Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Συμβουλές ταξιδιωτικής φωτογραφίας για αρχάριους

Written by Δ.Μ.

1. Ξυπνήστε νωρίς, παραμείνετε έως αργά. Το να ξυπνάς νωρίς σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να ασχοληθείς με λιγότερους τουρίστες και άλλους φωτογράφους. Η ώρα μετά την ανατολή και η ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα έχουν το παρατσούκλι “χρυσές ώρες” εξαιτίας των μαλακών, και των ζεστών τόνων. Η “μπλε ώρα” είναι η ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα (ή πριν την ανατολή) όταν ο ουρανός είναι ακόμα μπλε, αλλά τα φώτα της πόλης είναι αναμμένα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

1. Ξυπνήστε νωρίς, παραμείνετε έως αργά.  Το να ξυπνάς νωρίς σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να ασχοληθείς με λιγότερους τουρίστες και άλλους φωτογράφους. Η ώρα μετά την ανατολή και η ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα έχουν το παρατσούκλι “χρυσές ώρες” εξαιτίας των μαλακών, και των ζεστών τόνων. Η “μπλε ώρα” είναι η ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα (ή πριν την ανατολή) όταν ο ουρανός είναι ακόμα μπλε, αλλά τα φώτα της πόλης είναι αναμμένα.

lofoten-hamnoy-village

2. Διαβάστε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς σχετικά με τον προορισμό σας.  Μερικά από τα εργαλεία για την έρευνα της φωτογραφίας των ταξιδιών είναι το Instagram και η Αναζήτηση εικόνων Google . Να τα χρησιμοποιείτε για να μάθετε πού βρίσκονται οι εικονικές τοποθεσίες.

wakhan-wakhi-chief

3. Μιλήστε στους ανθρώπους πριν τους ζητήσετε να τους φωτογραφήσετε. Πάντα να ζητάτε άδεια για κοντινές λήψεις. ι άνθρωποι εκτιμούν πραγματικά την προσπάθεια και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξεις έναν νέο φίλο. Μερικοί άνθρωποι θα πουν όχι. Μερικοί θα ζητήσουν χρήματα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

rule-third

4. Κανόνας του ενός τρίτου στη φωτογραφία. Μια από τις πιο βασικές και κλασικές συμβουλές για την φωτογραφία, η κατανόηση του Κανόνα του Ενός Τρίτου, που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο ισορροπημένες συνθέσεις. Φανταστείτε να σπάσετε μια εικόνα κάτω στα τρίτα οριζόντια και κάθετα, έτσι ώστε να χωρίζονται σε διαφορετικά τμήματα. Ο στόχος είναι να τοποθετήσετε σημαντικά τμήματα της φωτογραφίας σε αυτές τις ενότητες και να βοηθήσετε να πλαισιώσετε τη συνολική εικόνα με τρόπο που να είναι ευχάριστο για το μάτι. Για παράδειγμα, τοποθετήστε ένα άτομο κατά μήκος της γραμμής του αριστερού πλέγματος και όχι απευθείας στο κέντρο. Ή διατηρώντας τον ορίζοντα σας στο κάτω τρίτο, αντί να χωρίζετε την εικόνα στο μισό. Θυμηθείτε να κρατήσετε αυτόν τον ορίζοντα ευθεία!

5. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ελαφρύ τρίποδα ταξιδιού . Ένα τρίποδο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θέση της κάμεράς σας και να την κρατήσετε εκεί. Με τη σταθεροποίηση της φωτογραφικής μηχανής, μπορείτε στη συνέχεια να αφιερώσετε χρόνο για να οργανώσετε την τέλεια σύνθεση. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης, τα σημεία εστίασης και να ξοδέψετε πραγματικά χρόνο δίνοντας προσοχή στην εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε. Ή χρησιμοποιήστε προηγμένες τεχνικές όπως HDR και πανοράματα.  Τα τρίποδα σας δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξετε με πολύ πιο αργές ταχύτητες κλείστρου (καταρράκτες, χαμηλό φωτισμό, αστέρια κ.λπ.) χωρίς να ανησυχείτε για το κούνημα της κάμερας με το χέρι σας. Μπορείτε να διατηρήσετε το ISO σας χαμηλό (για λιγότερο θόρυβο αισθητήρα) και να χρησιμοποιήσετε μικρότερα ανοίγματα, ώστε να έχετε περισσότερη εστιασμένη εικόνα.

