Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Συμβουλές για όμορφες φωτογραφίες στον παγωμένο κρύο καιρό

Written by Δ.Μ.

Οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να πάρετε μερικές υπέροχες φωτογραφίες με τα χιόνι και να διατηρήσετε την κάμερα σας ασφαλή. Ο χειμώνας είναι μεν μια όμορφη εποχή για να τραβήξετε φωτογραφίες και να αποτυπώσετε την ομορφιά του, όμως θα πρέπει να ξεπεράσετε τις κρύες θερμοκρασίες τόσο για εσάς όσο και για την κάμερα σας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να πάρετε μερικές υπέροχες φωτογραφίες με τα  χιόνι και να διατηρήσετε την κάμερα σας ασφαλή. Ο χειμώνας είναι μεν μια όμορφη εποχή για να τραβήξετε φωτογραφίες και  να αποτυπώσετε την ομορφιά του, όμως θα πρέπει να ξεπεράσετε τις κρύες θερμοκρασίες τόσο για εσάς όσο και για την κάμερα σας. 

snow-photography-tips-a-beginners-gu

Να θυμάστε δε αυτές τις απλές συμβουλές για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα:

  • Φορτίστε τις μπαταρίες σας και διατηρήστε τις ζεστές.
  • Λάβετε τέλεια εκτεθειμένες φωτογραφίες μέσω της χειροκίνητης λειτουργίας M ή μέσω της αντιστάθμισης έκθεσης Ev.
  • Κάντε τις χειμερινές σας φωτογραφίες να φαίνονται δημιουργικές βρίσκοντας αντιθέσεις, μετατρέποντάς τις σε ασπρόμαυρες ή χρησιμοποιώντας αργή ταχύτητα κλείστρου.
  • Κρατήστε την κάμερα σας ασφαλή από την υγρασία σφραγίζοντας τη σε αεροστεγή σακούλα πριν επιστρέψετε μέσα στο σπίτι.
  • Ετοιμαστείτε για την επόμενη περιπέτειά σας επαναφορτίζοντας τις μπαταρίες σας μόλις είναι ζεστές!

1. Εστιάστε στην αντίθεση (contrast)

Η αυτόματη εστίαση μπορεί να δυσκολεύεται για να κλειδώσει όταν όλα είναι λευκά. Αυτή βοηθά στην εστίαση σε κάτι σκοτεινό, όπως ένας φλοιός δέντρου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από ένα κομμάτι χιονιού. Το σύστημα αυτόματης εστίασης της κάμεράς σας χρειάζεται αντίθεση contrast για να εστιάσει σωστά, οπότε ένα απλό λευκό στρώμα χιονιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.  Πατήστε λοιπόν το κλείστρο σας μέχρι τη μέση για να κλειδώσετε τη μέτρηση. Εάν η εστίαση δεν είναι κλειδωμένη, μετακινήστε το σημείο εστίασης σε μια πιο σκοτεινή περιοχή του θέματος σας και δοκιμάστε ξανά. Αυτό το κόλπο συνήθως πιάνει. photographing-snow-beginners-tips_th2. Ρυθμίσεις κάμερας

Ρυθμίστε την κάμερά σας να τραβάει σε αρχεία RAW. Όταν τραβάτε φωτογραφίες σε RAW, θα δουλέψετε περισσότερο στην επεξεργασία. Τα αρχεία JPG έχουν ήδη συμπυκνωθεί και δεν επιτρέπουν και πολύ επεξεργασία.

Επιλέξτε Μέτρηση του φωτός Matrix  (αντί για μέτρηση (spot) σημείου ή κέντρου βάρους). Η μέτρηση Matrix θα κάνει καλή δουλειά. Οι φωτογραφίες εδώ έχουν τραβηχτεί με matrix. Εάν είναι πραγματικά ηλιόλουστη μέρα, ίσως θελήσετε επίσης να δοκιμάσετε τη μέτρηση Spot ή μερική μέτρηση για να δείτε εάν χειρίζεται καλύτερα το φως.

Αντιστάθμιση έκθεσης – Η κάμερά σας θα προσπαθήσει να κάνει το χιόνι να φαίνεται γκρι, οπότε ορίστε την αντιστάθμιση έκθεσης σε +1 ή +2. Αυτό θα κρατήσει το χιόνι λευκό. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την αντιστάθμιση έκθεσης κατά την επεξεργασία.

