με πολλές δοκιμασίες, οπότε μην εγκαταλείπετε εάν η πρώτη νύχτα σας δεν σας ανταμείβει με εκπληκτικές εικόνες. Συνεχίστε να ασκείστε και, πολύ σύντομα, θα έχετε κατακτήσει την τέχνη της φεγγαροφωτογράφησης και θα αποτυπώσετε εκπληκτικές εικόνες!

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα και προσπαθήστε να το θυμάστε όταν θα τραβήξετε την επόμενη εικόνα της Σελήνης σας.Looney-11-rules-

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share