6. Πειραματιστείτε στη σύνθεση. Μπορείτε σχεδόν πάντα να καταλήξετε σε μια καλύτερη σύνθεση φωτογραφιών μετά από κάποιους πειραματισμούς. Σίγουρα, πάρτε το πρώτο πλάνο που στέκεται ευθεία. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε στο έδαφος υπό χαμηλή γωνία. Ίσως να ανέβετε σε κάτι κοντινό και να τραβήξετε από ψηλότερη γωνία. Μαζί με διαφορετικές γωνίες, δοκιμάστε να τραβήξετε και από διαφορετικές αποστάσεις. Ξεκινήστε με ένα ευρύ πλάνο, στη συνέχεια μια έκδοση μεσαίας κατηγορίας, και τέλος από κοντά. Ποτέ μην είστε ικανοποιημένοι με την πρώτη σας ιδέα για μια εικόνα!

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε επίσης ισχυρά στοιχεία κοντινού υποβάθρου. Εάν το θέμα σας είναι μια οροσειρά – βρείτε ένα λουλούδι, ένα ποτάμι, ένα ζώο ή ένα ενδιαφέρον βράχο για να συμπεριληφθεί στο προσκήνιο. Αυτό δίνει στις εικόνες μια τρισδιάστατη αίσθηση και βοηθά στη μεταφορά της κλίμακας, τραβώντας το μάτι του θεατή στην υπόλοιπη φωτογραφία.

7. Κάντε την ταξιδιωτική φωτογραφία προτεραιότητα.  Προσπαθώντας να τραβήξετε γρήγορα στιγμιότυπα καθώς σπεύδετε από τη μία θέση στην άλλη, θα μείνετε με τις ίδιες βαρετές φωτογραφίες που έχουν όλοι οι άλλοι. Βεβαιωθείτε ότι σχεδιάζετε με ένα “χρόνο φωτογραφίας” στο πρόγραμμα του ταξιδιού σας. Η καλή φωτογραφία ταξιδιού απαιτεί μια σταθερή δέσμευση από πλευράς σας.

Αν ταξιδεύετε με φίλους που δεν έχουν φωτογραφία, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τον απαραίτητο χρόνο για να δημιουργήσετε εκπληκτικές εικόνες. Θα χρειαστεί να ξεφύγετε μόνοι σας για λίγες ώρες για να κάνετε την φωτογραφία σας ως προτεραιότητα.

wakhan-hindu-kush-view

8. Μην υποτιμάτε το ανθρώπινο στοιχείο. Οι άνθρωποι επιθυμούν να φωτογραφίζουν μόνο πχ τα βουνά. Αν όμως είστε και εσείς ή ένα άλλο άτομο στις φωτογραφίες, αυτό προσθέτει περισσότερη συγκίνηση σε μια εικόνα, αισθάνεστε σαν να αντιμετωπίζετε μόνοι σας την τοποθεσία.  Πώς το καταφέρνετε; Θέτοντας το πρόσωπο έτσι ώστε να γίνει ανώνυμο. Δεν δείχνεται το πρόσωπο του ατόμου.

Το ανθρώπινο στοιχείο δίνει επίσης μια καλύτερη αίσθηση κλίμακας. Τοποθετώντας το θέμα σας σε απόσταση, μπορείτε να έχετε μια καλύτερη αίσθηση πόσο μεγάλα είναι αυτά τα βουνά. Γιατί η φωτογράφηση “μικροσκοπικών” ανθρώπων σε μεγάλα τοπία είναι καλή. Η προσθήκη ενός ανθρώπινου στοιχείου σε φωτογραφίες βοηθά επίσης να μιλήσετε σε μια ιστορία. Οι εικόνες φαίνεται να είναι πιο ισχυρές όταν συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι σε αυτά. Μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την ιστορία μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας ανάλογα με το είδος του ανθρώπινου στοιχείου που αποφασίζετε να ενσωματώσετε.

borealis

9. Η υπομονή είναι το παν

Η φωτογραφία είναι για να δείτε πραγματικά τι βρίσκετε μπροστά σας. Όχι μόνο με τα μάτια σας, αλλά και με την καρδιά και το μυαλό σας. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και προσοχή. Σιγουρευτείτε και κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να συνειδητοποιήσετε το περιβάλλον σας πριν πατήσετε το κλείστρο.

Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες. Τα σύννεφα είναι σε ένα ευχάριστο σημείο; Εάν όχι, θα φαίνονται καλύτερα σε 15 λεπτά; Καθίστε σε μια φωτογενή γωνιά του δρόμου και περιμένετε να περάσει ένα φωτογενές θέμα. Τότε περιμένετε λίγο περισσότερο, επειδή μπορεί να πάρετε μια ακόμα καλύτερη βολή. Ή όχι. Αλλά αν δεν έχετε την υπομονή να δοκιμάσετε, ίσως να χάσετε μια φανταστική ευκαιρία φωτογραφίας!

Για να τραβήξετε το βόρειο σέλας μπορεί να περάσετε όλο το βράδυ έξω στο κρύο σε μια τέλεια τοποθεσία, περιμένοντας απλά το μαγικό Aurora Borealis να εμφανιστεί.