3. Λήψη σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος

Η λειτουργία Προτεραιότητα Διαφράγματος (Aperture Priority Av σε Canon, A στη Nikon) θα σας επιτρέψει να αλλάξετε γρήγορα το βάθος πεδίου. Κατά τη λήψη στην Προτεραιότητα διαφράγματος, η κάμερα θα επιλέξει το ISO (εάν η κάμερα έχει ρυθμιστεί σε αυτόματο ISO) και την ταχύτητα κλείστρου, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων διαφράγματος. Αυτό είναι καλό σε κρύες καιρικές συνθήκες και επιτρέπει πολλή δημιουργικότητα.

4. Καταγράψτε τη φρέσκια χιονόπτωση.

snow-photography-tips_thumb

Αν θέλετε χιόνι χωρίς ίχνος πατημασιάς, να βγείτε νωρίς, πριν σηκωθούν οι άλλοι.

5. Κρατήστε τις μπαταρίες σας ζεστές

Σε κρύο καιρό οι μπαταρίες σας δεν θα διαρκέσουν πολύ. Φορτίστε δύο και κρατήστε τη μία στην εσωτερική τσέπη σας. Όταν εξαντληθεί η μία, αντικαταστήστε την με τη ζεστή. Στη συνέχεια, βάλτε την άδεια στην τσέπη σας, ίσως να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ξανά μόλις ζεσταθεί.

6. Τυλίξτε την κάμερα σας με μια νάιλον ειδική θήκη με φερμουάρ

Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά ξέρουν πόσο ενοχλητικό είναι να μπαίνουν μέσα στο σπίτι από το κρύο. Μόλις περπατούν στο εσωτερικό, τα γυαλιά τους θαμπώνουν! Αυτό ονομάζεται συμπύκνωση της υγρασίας.  Αυτό θα συμβεί και στην κάμερά σας. Όταν την φέρετε μέσα από το κρύο, θα συγκεντρωθεί υγρασία πάνω της, μπαίνοντας σε όλα τα μικροσκοπικά μικρά μέρη της κάμεράς σας. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για τη μακροπρόθεσμη υγεία της κάμεράς σας.

Μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της κάμεράς σας, όταν την φέρνετε μέσα στο σπίτι από το κρύο. Αυτό είναι κακό αλλά είναι εύκολο να το αποφύγετε.  Όταν είστε έτοιμοι να μπείτε μέσα, βάλτε την κάμερα στην θήκη – τσάντα και βεβαιωθείτε ότι είναι σφραγισμένη. Στη συνέχεια, όταν βρίσκεστε στο σπίτι, βάλτε την κάμερά σας κάπου, για να μπορεί να ζεσταθεί αργά. Μόλις φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείτε να την βγάλετε από την τσάντα και να την χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Αφήστε τη φωτογραφική τσάντα στο αυτοκίνητο ενώ τραβάτε φωτογραφίες. Πριν πάτε στο αυτοκίνητο, βάλτε τη φωτογραφική μηχανή στην τσάντα με φερμουάρ και στη συνέχεια στην τσάντα της κάμερας. Με αυτόν τον τρόπο η κάμερα φτάνει σε επιβράδυνση της θερμοκρασίας, δεν σχηματίζεται υγρασία.

7. Μην αφήσετε τον καιρό να σας σταματήσει

Τα χιονισμένα τοπία φαίνονται όμορφα, τόσο στον ηλιόλουστο όσο και στο συννεφιά.

Σε συννεφιασμένες μέρες, όταν όλα είναι λευκά, συμπεριλάβετε στοιχεία που θα ξεχωρίσουν το λευκό και θα προσθέσουν ενδιαφέρον στη φωτογραφία σας. Εάν χιονίζει, χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα για να προστατεύσετε την κάμερά σας. Ή αν είναι πολύ κρύο για να βγείτε έξω, κατεβάστε το παράθυρο του αυτοκινήτου σας και τραβήξτε.

snow-photography-tips-for-beginners_

8. Δράστε γρήγορα.

