Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Τρόποι φωτογράφισης πυροτεχνημάτων με Canon

Written by Δ.Μ.

Τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό είναι ένα μαγικό θέαμα και πέρα από την επιλογή των καλύτερων ρυθμίσεων για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων, πρέπει να λάβετε υπόψη και άλλα στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστή τη στιγμή και τις φωτογραφίες σας. Πυροτεχνήματα υπάρχουν κυρίως σε γιορτές όπως η πρωτοχρονιά, τα γενέθλια, οι γάμοι, ή άλλες εκδηλώσεις τις οποίες απολαμβάνουμε παρέα με φίλους ή αγαπημένα μας πρόσωπα· επομένως, αν τους συμπεριλάβετε στη φωτογραφία, θα μπορέσετε να απαθανατίσετε το θέαμα με διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό είναι ένα μαγικό θέαμα και πέρα από την επιλογή των καλύτερων ρυθμίσεων για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων, πρέπει να λάβετε υπόψη και άλλα στοιχεία που καθιστούν ξεχωριστή τη στιγμή και τις φωτογραφίες σας.  Πυροτεχνήματα υπάρχουν κυρίως σε γιορτές όπως η πρωτοχρονιά, τα γενέθλια, οι γάμοι, ή άλλες εκδηλώσεις τις οποίες απολαμβάνουμε παρέα με φίλους ή αγαπημένα μας πρόσωπα· επομένως, αν τους συμπεριλάβετε στη φωτογραφία, θα μπορέσετε να απαθανατίσετε το θέαμα με διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους.

lighting

Οι συμβουλές μας καλύπτουν αυτό και πολλά άλλα θέματα, καθώς απαντούν σε συχνές ερωτήσεις, όπως πώς επιλέγουμε την καλύτερη ταχύτητα κλείστρου για φωτογράφιση πυροτεχνημάτων και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέες ιδέες για να βγάλουμε πραγματικά μοναδικές και πρωτότυπες φωτογραφίες. Είτε χρησιμοποιείτε φωτογραφική μηχανή compact ή mirrorless ή DSLR, διαβάστε όλες τις οδηγίες που χρειάζεστε για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων.

1. Ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;
Προγραμματίστε από νωρίς και βρείτε ένα σημείο χωρίς εμπόδια. Ελέγξτε το μέρος ενώ υπάρχει ακόμη φως ημέρας και αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τρίποδο, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα σημείο όπου δεν θα σας εμποδίζουν περαστικοί κατά τις λήψεις σας.

2. Πώς μπορώ να φωτογραφίσω την ατμόσφαιρα των πυροτεχνημάτων σε ένα πάρτι;
Φωτογραφίστε μέλη της οικογένειας ενώ διασκεδάζουν. Στην εφαρμογή Canon Photo Companion, θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με τις καλύτερες τεχνικές και ρυθμίσεις για ζωγραφική με φως.

Ένας άλλος τρόπος για να βγάλετε μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία είναι να καταγράψετε την αντανάκλαση των πυροτεχνημάτων σε κάποιο παράθυρο, με τους φίλους ή την οικογένειά σας να κοιτάζουν προς τα έξω από το εσωτερικό του σπιτιού. Βγάλτε μερικές δοκιμαστικές λήψεις για να βεβαιωθείτε ότι η έκθεση των προσώπων είναι καλή και κρατήστε αυτές τις ρυθμίσεις για τη στιγμή της δράσης. Αν χρησιμοποιείτε μηχανή PowerShot όπως η Canon PowerShot G7 X  ή G5 X Mark II, ή μια μηχανή EOS με εναλλάξιμους φακούς, καταγράψτε τις εικόνες σε μορφή RAW, καθώς έτσι θα έχετε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη ρύθμιση της έκθεσης για διάφορα μέρη της εικόνας κατά την μετέπειτα επεξεργασία με την εφαρμογή Canon Digital Photo Professional.

3. Πώς μπορώ να βγάλω καθαρές φωτογραφίες πυροτεχνημάτων;
Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε θα εκραγούν τα μεγαλύτερα και πιο πολύχρωμα πυροτεχνήματα, επομένως είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε τη μηχανή σας σε κατάσταση συνεχούς λήψης (γνωστή επίσης και ως λειτουργία ριπής). Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταγράψετε μία ή δύο εικόνες πολύ δραματικών εκρήξεων.

Αν η μηχανή σας είναι τοποθετημένη σε τρίποδο, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Canon Camera Connect για ασύρματο έλεγχό της από το κινητό ή το tablet σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενσύρματο ή ασύρματο τηλεχειριστήριο, ή και τη λειτουργία χρονομέτρου αυτο-φωτογράφισης. Αυτά θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την έκθεση χωρίς να αγγίξετε τη μηχανή, αποφεύγοντας την αστάθεια και διατηρώντας την ευκρίνεια των εικόνων.