Η καλή φωτογραφία απαιτεί χρόνο. Να είστε πρόθυμοι να περάσετε λίγες ώρες για να περιμένετε το τέλειο τράβηγμα.  Όσο περισσότερη υπομονή έχετε, τόσο καλύτερη θα είναι η φωτογραφία του ταξιδιού σας μακροπρόθεσμα.

Τέλος, τραβήξτε πολλές λήψεις, γιατί την τέλεια φωτογραφία δεν θα την πετύχεις με την πρώτη. Αν βγάλεις απλά μια καλή, μην επαναπαυτείς. Τράβα πολλές φωτογραφίες για να διαλέξεις την καλύτερη στο τέλος.

travel-photography-for-beginners10. Τραβήξτε φωτογραφίες ταξιδιού στη χειροκίνητη λειτουργία M

Θα σκεφτόσαστε ότι οι σύγχρονες κάμερες είναι αρκετά έξυπνες ώστε να λαμβάνουν απίστευτες φωτογραφίες από μόνοι τους, σε λειτουργία AUTO. Αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ κάνουν πολύ καλή δουλειά, αν θέλετε πραγματικά εκπληκτικές εικόνες, θα πρέπει να μάθετε πώς να ελέγχετε χειροκίνητα τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής σας.

Πρέπει να καταλάβετε όλες τις ρυθμίσεις της κάμερας που πρέπει να προσαρμοστούν. Αυτά περιλαμβάνουν το ISO , το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου . Εάν θέλετε τις καλύτερες δυνατές εικόνες, πρέπει να γνωρίζετε τη σχέση μεταξύ τους και τον τρόπο ρύθμισης αυτών των ρυθμίσεων μόνοι σας.

Η χειροκίνητη λειτουργία  σας δίνει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο της εμφάνισης των εικόνων σας σε διαφορετικές καταστάσεις. Όπως ότι θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στο βάθος πεδίου της εικόνας σας. Επίσης,  θα μπορείτε να καταγράφετε την όποια κίνηση με πιο δημιουργικούς τρόπους. Με χειροκίνητο έλεγχο του ISO, θα μπορείτε να μειώσετε το θόρυβο των εικόνων σας και να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες καταστάσεις φωτισμού.

11. Φέρτε μαζί σας πάντα μια κάμερα

Η διαφορά μεταξύ ενός ερασιτέχνη φωτογράφου και ενός επαγγελματία είναι ότι ο δεύτερος προγραμματίζει εκ των προτέρων για μια αναπάντεχη εικόνα, έτοιμη να επωφεληθεί από αυτές τις ξεχωριστές στιγμές που θα συμβεί από καιρό σε καιρό.

travel-photography-morocco

12. Περπατήστε στους δρόμους

Εάν θέλετε να αποκτήσετε εικόνες που δεν έχει κανείς άλλος, πρέπει να περιπλανηθείτε περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τα πόδια – χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς πού πηγαίνετε.  Πάρτε τη φωτογραφική μηχανή σας και βγείτε έξω στο άγνωστο. Ρωτήστε τους ντόπιους για να βεβαιωθείτε ότι δεν πηγαίνετε κάπου επικίνδυνα ή για να χαθείτε. Περπατήστε στα σοκάκια, στην κορυφή ενός βουνού και γύρω από την επόμενη κάμψη.

Σε πολλά μέρη, οι ντόπιοι τείνουν να αποφεύγουν τα τουριστικά σημεία. Έτσι, εάν θέλετε να καταγράψετε την αληθινή φύση ενός προορισμού και του λαού του, θα πρέπει να ξεφύγετε από το πλήθος και να εξερευνήσετε μόνοι σας.

portrait_02

13. Συμπεριλάβετε τους τουρίστες

Το ταξίδι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο και φθηνότερο, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να αποφύγετε τους τουρίστες, ειδικά γύρω από διάσημα αξιοθέατα .

intro

14. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ταξιδιωτικών σας φωτογραφιών

Με ένα εξωτερικό δίσκο κάνετε αντίγραφα ασφαλείας RAW φωτογραφιών ή ένα online backup για επιλεγμένες εικόνες.

15. Βελτιώστε τις φωτογραφίες σας

Όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι επεξεργάζονται τις ψηφιακές τους εικόνες χρησιμοποιώντας λογισμικό όπως το Lightroom, το Photoshop ή το GIMP. Μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αντίθεση, να βελτιώσετε τα στοιχεία της εικόνας, να μαλακώσετε τους τόνους του χρώματος, να μειώσετε τις φωτεινές ενδείξεις, να αυξήσετε τις σκιές, να ελαχιστοποιήσετε το θόρυβο του αισθητήρα και να ρυθμίσετε τα επίπεδα έκθεσης χρησιμοποιώντας το λογισμικό.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share