Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

17 συμβουλές για πορτρέτα

Written by Δ.Μ.

Η φωτογραφία πορτραίτου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών φωτογράφων. Ακολουθούν εννέα συμβουλές που πρέπει να θυμάστε για να βελτιώσετε την ποιότητα της δουλειά σας. Παρόλα αυτά, η φωτογράφηση των ανθρώπων δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες προκλήσεις! Οι συμβουλές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πορτρέτα καλύτερης ποιότητας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η φωτογραφία πορτραίτου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών φωτογράφων. Ακολουθούν εννέα συμβουλές που πρέπει να θυμάστε για να βελτιώσετε την ποιότητα της δουλειά σας. Παρόλα αυτά, η φωτογράφηση των ανθρώπων δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες προκλήσεις! Οι συμβουλές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πορτρέτα καλύτερης ποιότητας.

portrait photograph

 

1. Πάρτε Το Χρόνο Σας:

Όταν δουλεύετε με φωτογραφία πορτρέτου κάποιος περιμένει να αφιερώσετε χρόνο γι αυτόν. Η οικοδόμηση μιας σχέσης μαζί τους βοηθά να χαλαρώσουν μπροστά από την κάμερα και ένα χαλαρό μοντέλο είναι ένα καλύτερο μοντέλο!

2. Να Είστε Προετοιμασμένοι

Προετοιμαστείτε προτού αρχίσετε να φωτογραφίζετε τα θέματα σας. Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας, ελέγξτε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι είναι φορτισμένες οι μπαταρίες και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε όταν φτάσουν. Ένας αποδιοργανωμένος φωτογράφος δίνει λάθος μήνυμα στα θέματα σας. 

best portrait photography

3. Διάφραγμα

Για πορτραίτα επαγγελματικής εμφάνισης, χρησιμοποιήστε ένα ευρύ άνοιγμα (f / 2.8-f / 5.6). Αυτό δημιουργεί ένα ρηχό βάθος πεδίου που στη συνέχεια προσελκύει το μάτι προς το θέμα και όχι στο θολωμένο φόντο background. Ο ευκολότερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να ρυθμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος (Av), οπότε βάλτε το διάφραγμα ανάλογα με το βάθος πεδίου που επιθυμείτε, το ISO και η μηχανή ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του κλείστρου. Η Αυτόματη εστίαση  AF-A θα πρέπει να διαμορφωθεί σε μία λήψη και να βεβαιωθείτε ότι το εστιακό σημείο σας αιωρείται πάνω από το μάτι του αντικειμένου σας όταν κάνατε τη λήψη. H AF  Automat είναι μια πλήρως αυτόματη λειτουργία στην οποία η κάμερα «αποφασίζει» η ίδια, πώς να εστιάσει. Αυτή η λειτουργία δεν υπάρχει σε επαγγελματικές κάμερες. Είναι πιο συχνά επιλέγεται από αρχάριους, που δεν ξέρουν, ποια λειτουργία να χρησιμοποιήσει.

Η προτεραιότητα διαφράγματος σαν επιλογή στην φωτογραφική μηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη βάση, αλλά κυρίως όταν ο φωτογράφος ξέρει τι διάφραγμα ακριβώς να χρησιμοποιήσει στις φωτογραφίες του. Αυτό μπορεί να γίνεται γιατί θέλει την κάθε φορά να καθορίζει με ακρίβεια το βάθος πεδίου (πορτραίτα, τοπία) ή γενικά όταν θέλει ένα συγκεκριμένο διάφραγμα που ξέρει ότι ο φακός του αποδίδει καλύτερη ποιότητα. Στην περίπτωση που βλέπει ότι οι ταχύτητες που βάζει η φωτογραφική μηχανή δεν τον βολεύουν, μπορεί ακόμη και αυτές να τις επηρεάσει αυξομειώνοντας την κλίμακα του ISO ή προσθέτοντας ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας ND στον φακό του.

4. Αντιστάθμιση Έκθεσης

Αν το φωτόμετρο κάνει λάθος και οι φωτογραφίες μας βγαίνουν πιο σκούρες ή πιο ανοιχτές από ότι τις θέλουμε, έχουμε την ρύθμιση της αντιστάθμισης της Έκθεσης, το μαγικό κουμπάκι -/+ με το οποίο ρυθμίζουμε την φωτογραφική μηχανή να υποφωτίζει ή να υπερφωτίζει σε μια κλίμακα από -5 μέχρι +5 στοπ, τα οποία είναι υπεραρκετά για όλες τις περιπτώσεις που το φωτόμετρο ξεγελιέται από τις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.

Η εσωτερική μέτρηση της κάμερας για την σωστή έκθεση (μέτρηση φωτός) λειτουργεί με μια μέση ανάγνωση η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βγει λανθασμένη. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν τραβάτε ένα θέμα που φωτίζεται από έντονο φως. Επίσης, οι τόνοι του δέρματος μπορούν, επίσης, να παραμορφώσουν τη μέτρηση. 

