Αστροφυσική, Διάστημα

36 έξυπνοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να υπάρχουν στον Γαλαξία μας

Written by Δ.Μ.

Υπάρχει κανένας εκεί έξω; Αυτό είναι ένα παλιό ερώτημα στο οποίο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham έχουν ρίξει νέο φως σε μια νέα μελέτη που υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από 30 έξυπνοι πολιτισμοί σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας. Πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που εκτείνονταν από μηδέν έως δισεκατομμύρια.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Υπάρχει κανένας εκεί έξω; Αυτό είναι ένα παλιό ερώτημα στο οποίο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham έχουν ρίξει νέο φως σε μια νέα μελέτη που υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από 30 έξυπνοι πολιτισμοί σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας. Πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που εκτείνονταν από μηδέν έως δισεκατομμύρια.

galaxy

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μακροχρόνια ερωτήματα στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης είναι εάν υπάρχουν άλλες έξυπνες μορφές ζωής στο Σύμπαν μας. Η επίτευξη καλών εκτιμήσεων για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών ήταν ωστόσο πολύ δύσκολη.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Nottingham και δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal , υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας την υπόθεση ότι η έξυπνη ζωή σχηματίζεται σε άλλους πλανήτες με παρόμοιο τρόπο όπως και στη Γη, οι ερευνητές έχουν λάβει μια εκτίμηση για τον αριθμό των έξυπνων επικοινωνιακών πολιτισμών μέσα στον δικό μας γαλαξία – τον Γαλαξία μας. Υπολογίζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από 30 ενεργοί έξυπνοι πολιτισμών στον δικό μας Γαλαξία.

Ο καθηγητής της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, Christopher Conselice, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, εξηγεί: «Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στο Γαλαξία μας με την υπόθεση ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί έξυπνη ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως στη Γη. ” Ο Conselice εξηγεί επίσης ότι, “Η ιδέα εξετάζει την εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Ονομάζουμε αυτόν τον υπολογισμό το Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο.”

«Η κλασική μέθοδος για τον υπολογισμό του αριθμού των ευφυών πολιτισμών βασίζεται στην εκτίμηση των τιμών που σχετίζονται με τη ζωή, όπου οι απόψεις για τέτοια θέματα ποικίλλουν αρκετά ουσιαστικά. Η νέα μας μελέτη απλοποιεί αυτές τις υποθέσεις χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα, δίνοντάς μας μια σταθερή εκτίμηση του αριθμού των πολιτισμών στο Γαλαξία μας.

Τα δύο Κοπερνίκεια αστροβιολογικά όρια είναι ότι η έξυπνη ζωή σχηματίζεται σε λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ή μετά από περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια – παρόμοια με τη Γη όπου σχηματίστηκε ένας επικοινωνιακός πολιτισμός μετά από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στα ισχυρά κριτήρια, όπου απαιτείται μεταλλικό περιεχόμενο ίσο με εκείνο του Ήλιου (ο Ήλιος είναι σχετικά αρκετά πλούσιος σε μέταλλα), υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί πολιτισμοί στο Γαλαξία μας. ”

Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των πολιτισμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καιρό στέλνουν ενεργά σήματα της ύπαρξής τους στο διάστημα, όπως ραδιοφωνικές μεταδόσεις από δορυφόρους, τηλεόραση κ.λπ. παλιά, τότε θα υπάρχουν περίπου 36 συνεχείς έξυπνοι τεχνικοί πολιτισμοί σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας.

Ωστόσο, η μέση απόσταση από αυτούς τους πολιτισμούς θα ήταν 17.000 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας την ανίχνευση και την επικοινωνία πολύ δύσκολη με την παρούσα τεχνολογία μας. Είναι επίσης πιθανό να είμαστε ο μόνος πολιτισμός μέσα στον Γαλαξία μας, εκτός εάν οι χρόνοι επιβίωσης πολιτισμών όπως οι δικοί μας είναι μεγάλοι.

Ο καθηγητής Conselice συνεχίζει: “Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι οι αναζητήσεις εξωγήινων ευφυών πολιτισμών όχι μόνο αποκαλύπτουν την ύπαρξη του τρόπου ζωής, αλλά και μας δίνει ενδείξεις για το πόσο θα διαρκέσει ο δικός μας πολιτισμός. Εάν διαπιστώσουμε ότι η έξυπνη ζωή είναι συνηθισμένη, τότε αν αυτό θα συνέβαινε, μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρχει για πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια, εναλλακτικά αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν ενεργοί πολιτισμοί στο Γαλαξία μας, είναι κακό σημάδι για τη δική μας μακροχρόνια ύπαρξη. Ψάχνοντας για εξωγήινη ευφυή ζωή – ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε τίποτα – ανακαλύπτουμε το μέλλον και τη μοίρα μας. ”

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share