Το χιόνι μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Μπορεί να ξεκινήσει ή να σταματήσει να πέφτει σε μια στιγμή. Όταν βγαίνει ο ήλιος, το χιόνι μπορεί να αρχίσει να λιώνει πολύ γρήγορα. Αυτά τα όμορφα δέντρα μπορούν να μην κρατήσουν πολύ. Μην περιμένετε. Βγείτε έξω και φωτογραφίστε το.

snow-photography-tips-for-beginners-[2]

9. Να είστε υπομονετικοί

Το φως μπορεί επίσης να αλλάξει πολύ γρήγορα. Ο ήλιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα μεγάλο σύννεφο και να αλλάξει εντελώς την εμφάνιση του χιονιού. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε να βγει ξανά ο ήλιος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν είναι κρύο, αλλά αξίζει τον κόπο! Ο ήλιος και οι σκιές , προσθέτουν ομορφιά και δράμα σε μια χιονισμένη σκηνή.

photographing-snow-beginners-guide_t

10. Κρατήστε όλες τις εικόνες σας

Μην διαγράφετε φωτογραφίες από την κάμερα, περιμένετε μέχρι να είστε ζεστοί και άνετοι, καθισμένοι μπροστά από τον υπολογιστή σας. Θα μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σας πιο καθαρά και τα δάχτυλά σας δεν θα παγώσουν.

11. Παίξτε με προοπτική

Τραβήξτε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Προσπαθήστε να δείξετε τον τρόπο με τον οποίο το χιόνι καλύπτει το έδαφος. Προσέξτε το χιόνι που πέφτει. Δεν είναι τόσο ωραίο να έχεις μια μάζα χιονιού στη φωτογραφική σου μηχανή.

tips-for-photographing-snow_thumb

12. Παίξτε με την ταχύτητα κλείστρου

Η προτεραιότητα κλείστρου Av σάς επιτρέπει να επιλέξετε την ταχύτητα κλείστρου, ενώ η κάμερα φροντίζει τα υπόλοιπα. Με μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, μπορείτε να παγώσετε το χιόνι που πέφτει στον αέρα. Με μια αργή ταχύτητα κλείστρου, μπορείτε να μετατρέψετε αυτές τις νιφάδες σε μεγάλες λευκές ραβδώσεις.

13. Κάντε θολό το φόντο ή Bokeh όπως είναι στη γλώσσα της φωτογραφίας

Μια ηλιόλουστη χειμερινή ημέρα, είναι μια υπέροχη στιγμή για να δημιουργήσετε bokeh . Με όλο αυτό το αφρώδες χιόνι και τον πάγο, δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο.

Για να δημιουργήσετε bokeh στις φωτογραφίες σας, αναζητήστε ένα θέμα που έχει κάτι φωτεινό ή λαμπερό στο παρασκήνιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το φως που ανακλάται από τον πάγο, το χιόνι που λιώνει ή κάποιες ηλιακές κηλίδες. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο άνοιγμα (μικρός αριθμός όπως f / 2 ή f / 2.8 για μικρό βάθος πεδίου) και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ του αντικειμένου σας και των αντικειμένων με γυαλιστερό φόντο.

Με ένα μικρό βάθος πεδίου, το θέμα σας θα είναι στο επίκεντρο, αλλά τα αντικείμενα στο παρασκήνιο δεν θα είναι. Αυτό θα δημιουργήσει bokeh

13-tips-for-photographing-snow_thumb

14. Αν κρυώνετε τραβήξτε μέσα από το σπίτι.

Winter-6

15. Μέτρηση για το χιόνι

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάποιο είδος αυτόματης ρύθμισης στην κάμερά τους, όπως «οριζόντια» ή «κατακόρυφη». Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιείτε προτεραιότητα διαφράγματος ή κλείστρου. Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις, η κάμερα χρησιμοποιεί τον εσωτερικό μετρητή για να υπολογίσει τη σωστή έκθεση ή φωτεινότητα για τη φωτογραφία σας.

Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Όταν το τοπίο καλύπτεται από έντονο λευκό χιόνι, η φωτογραφική σας μηχανή θα θέλει να σκοτεινιάσει την έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι θα τραβήξετε μια φωτογραφία και το χιόνι θα γίνει πολύ γκρι. Η κάμερα δεν αντιλαμβάνεται ότι θέλετε το χιόνι να εμφανίζεται φωτεινό λευκό στη φωτογραφία σας. Φυσικά, δεν ξέρει καν ότι κοιτάζει χιόνι!

