Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Πώς να φωτογραφίζετε αστραπές

Written by Δ.Μ.

Η λήψη μιας αστραπής είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς, αλλά ικανοποιητικούς τύπους φωτογραφίας. Οι καταιγίδες με αστραπές μπορεί να είναι καταπληκτικές. Η ομορφιά, η δύναμη και η απρόβλεπτη αξία τους είναι χαρακτηριστικά που ελκύουν τους φωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Αλλά ενώ οι καταιγίδες μπορεί να κάνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες – μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να τις συλλάβουμε. Αλλά όμως η εργασία σε (συχνά) συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και η προσπάθεια να συλλάβουμε μια φευγαλέα στιγμή της ηλεκτρικής εκκένωσης δεν είναι και μικρό επίτευγμα. Ακόμα, ο χρόνος που ξοδεύομε για να πάρουμε μια αστραπιαία φωτογραφία είναι κάτι που αξίζει . Η καταγραφή μερικών από αυτές τις ισχυρές και θεαματικές ηλεκτρικές εκκενώσεις μπορεί να παράγει κάποιες εκπληκτικές εικόνες.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η λήψη μιας αστραπής είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς, αλλά ικανοποιητικούς τύπους φωτογραφίας. Οι καταιγίδες με αστραπές μπορεί να είναι καταπληκτικές. Η ομορφιά, η δύναμη και η απρόβλεπτη αξία τους είναι χαρακτηριστικά που ελκύουν τους φωτογράφους σε όλο τον κόσμο.  Αλλά ενώ οι καταιγίδες μπορεί να κάνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες – μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να τις συλλάβουμε. Αλλά όμως η εργασία σε (συχνά) συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και η προσπάθεια να συλλάβουμε μια φευγαλέα στιγμή της ηλεκτρικής εκκένωσης δεν είναι και μικρό επίτευγμα. Ακόμα, ο χρόνος που ξοδεύομε για να πάρουμε μια αστραπιαία φωτογραφία είναι κάτι που αξίζει . Η καταγραφή μερικών από αυτές τις ισχυρές και θεαματικές ηλεκτρικές εκκενώσεις μπορεί να παράγει κάποιες εκπληκτικές εικόνες.

Lightning

Αν είστε έτοιμοι να βγείτε έξω και να τραβήξετε μερικές θεαματικές φωτογραφίες αστραπής, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Πρώτα η ασφάλεια σας

Μην ξεχνάτε ότι η φωτογράφιση της αστραπής είναι ακραία φωτογραφία. Η αστραπή είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους καιρικών συνθηκών, και όταν βρίσκεστε στο δρόμο με τον τρίποδα να έχετε κατά νου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν γρήγορα καταστροφικά.

Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ασφάλεια σας. Ποτέ μην κατευθυνθείτε σε καταιγίδα χωρίς σχέδιο ασφαλείας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τη φωτογράφηση του κεραυνού, χωρίς να είστε πολύ κοντά σε αυτόν. Εάν φωτογραφίζετε την αστραπή από απόσταση περίπου 10 km ή λιγότερο, είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό μέσα από το σπίτι ή το αυτοκίνητο. Και αποφύγετε να στέκεστε πολύ κοντά σε ψηλά δέντρα ή μεταλλικούς πόλους. Θυμηθείτε – για την εικόνα δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας!

Lightning1

Εξοπλισμός

Προφανώς θα χρειαστεί να φέρετε την φωτογραφική σας μηχανή μαζί! Αλλά τι άλλο εξοπλισμό πρέπει να φέρετε μαζί σας;

1. Έναν ευρυγώνιο φακό

Ενώ μπορείτε να καταγράψετε αστραπή μέσω οποιουδήποτε φακού, η καλύτερη επιλογή είναι συνήθως ένας ευρυγώνιος, δεδομένου ότι αυτός ο φακός είναι ο καλύτερος για τη λήψη ευκρινών τοπίων. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι ο φακός διαθέτει μια επιλογή για χειροκίνητη εστίαση – ίσως να θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε.