Για να διορθώσετε την πιθανότητα να συμβεί, χρησιμοποιήστε την αντιστάθμιση έκθεσης της κάμερας (Ev). Δοκιμάστε να αλλάξετε μέχρι +1 θετική αντιστάθμιση έκθεσης για να φωτίσετε τον τόνο / τα πρόσωπα του δέρματος. Ελέγξτε την εικόνα και προσαρμόστε, όπως απαιτείται, συνεχίζοντας το τράβηγμα της φωτογραφίας.

pro photo of portrait

5. Ταχύτητα Κλείστρου

Οι λιγότερο έμπειροι φωτογράφοι μερικές φορές ξεχνούν να ελέγξουν το εστιακό μήκος του φακού όταν ρυθμίζουν την ταχύτητα του κλείστρου. Εάν ξεχάσετε να την ελέγξετε, τα αποτελέσματά σας θα μπορούσαν να καταστούν θολά. Για να αποφευχθεί αυτό, η ταχύτητα του κλείστρου πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό εστιακό μήκος του φακού σας. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε ταχύτητα κλείστρου 1/250 (ή και μεγαλύτερη) για φακό 200 mm. Επίσης να ρυθμίσετε την σταθεροποίηση της κάμερας σας για να σταθεροποιήσετε περαιτέρω τη λήψη.  

6. Φακοί:

Για τα περισσότερα πορτρέτα, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο φακό. Εάν θέλετε το θέμα σας να φαίνεται ψηλότερο, τραβήξτε από χαμηλότερη γωνία αλλά μην πλησιάσετε πολύ ή θα παραμορφώσετε την προοπτική πάρα πολύ. 

Ένας μεσαίος τηλεφακός (85 mm ή 105 mm) διατηρεί το θέμα στο επίκεντρο και το φόντο μόνο ελαφρώς εκτός εστίασης που προσθέτει βάθος στην αίσθηση της εικόνας.  Όταν το φόντο δεν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα τηλεφακό επειδή σας επιτρέπει να μεγεθύνετε το θέμα σας. 

about portrait photographers

7. Ρύθμιση ISO

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τη φωτογραφία πορτρέτου είναι ότι φωτογραφίζετε άτομα και οι άνθρωποι τείνουν να κινούνται (κινούνται, είναι νευρικοί κ.λπ.). Χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, μπορείτε να αποφύγετε το θόλωμα κίνησης και το κούνημα της κάμερας. 

Επιλέξτε Λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος Av  (τέτοια ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα κλείστρου, για να μην επηρεαστεί η λήψη από το κούνημα πχ με μεγάλο άνοιγμα φακού θα έχουμε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου ) και στη συνέχεια αυξήστε το ISO για περισσότερο φως. Εάν κάνετε λήψη με χαμηλό φωτισμό, ίσως θελήσετε να φτάσετε μέχρι το ISO 1600 – 6.400. Το τελευταίο θα παράγει κάποιο κόκκο, αλλά αυτό είναι προτιμότερο από το να θολώσει.

8. Ανακλαστήρας

Για πιο επαγγελματική εμφάνιση στα πορτρέτα σας, χρησιμοποιήστε έναν ανακλαστήρα κάποιου είδους. Η ιδέα είναι να αναπηδήσετε το φως στο θέμα για μια πιο φωτεινή εμφάνιση με λιγότερες σκιές. Η λευκή επιφάνεια ενός ανακλαστήρα μπορεί να διπλασιαστεί ως διαχύτης φωτός όταν λειτουργεί με έντονο, φυσικό φως. 

edit your portrait photos

9. Συμπληρώστε με το Φλας

Μερικές φορές θα πρέπει να αντισταθμίσετε το έντονο φως πίσω από το θέμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλας για να συμπληρώσετε το φως όπου χρειάζεται στο θέμα σας. Αυτό εξισώνει την έκθεση και δεν έχετε σκιές. 

10. Σύνθεση

Ένα υπέροχο πορτρέτο χρειάζεται εξαιρετική σύνθεση. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της εικόνας, οπότε μην διστάσετε να κάνετε μεγέθυνση στο μοντέλο σας για κοντινό πλάνο. Η μεγέθυνση δεν σημαίνει να θυσιάζεις το φόντο. Μπορεί να σημαίνει δημιουργία εξαιρετικής σύνθεσης για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Δοκιμάστε επίσης διάφορες γωνίες από την κάμερα πάνω στο θέμα και μετακινηθείτε ή μετακινήστε το θέμα.

Σκεφτείτε δημιουργικά για μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα. Δεν υπάρχουν δύσκολοι  και γρήγοροι κανόνες για τη δημιουργία μιας καλής σύνθεσης. Ωστόσο, εάν πυροβολείτε για έναν πελάτη, ρωτήστε πρώτα εάν είναι πρόθυμοι να σας επιτρέψουν να τραβήξετε μερικές ακόμα δημιουργικές λήψεις. Διαφορετικά, εξασκηθείτε μόνοι σας!