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το διορθώσετε. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε πλήρη χειροκίνητη λειτουργία έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της έκθεσης και όχι της κάμερας.

Εάν δεν είστε ακόμα άνετοι στη χρήση χειροκίνητης λειτουργίας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την αντιστάθμιση έκθεσης Ev . Ρυθμίστε την κάμερα σε προτεραιότητα διαφράγματος και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αντιστάθμιση έκθεσης για να αυξήσετε την έκθεση κατά ένα stop.  Συνεχίστε να κάνετε προσαρμογές έως ότου τα καταφέρετε. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της κάμεράς σας σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της αντιστάθμισης έκθεσης.

gray white snow

Πριν από τη χρήση της αντιστάθμισης έκθεσης παρατηρήστε πόσο γκρίζο είναι το χιόνι στη φωτογραφία στα αριστερά.

gray white child snow

Ακόμα κι αν μπορείτε να φωτίσετε τις φωτογραφίες σας αργότερα με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας, είναι πολύ καλύτερο να διορθώσετε την έκθεση τη στιγμή που τραβάτε τη φωτογραφία.

16. Σκεφτείτε σε ασπρόμαυρο

Ψάχνετε ήδη σκηνές υψηλής αντίθεσης. Το φωτεινό λευκό χιόνι μαζί με τα σκοτεινά αντικείμενα δημιουργούν μια τέλεια ασπρόμαυρη φωτογραφία υψηλής αντίθεσης. Βλέποντας τις φωτογραφίες μας σε μαύρο και άσπρο, σας επιτρέπει να εκτιμήσετε τις γραμμές και την υφή της φωτογραφίας χωρίς να αποσπάται η προσοχή από τα χρώματα.

bright-snow-dark-tree

Το έντονο χιόνι έρχεται σε αντίθεση με τα σκοτεινά δέντρα.

Υπάρχουν δύο επιλογές για τη λήψη ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Μπορείτε να αλλάξετε καλύτερα τις ρυθμίσεις της κάμεράς σας σε φωτογραφία σε ασπρόμαυρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φωτογραφίσετε σε RAW και να μετατρέψετε τις φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες αργότερα. Με RAW να ρυθμίσετε την κάμερά σας σε ασπρόμαυρη. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτογραφία RAW θα διατηρήσει το χρώμα της ακόμα κι αν εμφανίζεται ασπρόμαυρη στην κάμερα σας. Η χρήση της λειτουργίας RAW σάς προσφέρει την ευκαιρία να δείτε τις φωτογραφίες σας σε ασπρόμαυρο καθώς τις τραβάτε, αλλά εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να τις διατηρείτε έγχρωμες όταν τις βλέπετε αργότερα στον υπολογιστή σας.

silhouette

Η σιλουέτα είναι η τέλεια επιλογή για ασπρόμαυρη φωτογραφία υψηλής αντίθεσης.

17. Αργή ταχύτητα κλείστρου

Η συνεχής κίνηση των νιφάδων χιονιού θα σας επιτρέψει να γίνετε δημιουργικοί με την ταχύτητα κλείστρου.  Μπορείτε να την ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου για να παγώσετε την κίνηση των νιφάδων χιονιού (μικρός χρόνος), αλλά μπορείτε επίσης να επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου (μεγάλος χρόνος) και να καταγράψετε την κίνηση των νιφάδων χιονιού. Όταν επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου, θα τραβήξετε τη θολή κίνηση των νιφάδων.

capture slight motion blur

Μπορείτε να επιβραδύνετε λίγο την ταχύτητα κλείστρου (μεγάλος σχετικά χρόνος) και να τραβήξετε μια ελαφριά θόλωση της κίνησης. των νιφάδων 

Μπορείτε να επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου έως περίπου το 1/30 του δευτερολέπτου για να τραβήξετε ακόμη μεγαλύτερη θόλωση κίνησης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τόσο η κάμερα όσο και το θέμα σας παραμένουν ακίνητα (θεωρήστε ένα τρίποδο).

Συνιστάται λοιπόν η χρήση προτεραιότητας κλείστρου. Μειώστε την ταχύτητα κλείστρου έως ότου επιτύχετε την επιθυμητή θόλωση στη φωτογραφία σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σωστή έκθεση, δοκιμάστε μη αυτόματη λειτουργία ή αντιστάθμιση έκθεσης.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share