Αστροφυσική, Διάστημα

Το LIGO εντόπισε άλλο ένα βαρυτικό κύμα λίγο μετά την επανενεργοποίηση του

Written by Δ.Μ.

Το LIGO είναι πάλι πίσω μετά από μήνες αναβαθμίσεων του. Το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων ήδη εντόπισε άλλο ένα ζεύγος μαύρων οπών που συγκρούστηκε. Τώρα που αναβαθμίστηκαν οι διπλοί ανιχνευτές στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον αναμένουμε να δούμε περίπου ένα σύνολο βαρυτικών κυμάτων αυτή την εβδομάδα. Και μόλις μία εβδομάδα μετά την επανενεργοποίηση των ανιχνευτών του, η προσδοκία αυτή γίνεται ήδη πραγματικότητα με την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από δύο μαύρες τρύπες που συγχωνεύτηκαν, σχεδόν, 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Το LIGO πραγματοποίησε αυτή την ανακάλυψη σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων VIRGO στην Ιταλία.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Το LIGO είναι πάλι πίσω μετά από μήνες αναβαθμίσεων του. Το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων ήδη εντόπισε άλλο ένα ζεύγος μαύρων οπών που συγκρούστηκε. Τώρα που αναβαθμίστηκαν οι διπλοί ανιχνευτές στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον αναμένουμε να δούμε περίπου ένα σύνολο βαρυτικών κυμάτων αυτή την εβδομάδα. Και μόλις μία εβδομάδα μετά την επανενεργοποίηση των ανιχνευτών του, η προσδοκία αυτή γίνεται ήδη πραγματικότητα με την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από δύο  μαύρες τρύπες που συγχωνεύτηκαν, σχεδόν, 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Το LIGO πραγματοποίησε αυτή την ανακάλυψη σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων VIRGO στην Ιταλία.

LIGO-gravitational-wave-detectorΈνας από τους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων του LIGO

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον χωρόχρονο  που συμβαίνουν κάθε φορά που κινούνται τεράστια αντικείμενα, όπως τα κύματα πίσω από μια βάρκα που διασχίζει μια λίμνη. Το LIGO ανακοίνωσε τις πρώτες παρατηρήσεις των βαρυτικών κυμάτων το 2016 και έχει εντοπίσει συνολικά 12 υπογραφές βαρύτητας από ζεύγη τεράστιων αντικειμένων που συντρίφτηκαν μαζί.

Το LIGO και το VIRGO δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία σχετικά με τα μεγέθη των δύο μαύρων οπών. Αλλά με βάση την ισχύ του σήματος από τόσα μακριά, είναι μάλλον σχετικά μεγάλες όπως αρκετές από τις προηγούμενες ανιχνεύσεις, ίσως περίπου 30 φορές τη μάζα του ήλιου, λέει ο αστρονόμος Derek Fox στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Απλά είναι μεγάλο και δυνατό το σήμα και αυτό είναι συναρπαστικό», λέει.

Τώρα, αυτά τα θαύματα της γενικής σχετικότητας έχουν γίνει σχεδόν συνηθισμένα , τόσο πολύ ώστε να μπορείτε να εγγραφείτε για να ειδοποιείστε σε κάθε νέα ανίχνευση μέσω μιας  εφαρμογής iPhone . Το ενδιαφέρον σημείο αυτών των δημοσίων ειδοποιήσεων είναι να επιτρέψουν στους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο να μάθουν πού να δείχνουν τα τηλεσκόπια τους για παρατηρήσεις αυτών των γεγονότων, επισημαίνει ο Fox.

Αυτό θα γίνει χρήσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της νέας δέσμης παρατηρήσεων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ένα έτος ή και περισσότερο. “Αυτή η διαδρομή των παρατηρήσεων υποτίθεται ότι θα φέρει μια συγκομιδή μαύρων οπών και πιθανώς μερικά αστέρια νετρονίων που συγκρούονται”, λέει ο Fox. “Κάποιοι από εμάς ανυπομονούμε για αυτή τη νέα εποχή.”

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share