Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Έρχονται νέες φτηνότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη

Written by Δ.Μ.

Έρχονται νέες φτηνότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μοιάζει με μια συνηθισμένη υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σχεδιάστηκε με μια ειδική τηλεσκοπική τεχνολογία που επιτρέπει την γρηγορότερη, πιο αποτελεσματική και φθηνότερη εγκατάσταση σε θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό το πρωτότυπο ανεμογεννήτριας μέσα στη θάλασσα προσφέρει ήδη ενέργεια σε 5.000 νοικοκυριά στην Λας Πάλμας στις Καναρίους Νήσους.

Sea_Windmills

Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το βασικό λιμάνι του νησιού και χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η τωρινή της ισχύς είναι 5 MW. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι τρόπος κατασκευής και εγκατάστασης.

Η τσιμεντένια βάση και ο πύργος κατασκευάστηκαν στην ξηρά. Η πλατφόρμα ρυμουλκήθηκε από σκάφη για να τοποθετηθεί τελικά σε βάθος 30 μέτρων. Η εγκατάσταση σταθεροποιήθηκε με θαλασσινό νερό. Τα τμήματα του πύργου προστέθηκαν τηλεσκοπικά. Αυτό το πρωτότυπο έχει δύο μεγάλα συστήματα. Το ένα είναι η βάση που επιτρέπει την σταθεροποίηση του συστήματος στον πυθμένα. Το άλλο είναι το σύστημα αυτόματης ανύψωσης. Επιτρέπει έτσι να τοποθετήσουμε τηλεσκοπικά τον πύργο και να βάλουμε την τουρμπίνα στην τελική της θέση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, το κόστος εγκατάστασης ήταν μειωμένο κατά 35% σε σχέση με τις συνηθισμένες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Όλη η συναρμολόγηση έγινε στο επιλεγμένο μέρος.

Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι το συνολικό σύστημα έχει δημιουργηθεί για να μπορεί να επεκταθεί και να φιλοξενήσει πιο ισχυρές τουρμπίνες, που μπορούν να φτάσουν τα 12 MW από τα 5 που είναι τώρα.  Όποιο κι αν είναι το μέγεθος της τουρμπίνας, η σταθερότητα είναι η βασική πρόκληση, που αντιμετωπίζουν οι υπεράκτιες πλατφόρμες:

«Εξαιτίας της δομής της, είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθούμε την σταθερότητα μιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας. Η τουρμπίνα έχει πολύ μεγάλο βάρος ειδικά στο πιο υψηλό σημείο, όπου είναι τοποθετημένη. Αυτό ανεβάζει το κέντρο βαρύτητας και κάνει πολύ δύσκολη την σταθερότητα της κατασκευής. Γι’ αυτό επιδιώξαμε να έχουμε έναν τηλεσκοπικό πύργο. Κατεβάζοντας την τουρμπίνα, κατεβάζουμε όλο το βάρος. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που εγγυάται την σταθερότητα της συνολικής κατασκευής στο νερό» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας Esteyco.

Πηγή: Euronews

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share