Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Ρυθμίσεις της φωτογραφικής κάμερας για τη νύχτα

Written by Δ.Μ.

Για να αποτυπώσετε νυχτερινές εικόνες με την κάμερα σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε και διαβάζοντας τις οδηγίες μέχρι το τέλος αυτής της ανάρτησης, θα έχετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να πατήσετε σωστά το πλήκτρο της κάμερας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Για να αποτυπώσετε νυχτερινές εικόνες  με την κάμερα σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε και διαβάζοντας τις οδηγίες μέχρι το τέλος αυτής της ανάρτησης, θα έχετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να πατήσετε σωστά το πλήκτρο της κάμερας.

Alto-Campoo-Ski-Lift-Milky-Way

  Βήμα 1: Βάλτε την κάμερά σας σε χειροκίνητη λειτουργία Μ

  Είναι ευκολότερο να φωτογραφίζετε σε χειροκίνητη λειτουργία από οποιαδήποτε άλλη λειτουργία κατά τη λήψη φωτογραφιών νυχτερινής λήψης. Εμπιστευθείτε με αυτό και αναστρέψτε την κάμερα από αυτόματη Α στο “M” για χειροκίνητη λειτουργία.

  Βήμα 2: Βρείτε ένα τρίποδο ή κάτι για υποστήριξη

  Η λήψη σας θα είναι τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα για να εγγράψετε μια νυχτερινή εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα κλείστρου θα είναι τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα ανοικτή, οπότε αν κρατούσατε τη μηχανή με το χέρι, η φωτογραφία θα ήταν σίγουρα θολή. Χρειάζεστε ένα καλό τρίποδο ή τουλάχιστον να ρυθμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σε ένα σκαλοπάτι, ένα ράφι, ένα τραπέζι ή κάτι που μπορεί να παραμείνει τελείως ακίνητο για 10 δευτερόλεπτα.

  Βήμα 3: Ορίστε το διάφραγμα σας f όσο το δυνατόν χαμηλότερο

  Πόσο χαμηλό θα είναι το διάφραγμα σας (f-αριθμός) θα εξαρτηθεί από το φακό σας. Μερικοί φακοί αρχίζουν από χαμηλότερο f από κάποιους άλλους, οπότε εισέρχεται περισσότερο φως. Όμως θα έχετε τότε μικρό βάθος πεδίου. Ο φακός μπορεί να πέσει κάτω στο f / 5.6 ή f / 3.5 ή f / 2.8, για παράδειγμα.

  Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τραβήξετε σε υψηλότερο άνοιγμα, όπως  f / 11 ή  f / 16  για μεγαλύτερο βάθος πεδίου και εισαγωγή λιγότερου φωτός στη μηχανή, εάν τραβάτε πχ ένα τοπίο νυχτερινής διασκέδασης, αλλά πρέπει να κάνετε συμβιβασμό εδώ για να συγκεντρώσετε περισσότερο φως. Καθώς θα προχωράτε περισσότερο, θα μάθετε ότι υπάρχουν τρόποι για να μετριάσετε τις επιπτώσεις του χαμηλού ανοίγματος με μικρό βάθος πεδίου.

  Βήμα 4: Ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου σε 10 δευτερόλεπτα

  Όπως θα ανακαλύψετε αργότερα, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με το πόσο φως υπάρχει στο τοπίο σας. Ωστόσο, τα 10 sec θα πρέπει να σας δώσουν μια καλή θέση έναρξης για τη λήψη της φωτογραφίας.

  Μπορεί να φαίνεται τρελό να καταγράφεται την εικόνα για δέκα δευτερόλεπτα, αλλά θα μάθετε ότι αυτό δεν είναι περίεργο για μια νυχτερινή φωτογραφία. Υπάρχουν περιπτώσεις με εκθέσεις που διαρκούν πάνω από 30 λεπτά-μόνο για μία φωτογραφία!

  Βήμα 5: Ορίστε το ISO σας σε 1600 για περισσότερο φως

  Καθώς αυξάνετε το ISO, η εικόνα γίνεται πιο φωτεινή, αλλά υπάρχει και περισσότερος θόρυβος. Αυτό είναι απλά ένας συμβιβασμός που πρέπει να κάνετε τη νύχτα για να πάρετε μια σωστά εκτεθειμένη εικόνα. Οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες μπορούν να πάρουν μια ωραία καθαρή φωτογραφία με ISO 1600.

  Βήμα 6: Τραβήξτε για αρχή μια εικόνα και αναλύστε την έκθεση

  Τώρα ήρθε η ώρα να τραβήξετε μια φωτογραφία. Θα δείτε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εγγραφή και την αναπαραγωγή της εικόνας στην οθόνη LCD. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

  Πρέπει να κρίνετε εάν η φωτογραφία είναι πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή.  Εάν η φωτογραφία είναι πολύ σκοτεινή, αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου σε 30 “(30 δευτερόλεπτα). Στη συνέχεια, τραβήξτε μια άλλη φωτογραφία. Αν είναι ακόμα πολύ σκοτεινή, τότε αυξήστε το ISO σας σε 3200. Αυτό θα κάνει την φωτογραφία λίγο κοκκώδη, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να κάνετε.

  Εάν η φωτογραφία είναι πολύ φωτεινή, ρίξτε το ISO σας σε 800.  Αν είναι ακόμα πολύ σκοτεινή, τότε ρίξτε το ISO ακόμα περισσότερο ή μειώστε την ταχύτητα κλείστρου σας σε 8 “.

  Τραβήξτε με εικόνες RAW κι όχι JPG αν έχει η κάμερα σας.