4. Πώς μπορώ να φωτογραφίσω πυροτεχνήματα χωρίς τρίποδο;
Για φωτογράφιση χωρίς τρίποδο, χρησιμοποιήστε τον Σταθεροποιητή εικόνας (IS) για ευκρινείς λήψεις (εφόσον διατίθεται αυτή η λειτουργία στη μηχανή ή το φακό). Έτσι, θα αποφύγετε τις μικρές κινήσεις που συνεπάγονται οι λήψεις χωρίς τρίποδο, αλλά να θυμάστε ότι η ταχύτητα κλείστρου μπορεί να μειωθεί εάν χρησιμοποιήσετε την κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος.

Αν υπάρχει διακόπτης στον φακό της μηχανής, ίσως να μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε από εκεί τον Σταθεροποιητή εικόνας (IS) – ειδάλλως μπορείτε να το κάνετε από τις ρυθμίσεις μενού της μηχανής.

5. Ποιος φακός είναι πιο κατάλληλος για πυροτεχνήματα;
Μια εικόνα που περιέχει μόνο πολύχρωμα πυροτεχνήματα είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αν συμπεριλάβετε όμως και μερικά κτήρια ή άλλα αντικείμενα, μπορείτε να την κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Οι φακοί ζουμ θα σας επιτρέψουν να διαμορφώσετε πιο εύκολα τη σύνθεση της εικόνας, και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείτε τρίποδο. Ένας ευρυγώνιος φακός ζουμ, όπως ο Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ή ο Canon EF 17-40mm f/4L USM, θα σας επιτρέψει να συμπεριλάβετε τα πάντα στο πλάνο σας. Ωστόσο, μπορείτε να βγάλετε υπέροχες λήψεις με τον φακό μιας compact μηχανής με υπερ-ζουμ ή με τον φακό που περιλαμβάνει το κιτ της μηχανής σας.

6. Πώς μπορώ να εστιάσω κατά τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;
Ρυθμίζοντας τη μηχανή για εστίαση σε μια προκαθορισμένη απόσταση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εστίαση τη στιγμή της λήψης, και μπορείτε να επικεντρωθείτε στη σύνθεση και στη σωστή έκθεση των θεμάτων στο πλάνο σας.

Αρχικά, ρυθμίστε τη μηχανή σας σε χειροκίνητη εστίαση ή θέστε τον διακόπτη εστίασης του φακού στη θέση MF και ρυθμίστε την εστίαση στο άπειρο. Αν στον φακό σας υπάρχει ένα μικρό παράθυρο που εμφανίζει τις διάφορες αποστάσεις εστίασης, αυτή η ρύθμιση βρίσκεται στο άκρο με το σύμβολο ∞. Εκεί θα πρέπει πιθανότατα να εστιάσετε αν θέλετε να αποτυπώσετε τα πυροτεχνήματα στον ουρανό.

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε στοιχεία στο προσκήνιο της φωτογραφίας σας, εστιάστε σε ένα σημείο ανάμεσα στο προσκήνιο και το φόντο, περίπου στο ένα τρίτο του βάθους της σκηνής, για να επιτύχετε ευκρίνεια σε όλο το πλάνο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται υπερεστιακή εστίαση και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εύρεση της ιδανικής υπερεστιακής απόστασης στην εφαρμογή Canon Photo Companion.

7. Ποιες ρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιήσω για τη φωτογράφιση πυροτεχνημάτων;
Αν δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο, ξεκινήστε με τη χαμηλότερη κλείστρου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς να γίνει αισθητή η αστάθεια της μηχανής. Οι ευρυγώνιοι φακοί είναι πιο εύκολο να κρατηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι φακοί με Σταθεροποιητή εικόνας (αναφέρεται η ένδειξη IS στο πλήρες όνομα του φακού) συμβάλλουν σημαντικά στην ευκρίνεια της λήψης. Αν χρησιμοποιείτε μηχανή σε τρίποδο, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερη ταχύτητα, όπως ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

Ρυθμίστε την τιμή ISO αφού ορίσετε την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα για να επιτύχετε καλή έκθεση. Όσο πιο μικρή είναι η τιμή ISO, όπως ISO 100 ή ISO 125, τόσο πιο ευκρινείς θα είναι οι εικόνες, με καλύτερα χρώματα και λιγότερο θόρυβο, ενώ οι μηχανές με μεγαλύτερους αισθητήρες –όπως οι μηχανές DSLR πλήρους καρέ ή οι mirrorless– θα σας εξασφαλίσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Η ρύθμιση του διαφράγματος σε σχετικά ανοιχτή θέση, περίπου στο f/8, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μέγιστη ευκρίνεια και ικανοποιητικό βάθος πεδίου για σκηνές των οποίων το ενδιαφέρον εστιάζει στο προσκήνιο. Ανοίξτε το διάφραγμα σε f/4 ή f/5.6 αν η ταχύτητα κλείστρου είναι αρκετά χαμηλή.