Composition-photo

11. Επαφή Με Τα Μάτια

Η παραδοσιακή φωτογραφία πορτραίτου περιλαμβάνει καλή επαφή με τα μάτια μεταξύ του θέματος και της κάμερας. Ακόμα κι αν θέλετε να τραβήξετε μια πιο δημιουργική σύνθεση, ζητήστε πρώτα από τον άλλο να κοιτάξει  στην κάμερα και, στη συνέχεια, γυρίστε προς την κατεύθυνση που θέλετε. Συνήθως είναι καλύτερα τα μάτια του ατόμου να παραμένουν στο πάνω τρίτο της εικόνας, επειδή δημιουργεί την πιο φυσική ισορροπία και απόσταση στο πλάνο.

eye-photo

12. Επιλογές Φακού Για Πορτρέτα
  • Ένας φακός 50 mm κάνει τις εικόνες πιο ευκρινείς, αλλά θα πρέπει να μετακινηθείτε για να γεμίσετε το πλαίσιο σας, καθώς δεν θα μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση με το φακό.

  • Ένας ευρυγώνιος φακός (περίπου 18 mm) είναι ο καλύτερος για μια μεγάλη ομάδα. Θα είστε σε θέση να ταιριάξετε όλους στην εικόνα χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθείτε πολύ μακριά από την ομάδα.

  • Ένας τηλεφακός (70-210 χιλιοστά) φακός περιορίζει τη γωνία προβολής, αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο όταν τραβάτε τη φωτογραφία ενός γαμήλιου ζευγαριού στην εκκλησία από ένα μπαλκόνι. Ο τηλεφακός σας επιτρέπει να μεγεθύνετε από ψηλά χωρίς να θυσιάζετε την εικόνα.

13. Φωτισμός

Ο καλύτερος (και ευκολότερος τρόπος εργασίας) είναι ο φυσικός, διάχυτος φωτισμός. Οι καλύτερες στιγμές για λήψη φωτογραφιών είναι οι πρώτες πρωινές ώρες και οι πρώτες βραδινές ώρες λίγο πριν από το σούρουπο. Αποφύγετε τις έντονες ηλιόλουστες ώρες ή θα πρέπει να λάβετε υπόψη την έκθεση και τις αναλαμπές. Το έντονο ηλιακό φως, ακόμη και απευθείας από πάνω, μπορεί να ρίξει σκιές είτε στο πρόσωπο είτε πίσω από το θέμα! Οι νεφελώδεις μέρες είναι ιδανικές για φωτογραφία πορτρέτου. Εάν πρέπει να τραβήξετε σε άμεσο ηλιακό φως, χρησιμοποιήστε φλας για να συμπληρώσετε τις σκιές και να φωτίσετε το πρόσωπο του θέματος σας. 

14. Ακατέργαστη Μορφή Αρχείου RAW

Η φωτογραφία πορτρέτου ωφελείται από τη λήψη ακατέργαστων εικόνων ακόμη και αν σημαίνει μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου. Εάν σκοπεύετε να εκτυπώσετε ή να μεγεθύνετε την εικόνα, τραβήξτε ακατέργαστη επειδή σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το αρχείο χωρίς να διακυβεύεται το πρωτότυπο. Το JPG είναι μια συμπιεσμένη μορφή και χάνετε πολύτιμα δεδομένα εικόνας. Ενώ είναι πιο εύκολο να δουλέψετε με JPG, το raw διατηρεί καλύτερα την εικόνα που μπορεί να κάνει τη διαφορά κατά την επεξεργασία ή την εκτύπωση της φωτογραφίας.

raw-photo

15. Μεταεπεξεργασία

Η ομορφιά του ψηφιακού είναι η δυνατότητα επεξεργασίας των φωτογραφιών σας στον υπολογιστή σας. Το Lightroom  ή το Photoshop είναι δύο από τα καλύτερα προηγμένα λογισμικά επεξεργασίας φωτογραφιών. Μπορείτε να διορθώσετε πολλά, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος και του φωτισμού και να εξομαλύνετε τις ατέλειες. Το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών μπορεί να είναι ένας σωτήρας για τη φωτογραφία πορτρέτου !

16. Τα Θέματά Σας Και Η Φωτογράφιση

Κάντε το πρόσωπο (ή πρόσωπα) που τραβάτε όσο το δυνατόν πιο άνετο και βάλτε το άνετα μπροστά από την κάμερά σας, μιλώντας μαζί τους πριν και κατά τη διάρκεια της λήψης Εξηγήστε με απλούς όρους τι θα κάνετε και πείτε τους για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε. Θυμηθείτε ότι η λήψη παιδικών πορτρέτων  δεν είναι ίδια με την εικόνα ενός ενήλικα. Να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες τους.

special-portrait

17. Εκπαίδευση Και Έμπνευση

Μάθετε από άλλους! Παρακολουθήστε μαθήματα αλλά δείτε τι κάνουν οι άλλοι κοιτάζοντας περιοδικά και ιστότοπους! Δείτε τα στυλ και τα στοιχεία που σας αρέσουν.
Η Φωτογραφία πορτρέτου μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητική ως φωτογράφος. Μπορεί να ανυψώσει τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία σε ένα νέο επίπεδο. Είναι μια πρόκληση που οι περισσότεροι φωτογράφοι αναζητούν ευτυχώς σε κάποιο σημείο επειδή καταλαβαίνουν τις ανταμοιβές της.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share