2. Τρίποδο ή σταθεροποιητής κάμερας

Ενώ δεν χρειάζεστε αναγκαστικά ένα τρίποδο – χρειάζεστε σταθερή επιφάνεια. Αν σκοπεύετε να τραβήξετε μέσα στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα στήριγμα, όπως το παράθυρο του αυτοκινήτου σας ή ένα  σακάκι για να σταθεροποιήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή στο παράθυρο. Ό, τι κι αν επιλέξετε, θα χρειαστείτε μια σταθερή επιφάνεια, διαφορετικά ο συνδυασμός των μεγάλων ταχυτήτων του κλείστρου (μεγάλος χρόνος ανοικτού κλείστρου) και των σκοτεινών συνθηκών φωτισμού θα προκαλέσει κάποιες θολές εικόνες.

Απομακρυσμένη απελευθέρωση κλείστρου

Επίσης, εξετάστε την απομακρυσμένη απελευθέρωση του κλείστρου που θα σας επιτρέψει να τραβήξετε τη φωτογραφία χωρίς να κουνήσετε την κάμερα.

Ανταλλακτικά μπαταρίες και κάρτες μνήμης

Φροντίστε να έχετε πολλές εφεδρικές μπαταρίες και κάρτες μνήμης. Δεν πιάνουν πολύ χώρο και αν πρόκειται να περάσετε πολύ χρόνο θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες μπαταρίες και πολλές κάρτες μνήμης.

Πώς να φωτογραφίσετε αστραπές τη νύχτα

Για να τραβήξετε τη νυχτερινή αστραπή, θέστε τη φωτογραφική μηχανή στη λειτουργία bulb mode (η λειτουργία bulb ή λυχνίας επιτρέπει στον φωτογράφο να τραβήξει μια φωτογραφία για όσο διάστημα πιέζεται το κλείστρο.  Μετά από 25 “, 30”, θα εμφανιστεί ένας “λαμπτήρας” ή απλά το γράμμα “b” σε ορισμένες κάμερες. Τώρα είστε στη λειτουργία bulb.) Αυτό σημαίνει ότι η κάμερα θα συνεχίσει να τραβάει μια φωτογραφία μέχρι το δάκτυλό σας να σηκωθεί από το κουμπί λήψης, μέχρι να δείτε την αστραπή, στη συνέχεια αφήστε το κλείστρο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το διάφραγμα  γύρω στο f / 8, για να κρατήσετε ολόκληρη την εικόνα σε εστίαση. Διατηρήστε το ISO όσο το δυνατόν πιο χαμηλό – κάτω από 400 και σβήστε τον φλας.

Λάβετε μερικές εικόνες και σημειώστε πώς εξελίχθηκαν και κάντε ρυθμίσεις στις ρυθμίσεις σας για να βελτιώσετε τις εικόνες. Αν οι εικόνες είναι πολύ σκούρες, ανοίξτε το διάφραγμα ή επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου για να αφήσετε να περάσει περισσότερο φως.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χειροκίνητη εστίαση όταν φωτογραφίζετε αστραπές. Αποφύγετε να ρυθμίσετε την εστίαση στο άπειρο, η καλύτερη επιλογή σας είναι να βρείτε ένα μακρινό φως για να εστιάσετε. Αυτό θα έχει τα πιο εμφανή αποτελέσματα.

Πώς να φωτογραφίσετε αστραπές την ημέρα

Lightning2

Η φωτογράφηση της αστραπής κατά την ημέρα μπορεί να είναι πιο δύσκολη από τη νύχτα – κυρίως επειδή θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η εικόνα είναι εκτεθειμένη σωστά. Ακόμα, η σύλληψη μιας αστραπής κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει μερικά θεαματικά αποτελέσματα.

