Αστροφυσική, Διάστημα

Βρέθηκε ο 2ος γαλαξίας που δεν περιέχει σκοτεινή ύλη και μπορεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για το πώς διαμορφώνονται οι γαλαξίες

Written by Δ.Μ.

Όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale ανέφεραν τον Μάρτιο του 2018 ότι ανακάλυψαν έναν γαλαξία που δεν περιείχε σκοτεινή ύλη, η έρευνα τους συνάντησε επαίνους αλλά και κριτική. Μεγάλο μέρος της κριτικής της ανακάλυψης αυτής ήταν ότι έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της σκοτεινής ύλης. Ωστόσο, οι ερευνητές στο Yale έκαναν πρόσφατα άλλη μια συναρπαστική ανακάλυψη: Βρήκαν άλλον έναν γαλαξία που φαίνεται να περιέχει μόνο “φυσιολογική” ύλη. Μια ανακάλυψη που υποστηρίζει τις αρχικές παρατηρήσεις ότι η σκοτεινή ύλη είναι διαχωρίσιμη από τους γαλαξίες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale ανέφεραν τον Μάρτιο του 2018 ότι ανακάλυψαν έναν γαλαξία που δεν περιείχε σκοτεινή ύλη, η έρευνα τους συνάντησε επαίνους αλλά και κριτική. Μεγάλο μέρος της κριτικής της ανακάλυψης αυτής ήταν ότι έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της σκοτεινής ύλης.  Ωστόσο, οι ερευνητές στο Yale έκαναν πρόσφατα άλλη μια συναρπαστική ανακάλυψη: Βρήκαν άλλον έναν γαλαξία που φαίνεται να περιέχει μόνο “φυσιολογική” ύλη. Μια ανακάλυψη που υποστηρίζει τις αρχικές παρατηρήσεις ότι η σκοτεινή ύλη είναι διαχωρίσιμη από τους γαλαξίες.

galaxy-gemini-observatory

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να απαιτήσουν να επανεξετάσουν οι αστρονόμοι το πώς διαμορφώνονται οι γαλαξίες.

Ενώ δεν μπορούμε να δούμε την σκοτεινή ύλη, θεωρείται ότι αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της μάζας του σύμπαντος μας. Οι γαλαξίες μας αποτελούνται από σκοτεινή ύλη καθώς και από την “κανονική” ύλη, όπως τα αστέρια και οι πλανήτες, για παράδειγμα. Η ανακάλυψη αυτών των γαλαξιών με ελάχιστη έως καθόλου σκοτεινή ύλη είναι πρωτοφανής και κάπως περίεργη.

“Το γεγονός ότι βλέπουμε κάτι εντελώς καινούργιο είναι αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό”, δήλωσε ο Shany Danieli, ο οποίος πρώτος είδε τον γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Keck Observatory . “Κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχαν τέτοιοι γαλαξίες και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο για έναν σπουδαστή αστρονομίας είναι να ανακαλύψει ένα αντικείμενο, είτε είναι ένας πλανήτης, είτε ένα αστέρι ή ένας γαλαξίας, που κανείς δεν γνώριζε ούτε καν σκέφτηκε ποτέ πριν”.

Οι ερευνητές ακολούθησαν τις κινήσεις των σμηνών από 10 άστρα, επιτρέποντάς τους να εξακριβώσουν τη μάζα κάθε γαλαξία. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι γαλαξίες περιελάμβαναν μόνο τη κανονική  βαρυονική μάζα που έχουν τα αστέρια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα υπήρχε μόνο κανονική ύλη.

Ο δεύτερος γαλαξίας που βρέθηκε να μην έχει σκοτεινή ύλη ονομάστηκε NGC 1052-DF4 – μια ανακάλυψη που είναι εξίσου συναρπαστική για τους ερευνητές με αυτή του DF2.

“Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι από αυτούς τους γαλαξίες είναι πλέον μεγαλύτερες από όσο πιστεύαμε προηγουμένως”, δήλωσε ο Dokkum. “Εφόσον δεν έχουμε καλές ιδέες για το πώς σχηματίσθηκαν αυτοί οι γαλαξίες, ελπίζω ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα ενθαρρύνουν περισσότερους επιστήμονες να δουλέψουν πάνω σε αυτό το παζλ”.

Μέχρι πρόσφατα, θεωρήθηκε ότι οι γαλαξίες δεν μπορούσαν να σχηματιστούν χωρίς σκοτεινή ύλη. Ωστόσο, η Risa Wechsler, καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε στο National Geographic τον περασμένο μήνα ότι “πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι ένας γαλαξίας”.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Keck, τόσο ο γαλαξίας DF2 όσο και ο DF4 ανήκουν σε μια “σχετικά νέα κατηγορία γαλαξιών που ονομάζονται υπερ-διάχυτοι γαλαξίες”. Έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τον Γαλαξία μας αλλά έχουν πολύ λιγότερα αστέρια “κάνοντάς τους να φαίνονται φουσκωμένοι – αφράτοι και διαφανείς, επομένως δύσκολο να παρατηρηθούν”.

Παρά την έλλειψη σκοτεινής ύλης σε αυτούς τους γαλαξίες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ύπαρξή τους ενισχύει τη θεωρία της σκοτεινής ύλης, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η σκοτεινή ύλη είναι ανεξάρτητη από την «κανονική» ύλη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εξερευνούν νέους γαλαξίες. “Η ελπίδα μας είναι ότι αυτό θα μας οδηγήσει ένα βήμα παραπέρα στην κατανόηση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος μας – τη φύση της σκοτεινής ύλης”, δήλωσε ο Shany Danieli που πρώτος είδε αυτούς τους γαλαξίες.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share