  Τα αρχεία JPEG είναι μια καταπληκτική επιλογή τις περισσότερες φορές, επειδή μπορείτε έτσι να χωρέσετε περισσότερες εικόνες στην κάρτα SD της κάμερας σας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μετατροπή τους σε άλλη μορφή αργότερα για επεξεργασία. Όταν πρόκειται για τη νυχτερινή φωτογραφία, ωστόσο, είστε σίγουρα καλύτεροι με τη λήψη RAW. Θυμηθείτε ότι μπορείτε με RAW να τις επεξεργαστείτε καλύτερα και να διορθώσετε τα τυχόν λάθη στον φωτισμό, σαν να είχατε ρυθμίσει σωστά την κάμερα.

  Για αρχή μπορείτε αντί για Manual ρύθμιση να χρησιμοποιήσετε την Προτεραιότητα του Διαφράγματος (Av ή A). Είπαμε ότι είναι καλύτερο να τραβάτε με χειροκίνητη ρύθμιση, αλλά αν ξεκινάτε μόνο με τη νυχτερινή φωτογραφία, η προτεραιότητα διαφράγματος έχει κι αυτή πλεονεκτήματα.  Απλά επιλέξτε ένα ευρύ διάφραγμα (f = μικρός αριθμός) με μικρό βάθος πεδίου και πολύ φως, όπως είπαμε πιο πάνω και η κάμερά σας θα κάνει τα υπόλοιπα.

  Γρήγορη συμβουλή!

  Επειδή είναι σκοτάδι εκεί έξω, τα μάτια σας θα διασταλούν, καθιστώντας την οθόνη στην κάμερα σας πιο φωτεινή από ό, τι στην πραγματικότητα. Πολλοί νέοι φωτογράφοι τη νύχτα πιστεύουν ότι η φωτογραφία φαίνεται υπέροχη στην οθόνη τους και έπειτα έρχονται στο σπίτι και το βάζουν στον υπολογιστή και είναι πολύ σκοτεινή. Σας συνιστώ να τραβάτε λίγο πιο φωτεινά από αυτό που νομίζετε ότι φαίνεται καλό για να αντισταθμίσει αυτή τη διαφορά.

  Παραδείγματα Ρυθμίσεων νυχτερινής φωτογράφισης

  bayfrontNight

  Φωτογραφία στη Νάπολη της Φλώριδας με μία Canon Rebel XS.  Ταχύτητα κλείστρου: 30 δευτερόλεπτα, διάφραγμα: f / 4, ISO: 1600

  Arizona-Sedona-Mountain

  Eικόνα αστραπής πάνω από τα βουνά στην Sedona της Αριζόνα. Ταχύτητα κλείστρου: 30 δευτερόλεπτα, Διάφραγμα: f / 4 , ISO: 640

  Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς οι φωτογράφοι γίνονται “τυχεροί” για να τραβήξουν μια φωτογραφία τη στιγμή που χτυπάει αστραπή. Είναι πραγματικά απλό. Απλά στέκεστε εκεί και παίρνετε πολλαπλές εκθέσεις 30 δευτερολέπτων μέχρι να τραβήξετε τις αστραπές.

  Προσοχή! Όταν φωτογραφίζετε αστραπές, δεν χρειάζεστε πολύ υψηλό ISO επειδή η αστραπή είναι προφανώς πολύ φωτεινή και θα φωτίσει ολόκληρο το τοπίο για εσάς. Αν ρυθμίσετε το ISO σας πριν από τις αστραπές και στη συνέχεια τραβήξετε μια φωτογραφία, θα είναι υπερβολικά φωτισμένη, επειδή έχετε επιλέξει τις ρυθμίσεις σας όταν δεν υπήρχαν αστραπές.

  Chicago Theater

Φωτογραφία του Θέατρο του Σικάγου Διάφραγμα: f / 8  Ταχύτητα κλείστρου: 20 ” ISO: 800

  Σε μια νυχτερινή φωτογραφία σε μια πόλη  μπορείτε να συλλάβετε τις ραβδώσεις των φώτων και των προβολέων καθώς τα αυτοκίνητα φεύγουν από κοντά σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα της νυχτερινής φωτογραφίας σε μια πόλη είναι ότι υπάρχουν και άλλα φώτα που την κάνουν πιο φωτεινή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε συνήθως να ρίξετε το ISO ελαφρώς και να πάρετε μια λιγότερο κοκκώδη φωτογραφία.

  Εξοπλισμός νυχτερινής φωτογραφίας που χρειάζεστε

 • Χρειάζεστε μια φωτογραφική μηχανή που μπορείτε να τραβήξετε σε χειροκίνητη λειτουργία. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή, οποιαδήποτε DSLR ή μια κάμερα χωρίς κάτοπτρο (mirrorless).

 • Χρειάζεσαι τρίποδο. Η νυχτερινή φωτογραφία απλά δεν θα λειτουργήσει χωρίς τρίποδο αφού θα χρησιμοποιήσετε μεγάλη ταχύτητα κλείστρου. Διαφορετικά, η εικόνα θα είναι θολή.

 • Καλώδιο για απομακρυσμένο πάτημα δεν χρειάζεστε συνήθως για να τραβήξετε τη νυχτερινή φωτογραφία, αλλά καλό θα ήταν να έχετε ώστε η κάμερα να μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα (η συνήθης μέγιστη ταχύτητα κλείστρου των περισσότερων φωτογραφικών μηχανών).

Συμπέρασμα

Η νυχτερινή φωτογραφία δεν είναι πολύ περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, η νυχτερινή φωτογραφία είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθει ένας νέος φωτογράφος. Είναι πιο εύκολο από τη λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή όλα συμβαίνουν αργά, βρίσκεστε σε τρίποδο και μπορεί να πάρει το χρόνο σας και είναι εύκολο να δείτε την επίδραση της ταχύτητας κλείστρου, του ανοίγματος και του ISO .

ApertureGraphic

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share