Για να αποτυπώσετε αστραπή κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία της προτεραιότητας κλείστρου (Av ή A). Αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τις ταχύτητες του κλείστρου και να ρυθμίσετε εύκολα την έκθεση (χρόνος). Επιλέξτε την ταχύτητα του κλείστρου περίπου 1/15 δευτερολέπτου – διατηρήστε δε χαμηλό το ISO. Όπως και με τη νυχτερινή φωτογράφηση, θα θελήσετε να δοκιμάσετε και να ελέγξετε την έκθεση. Εάν οι εικόνες είναι πολύ σκούρες, θα θέλετε να επιβραδύνετε τις ταχύτητες του κλείστρου.

Λάβετε υπόψη ότι οι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου δυσκολεύουν τη λήψη των ραβδώσεων της αστραπής, οπότε αν η σκηνή απαιτεί γρήγορες εκθέσεις, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND) – το οποίο θα λειτουργεί σαν τα γυαλιά του ηλίου που μειώνει το εισερχόμενο φως για τη φωτογραφική σας μηχανή. Αυτό θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, χωρίς να υπερ-φωτιστούν οι εικόνες.

Lightning3

Βρείτε μια εξαιρετική τοποθεσία

Ενώ προφανώς θα χρειαστεί να είστε εκεί που είναι ο αστραπής – βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πολύ κοντά και κρατάτε τον εαυτό σας ασφαλή. Ένα ασφαλές σημείο είναι συνήθως μεταξύ 10 και 15 km μακριά από την καταιγίδα. Η εύρεση μιας καλής θέσης που προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα από το οποίο μπορείτε να συλλάβετε τις εικόνες σας είναι σημαντική. Να αναζητάτε τοποθεσίες στη μέση μιας καταιγίδας δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά – αν γνωρίζετε ότι υπάρχει μια επικείμενη καταιγίδα, προσπαθήστε να βρείτε μια τοποθεσία πριν γίνει. Ψάξτε για ένα μέρος που έχει θέα στον ωκεανό, ή σε μια οροσειρά σε απόσταση. Οπουδήποτε σας δίνει μια εξαιρετική θέση για να καταγράψετε την αστραπή.

Δείξτε περισσότερο ουρανό

Όταν φωτογραφίζετε αστραπές, συνήθως θα θέλετε να συμπεριλάβετε περισσότερο ουρανό από ό,τι γη στις λήψεις σας. Όταν συνθέτετε τις εικόνες σας, θυμηθείτε ότι η αστραπή θα είναι το κύριο σημείο ενδιαφέροντος, αφήστε έτσι αρκετό χώρο για να προβάλετε τις ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους αστραπής

Πειραματιστείτε με τη φωτογράφηση διαφορετικών τύπων αστραπής. Οι φωτεινές ραβδώσεις της αστραπής μπορούν να οδηγήσουν σε όμορφες εικόνες, αλλά πολλές ραβδώσεις μπορούν να κάνουν και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες. Οι αστραπές που λαμβάνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή τη νύχτα έχουν διαφορετικές εμφανίσεις. Οι αστραπές που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος ή του ηλιοβασιλέματος μπορούν να οδηγήσουν σε μερικές θεαματικές εικόνες με όμορφη σύνθεση χρώματος.

Ψάξτε για άλλες ευκαιρίες

Ενώ οι αστραπές είναι το κύριο γεγονός, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες φωτογραφικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Τη νύχτα, οι αστραπές μπορούν να φωτίσουν το τοπίο με εντυπωσιακό τρόπο. Το φως που βρίσκεται συχνά μετά από μια καταιγίδα μπορεί επίσης να φτιάξει μερικές εξαιρετικές εικόνες.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η λήψη αστραπής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολλή υπομονή. Μην αποθαρρύνεστε αν δεν πάρετε το πλάνο που ελπίζατε για την πρώτη δοκιμή – απλά συνεχίστε να ασκείστε. Με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματά σας θα μιλήσουν για σας και θα μπορείτε να καταγράφετε φωτογραφίες από αστραπές που να είστε περήφανοι.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share