8. Πώς μπορώ να αποτυπώσω τα σχήματα των πυροτεχνημάτων;

Η κατάσταση Bulb της μηχανής σάς επιτρέπει να διατηρείτε ανοικτό το κλείστρο για όσο χρειάζεται, ώστε να αποτυπώνετε τα πυροτεχνήματα καθώς κινούνται και εκρήγνυνται στον ουρανό, αφήνοντας φωτεινά ίχνη που αναδεικνύουν το εντυπωσιακό σχήμα τους. Για να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση Bulb, επιλέξτε χειροκίνητη κατάσταση ή προτεραιότητα κλείστρου και γυρίστε τον επιλογέα στην τελευταία θέση, μετά τα 30″. Πιέστε μία φορά το κουμπί κλείστρου για να ανοίξετε το διάφραγμα και άλλη μία φορά όταν θέλετε να το κλείσετε.

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ενσύρματη ή ασύρματη ελευθέρωση κλείστρου για την έναρξη και τον τερματισμό της έκθεσης, π.χ. με το Canon BR E1 ή την εφαρμογή Canon Camera Connect.

9. Πώς μπορώ να επιτύχω τη σωστή έκθεση για πυροτεχνήματα;
Τα φωτεινά πυροτεχνήματα στον σκοτεινό ουρανό είναι ένα μη τυπικό σενάριο συγκριτικά με τα συνήθη θέματα φωτογράφισης και η μηχανή σας μπορεί να ορίσει υπερβολικά φωτεινή έκθεση για μια τέτοια νυχτερινή λήψη. Αν φωτογραφίζετε σε χειροκίνητη ή ημιαυτόματη κατάσταση, όπως με Προτεραιότητα διαφράγματος ή Προτεραιότητα κλείστρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διόρθωση έκθεσης για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

Αναζητήστε το πλήκτρο ή το εικονίδιο -/+ και επιλέξτε μια ρύθμιση γύρω στο -1 έως -2. Αν χρησιμοποιείτε τη χειροκίνητη κατάσταση, μπορείτε επίσης να ελέγχετε την κλίμακα τιμών έκθεσης στην οθόνη LCD ή στο κάτω μέρος του σκοπεύτρου της μηχανής ενώ επιλέγετε ένα συνδυασμό ρυθμίσεων που μετακινούν τον δείκτη προς το αριστερό άκρο της κλίμακας.

10. Πώς μπορώ να φωτογραφίσω σιλουέτες ανθρώπων με πυροτεχνήματα;

Για δημιουργικές και πρωτότυπες φωτογραφίες πυροτεχνημάτων, καταγράψτε τις σιλουέτες ανθρώπων την ώρα που εκρήγνυνται τα πυροτεχνήματα. Αυτό είναι καλύτερο να το δοκιμάσετε σχετικά νωρίς, όταν υπάρχει ακόμα φως στον ουρανό, καθώς έτσι οι σιλουέτες θα ξεχωρίζουν καλύτερα. Αν, ωστόσο, το κάδρο σας είναι γεμάτο χρώματα και φως, το φόντο μπορεί να είναι αρκετά έντονο για τις σιλουέτες σας.

Για αυτού του είδους τις εικόνες, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πού θα στέκεστε. Η μεγαλύτερη απόσταση και ένας ευρυγώνιος φακός θα σας βοηθήσουν να καταγράψετε πολλά πρόσωπα με φόντο τον ουρανό, ενώ αν πλησιάσετε περισσότερο στα θέματα και στρέψετε τη μηχανή σας προς τα επάνω, η φωτογραφία σας θα εστιάζει κυρίως στα πρόσωπα.

Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις έκθεσης εμφανίζουν τους ανθρώπους ως σιλουέτες. Αν έχετε ρυθμίσει την έκθεση για φωτογράφιση πυροτεχνημάτων, κανονικά θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της μηχανής· ωστόσο, για να επιτύχετε το τέλειο εφέ, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αρνητική διόρθωση έκθεσης (δείτε τη συμβουλή 9, παραπάνω). Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ χαμηλή ταχύτητα κλείστρου, καθώς τα θέματά σας μπορεί να κινηθούν τη δεδομένη στιγμή και να καταστρέψουν το εφέ.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share